Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 30

Stafilokoko bakterijų radusių specialistų verdiktas: jaunieji tinklininkai apsinuodijo kavinėje „Alibi“

Praėjusį savaitgalį Kaune vykusių tinklinio varžybų dalyviai apsinuodijo pietaudami miesto centre esančioje kavinėje „Alibi“. Tokias išvadas pateikė laboratorijos tyrimų išvadas gavę specialistai.
Nors vakar kavinės „Alibi“ durys buvo atidarytos, užeiga klientų neaptarnavo.
Nors vakar kavinės durys buvo atidarytos, užeiga klientų neaptarnavo. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Kavinė

Ūmia žarnyno infekcija susirgo 41 varžybų dalyvis. 29 iš jų buvo paguldyti į ligoninę, o 12 gydėsi namuose. Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (KVMVT) inspektoriai, atlikę patikrinimą kavinėje „Alibi“, rado daug pažeidimų. Patikrinimų metu buvo nustatyta kryžminė tarša, kavinėje nebuvo sudarytos tinkamos sąlygos personalui plauti rankas, jas dezinfekuoti. Darbuotoja negalėjo pateikti vištienos įsigijimo dokumentų. Kavinės veikla buvo laikinai sustabdyta. Patikrinimo metu tyrimams buvo atrinkti maisto ir plovinių mėginiai, virtuvės darbuotojai nurodyta pasitikrinti sveikatą.

Ištyrus mėginius Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, šešiuose ploviniuose aptikta Auksinio stafilokoko Staphyloccocus aureus bakterijų. Šių bakterijų rasta mėginiuose nuo švarių salės indų, daržovių pjaustymo lentos, porcijų dalinimo stalo, šaldytuvo lentynos, žalios mėsos pjaustymo lentos, žalios mėsos peilio. Ploviniuose, maisto produktų mėginiuose salmonelių ar kitų bakterijų neaptikta.

„Tai neeilinis atvejis. Sporto žaidynių organizatoriai turėjo suderinti maitinimo įmonę su Kauno valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, norint kokybiškai pamaitinti tokį žmonių srautą. Kavinės „Alibi“ virtuvėje dirbo tik viena darbuotoja, o pamaitinti reikėjo per šimtą žmonių. Peršasi mintis, kad ji galėjo pasikviesti pagalbon su maisto tvarkymu nesusijusių asmenų. Stebina ir kavinės administratorių požiūris – maitinti vaikus neaišku kur įsigyta paukštiena. Kauno kavinė „Alibi“ bus įtraukta į nesąžiningų ir padidintos rizikos įmonių sąrašus“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė Rita Sadūnaitė.

Auksinis stafilokokas – viena iš dažniausiai žmonių aplinkoje sutinkamų bakterijų. Kai kurių pasaulio medikų teigimu, jų galima rasti ant 3 iš 10 žmonių odos, nosies gleivinės. Čia gyvendamos bakterijos tėra normalios mikrofloros dalis ir nedaro jokios žalos. Tačiau tam tikrose situacijose jos gali sukelti įvairias, net ir labai pavojingas infekcijas, šis stafilokokas sukelia ir pūlines ligas. Užsikrečiama tiesiog nuo sergančio arba sveiko žmogaus, nešiojančio šias bakterijas, taip pat per užterštas rankas ar namų apyvokos daiktus. Dažnai tiesiog užtenka paliesti durų rankeną ar kitą paviršių, ant kurių yra bakterijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius