Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 19 /12:05

Spręs, ar Seimas gali dirbti nuotoliniu būdu: „valstiečiai“ bijo, kad parlamentarai ims sukčiauti

Valdantieji konservatoriai siūlo leisti parlamentarams Seimo posėdžiuose dalyvauti nuotoliniu būdu. Tuo, Laisvės partijos lyderės Aušrinės Armonaitės teigimu, jau naudojasi Vilniaus miesto savivaldybė. „Valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis iniciatyvą vertina skeptiškai – esą politikai nepastebimi galės sukčiauti, nors, panašu, kad tokie nuogąstavimai nepagrįsti.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Konservatoriai Jurgis Razma ir Andrius Vyšniauskas registravo Seimo statuto pataisas, kurias priėmus tam tikras funkcijas parlamentarai galėtų atlikti nuotoliniu būdu realiuoju laiku elektroninių ryšių priemonėmis.

Jei tiksliau – per Seimo posėdžius parlamentarai, fiziškai nesantys plenarinių posėdžių salėje, galėtų dalyvauti diskusijoje visais svarstomais klausimais, žodžiu ir raštu pateikti pasiūlymus, pastabas, pataisas, Seimo posėdžiuose klausti pranešėjų ir papildomus pranešėjų, daryti pareiškimus, sakyti replikas, kalbėti dėl balsavimo motyvų, teikti pasiūlymus dėl posėdžio vedimo tvarkos, procedūros.

COVID-19 plitimas, pataisų rengėjų teigimu, „neabejotinai gali sutrikdyti Seimo darbą“, esą todėl ir reikia Seime įteisinti nuotolinį darbą. Be to, jų įsitikinimu, nuotolinis darbas būtų pravartus siekiant užtikrinti srautų valdymą, saugų atstumų laikymąsi.

A.Armonaitė: nuotolinis darbas įmanomas

Laisvės partijos lyderė A.Armonaitė palankiai įvertino partnerių iniciatyvą ir tikino, jog Seimui tikrai gali pavykti dirbti nuotoliniu būdu.

„Nuotolinis darbas yra reikalingas ir jis yra įmanomas. Vilniaus miesto savivaldybė, pavyzdžiui, tai yra išsprendusi, sukūrusi balsavimo įrankį. Tarybos nariai identifikuoja savo tapatybę per elektroninės valdžios vartus. <...> Noriu pasakyti, kad ir Seime galime pasinaudoti tuo įrankiu“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams komentavo ji, nors tuo pačiu kėlė klausimą, ar nuotoliniu būdu pavyks sklandžiai atlikti parlamentines procedūras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

R.Karbauskis: yra grėsmių

Opozicijoje dirbančių „valstiečių“ vedlys R.Karbauskis teigė neįsivaizduojantis nuotolinio Seimo darbo. Pasak jo, tokį įvedus, atsiras daugiau galimybių parlamentarams sukčiauti.

„Kaip beprisijungsi, o kas užtikrins, kad būtent tas žmogus paspaudė mygtuką? Čia yra pats svarbiausias dalykas, nes jau atsimenat Seime kaip buvo, kada kaimynas sėdėdamas šalia paspaudžia mygtuką net esant Seimo nariui toje vietoje, mes turime apkalbas. Grėsmė šitoje situacijoje iškyla labai stipriai“, – tikino politikas.

Jei pasiūlymo iniciatoriai ras būdų užkirsti kelią nesąžiningam Seimo narių darbui, „valstiečiai“, pasak R.Karbauskio, pakeis savo nuomonę.

„Yra labai daug dalykų, į kuriuos neatsakyta. Jei kas nors į tai atsakys, mes savo nuomonę keisim“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

J.Razma: nuotolinis darbas – tik iš dalies

Vienas siūlymo autorių J.Razma teigė, kad priėmus pataisas Seimas ne visiškai pereitų į nuotolinį režimą.

„Nuotolinis Seimo darbas būtų ne visiškai nuotolinis, o tik dalinai nuotolinis sudarant Seimo nariams galimybę pasisakyti elektroninėmis priemonėmis, kad jie galėtų mažiau laiko būti salėje. Kai yra bendri nurodymai piliečiams vengti susibūrimų, nedaryti renginių, tai netiesiogiai turi būti suvokiama ir Seime“, – aiškino jis.

Tiesa, politikas pabrėžė, kad parlamentarai dėl projektų balsuotų Seimo salėje – taip kaip yra dabar.

„Balsavimas vis dėlto kol kas liktų tradicinis. Jis galėtų būti sukoncentruotas į siaurą intervalą kiekvieno posėdžio pabaigoje“, – svarstė J.Razma.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Razma
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Razma

G.Nausėda: nuotolinis darbas – nėra yda

Seimas, prezidento Gitano Nausėdos, įsitikinimu neturėtų būti išskirtinė institucija, kurioje galiotų kitokie reikalavimai nei visoje šalyje. Tautos atstovybė, pasak jo, taip pat galėtų dirbti nuotoliniu būdu.

„Jeigu kyla pavojus pagrindinei mūsų demokratijos institucijai – Parlamentui, be jokios abejonės pirmiausia patys Seimo nariai turėtų jaustis atsakingi už tai, ką jie daro ir kokią grėsmę kelia sveikatai, tų pačių kolegų sveikatai. Ir jeigu yra menkiausi požymiai, kad tai gali tapti pavojinga, nuotolinis darbas tikrai nėra yda, nuotolinio darbo galimybėmis mes visi plačiai naudojamės. Lygiai tą patį gali daryti ir Lietuvos Respublikos Seimas“, – lankydamasis Seime ketvirtadienį žurnalistams komentavo prezidentas G.Nausėda.

VIDEO: G.Nausėdos komentaras: Seimui pateikė I.Šimonytės kandidatūrą

V.Čmilytė-Nielsen: COVID-19 Seime plinta

Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, jog Seimas turi užtikrinti nuotolinio darbo galimybę, nes institucijoje daugėja užsikrėtusių COVID-19.

„Kas savaitę turime po naują atvejį, ar tai būtų tarp Seimo narių, ar tarp kanceliarijos. Tai – taip, šis klausimas yra svarbus. Šiuo metu darbo grupė, sudaryta dar ankstesnėje kadencijoje, dirba, netrukus turėsime jų išvadas ir tuomet spręsime, kaip judame toliau“, – kalbėjo ji.

VIDEO: V.Čmilytė-Nielsen apie konfliktišką naujo Seimo darbo pradžią: „Emocijos, susikaupusios iš praeitos kadencijos, lieka“

Seimo statuto pataisos dėl galimybės dirbti nuotoliniu būdu Parlamente bus svarstomos ketvirtadienį po pietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius