-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 17

SPSC specialistų kvalifikacija nuo šiol keliama statybos objektuose

Statybos produkcijos sertifikavimo centro (SPSC) specialistai nuo šiol kvalifikaciją kelia ne tik teoriniuose, bet ir praktiniuose mokymuose, kuriuos SPSC rengia statybos objektuose. Anot SPSC centro direktoriaus Roberto Enciaus, toks sprendimas priimtas pastebėjus, kad neretai specialistų praktinės ir teorinės žinios būna atitrūkusios. Manoma, kad praktinė patirtis, per kurią specialistas sužinos, kaip iš tiesų su produktu dirbama, kokių kyla problemų, koks gaunamas rezultatas, pravers net ir puikiai teoriją išmanančiam specialistui.
Statybininkai dirba ir per didelius šalčius.
Statybos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praktinės žinios visada pravers

SPSC direktorius pasakojo, kad viena iš priežasčių, kodėl kvalifikacijos tobulinimą nuspręsta perkelti į statybų objektus, yra ta, jog universitete specialistai įgauna per mažai praktinių žinių: „Pastebėjome, kad atotrūkis tarp praktinių ir teorinių žinių neretai yra gana didelis. Kai teorinių žinių yra daug, o praktinių mažai – negerai. Jei specialisto praktinės žinios didesnės nei teorinės, tiesą sakant – dar blogiau. Taigi nusprendėme, kad šią padėtį reikia taisyti.“

R.Encius pasakojo, kad anksčiau kvalifikacijai pakelti specialistui reikėjo išmokti kelis teorinius dalykus – susirasti informacijos, įsigilinti. „Dabar jie bus vežami į statybos objektą. Galės ten klausti darbininkų jiems rūpimų klausimų, gauti atsakymus, pasitikrinti savo teiginius – tai naudinga bet kokiam specialistui“, – teigė jis.

Galės ten klausti darbininkų jiems rūpimų klausimų, gauti atsakymus, pasitikrinti savo teiginius – tai naudinga bet kokiam specialistui.

SPSC direktorius pabrėžė, jokiu būdu neverta manyti, kad statybos objektuose dirbantys specialistai neturi užtektinai žinių – jų žinios dažnai yra puikios, dauguma dirba palyginti siaurose srityse, gilinasi į vieną ar kitą technologiją, naudoja naujus įrankius ir priemones.

„SPSC specialistai, kurių kvalifikacija bus keliama statybų objektuose, iš tiesų teorinių žinių jau turi pakankamai, tačiau pamatyti, kaip vieną ar kitą produktą naudoja statybininkai, kaip organizuojamas darbas, koks išeina rezultatas, jiems yra labai naudinga, netgi būtina. „Pažintis“ su statybų aplinka praplės jų akiratį“, – pridūrė R.Encius. Naujoji kvalifikacijos tobulinimo tvarka taikoma ir tiems, kurie tiesiogiai su statybų objektais nedirba.

Pirmieji mokymai

Spalį SPSC specialistai jau lankėsi Plungės rajone, šalia Telšių sąvartyno statomoje komunalinių atliekų mechaninio ir biologinio apdorojimo aikštelėje. Specialistai susipažino su didelio kiekio armatūros „rišimo“ darbais, aiškinosi ir diskutavo apie armavimo ir betonavimo technologijų subtilybes. Be to, jie apžiūrėjo statybos produktus statybos aikštelėje, tikrino jų dokumentaciją.


Taip pat SPSC specialistai lankėsi ir kitame objekte Šiaulių rajone, ten susipažino su vykdomais sąvartyno aikštelių įrengimo darbais, geosintetikos ir polipropileno juostų užpylimo gruntu technologija. Lapkritį specialistus planuojama vežti į Garliavą, kur statomas gamybinis pastatas. Numatoma stebėti ir analizuoti 1 000 kub. m nepertraukiamo konstrukcijų betonavimo darbus.


Aplinkos ministerija primena, kad visos statybos turi būti vykdomos pagal numatytus reikalavimus. Ne pagal teisės aktus vykdomos statybos gali pakenkti ne tik šalia esančioms teritorijoms ir pastatams, bet ir gamtai. Neracionalios ir su atitinkamomis tarnybomis nesuderintos statybos gali pakenkti kraštovaizdžio, gamtos ir kultūros paveldo vertybėms.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius