Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 01

Sprendimas nepradėti tyrimo dėl STT pareigūnų veiksmų prieš M.Puidoką – teisėtas ir pagrįstas

Vilniaus apygardos teismas galutine ir neskundžiama nutartimi antradienį atmetė Seimo nario Mindaugo Puidoko skundą ir paliko galioti Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų veiksmų birželio 10 d. atliekant kratą Seimo nario kabinete, rašoma prokuratūros pranešime žiniasklaidai.
M.Puidoko kabinete - krata
M.Puidoko kabinete - krata / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą prokuroras priėmė liepos 9 d., išnagrinėjęs Seimo nario M.Puidoko pareiškimą. Jame pareiškėjas prašė įvertinti, ar, atlikdami jo asmens kratą ir panaudodami prievartos priemones, STT pareigūnai nepadarė nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 228 str. (Piktnaudžiavimas).

„Nutarime atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą konstatuota, kad, pagal Konstitucinio Teismo jurisprudenciją ir teismų suformuotą praktiką, teisės aktuose numatytais pagrindais Seimo nario M.Puidoko atžvilgiu buvo galima taikyti procesinę prievartos priemonę – asmens kratą, siekiant paimti daiktus, turinčius reikšmės nusikalstamai veikai tirti. Asmens kratos atlikimo metu nebuvo siekiama suvaržyti Seimo nario laisvės“, – rašoma pranešime.

Nutarime nurodyta, kad STT pareigūnų fizinės jėgos panaudojimas buvo adekvatus susidariusiai situacijai, siekiant paimti teismo nutartyje nurodytus du telefonus, kurių paėmimui aktyviai priešinosi pareigūnų nurodymų nevykdęs M.Puidokas.

Sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą priimtas nustačius, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Nutarimo atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą teisėtumą ir pagrįstumą patvirtino Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja, liepos 30 d. nutartimi atmesdama M.Puidoko skundą, kuriuo jis prašė panaikinti prokuroro nutarimą.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas, galutine ir neskundžiama nutartimi atmesdamas pareiškėjo skundą, atkreipė dėmesį ir į Europos Žmogaus Teisių Teismo suformuotą praktiką, kuris niekada nėra konstatavęs, kad asmens laisvė laikoma atimta ar suvaržyta ir tais atvejais, kai jo gyvenamojoje patalpoje ar darbo vietoje daroma krata.

Birželio pradžioje M.Puidokas nustebino visus Seimo salėje pareiškęs, kad jį jo paties kabinete esą užpuolė STT pareigūnai. Anot M.Puidoko, prieš jį buvo smurtaujama.

Vėliau STT pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą, kuriame įtarimai dėl papirkimo ir prekybos poveikiu pareikšti M.Puidoko padėjėjui Kęstučiui Motiečiui ir azartinių lošimų ir lažybų bendrovės „Tete-A-Tete“ savininkui Samoilui Kacui. Jie abu buvo sulaikyti, tačiau vėliau paleisti.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Seimo nario M.Puidoko padėjėjas pasiūlė Seimo nariui M.Maldeikiui 50 tūkst. Eur kyšį. Kaip įtariama, kyšis buvo pasiūlytas dėl įstatymų, susijusių su lošimų automatų sujungimu į bendrą sistemą bei loterijų ir lošimų mokesčio tarifų padidinimu.

STT teigimu, vykdant kratą M.Puidoko kabinete nebuvo vykdyti pareigūnų teisėti reikalavimai ir jiems buvo pasipriešinta, buvo priimtas sprendimas atlikti asmens kratą.

Pati atlikusi vidinį patikrinimą dėl pareigūnų veiksmų STT vėliau konstatavo, kad jie buvo teisėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius