Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 27

Sraigtasparnių pirkimas už renovacijai skirtus pinigus didina trintį valdančiojoje koalicijoje

Valdančioji koalicija ir toliau nesutaria dėl sprendimo už 138 mln. litų pirkti tris sraigtasparnius iš renovacijai skirtų lėšų.
Algis Čaplikas
Algis Čaplikas / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis jau anksčiau kritikavo šį sprendimą ir sakė, kad „didžioji dalis žmonių, esančių valdžioje, nebesuvokia realybės, nebesupranta, kas darosi aplinkui“. Tiesa, Krašto apsaugos ministerijai vadovaujanti konservatorė Rasa Juknevičienė teigia, kad sprendimą iš kokių lėšų pirkti paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnius Vyriausybė priėmė vienbalsiai, tam pritarė ir konservatorių partneris valdančiojoje koalicijoje Liberalų sąjūdis.

Dabar prie Liberalų sąjūdžio vadovo prisidėjo ir Liberalų ir centro sąjungos  pirmininkas Algis Čaplikas. Išplatintame pranešime spaudai jis ragina  partijos deleguotus ministrus dar kartą įvertinti priimto sprendimo galimas pasekmes ir inicijuoti minėto sprendimo persvarstymą.

„Tuo metu, kai stringa namų renovacijos procesas, nesugebama sumažinti šildymo kaštų, trūksta lėšų policininkams, medikams, mokytojams, švaistyti pinigus sraigtasparniams yra nusikaltimas. Tačiau akivaizdu, kad valdančiosios koalicijos partneriams labiau rūpi brangūs žaislai nei realios valstybės ir jos žmonių problemos“, – teigia A. Čaplikas.

Seimo vicepirmininką stebina ne tik priimtas sprendimas pirkti sraigtasparnius iš renovacijai skirtų lėšų, bet ir argumentai, kuriais jis yra dangstomas.

„Krašto apsaugos ministrė teigia esą baigiasi karinių oro pajėgų sraigtasparnių resursai, o jie reikalingi gelbėjimo ir paieškos funkcijai vykdyti, pervežti donorų organus, gelbėti žmones nelaimių metu. Priminsiu gerbiamai ministrei, jog visas šias funkcijas atliko ir iki šiol puikiai atlieka Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, tuo tarpu angaruose stovintys krašto apsaugos ministerijos sraigtasparnių resursai baigiasi ne nuo darbo, o tiesiog nuo stovėjimo, nes per dešimt metų jų prireikė vos kelis kartus“, – pabrėžė A. Čaplikas. Liberalų ir centro sąjungos pirmininko vertinimu, pagal esamus resursus ir vykdomus gelbėjimo darbus, Lietuvai užtektų nusipirkti tik vieną galingesnį sraigtasparnį gaisrų gesinimo darbams ir skirti jį pasieniečiams. Tačiau ir esamos bazės puikiai užtenka ne tik gelbėjimo funkcijoms vykdyti, bet ir padėti kitoms Europos Sąjungos šalims.

Lietuvos kariuomenės perkamų trijų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių įsigijimą Aplinkos ministerija siūlo iš dalies finansuoti iš stringančios daugiabučių renovavimo programos lėšų – tam siūloma skirti 138 mln. litų (40 mln. eurų). Aplinkos ministerijos Europos Sąjungos paramos administravimo departamento direktorius Inesis Kiškis BNS sakė, kad šiuo metu renovuoti tik 6 namai ir panaudota tik 8,7 mln. litų „Jessica“ programos lėšų (iš jų 0,69 mln. litų – valstybės paramos dalis). Iš viso iki 2015 metų daugiabučių renovacijai turėtų būti įsisavinta apie 514 mln. litų, tačiau Europos investicijų bankas (EIB) paskaičiavo, kad Lietuvai pavyks įsisavinti tik apie 376 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius