Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 29

Statybos bendrosios dalinės nuosavybės teise valdomame sklype – tik su bendraturčių sutikimu

Bendrosios dalinės nuosavybės teise valdomo sklypo teritorijoje statyti ką panorėjus, kad ir menką statinį, pvz. pavėsinę, be bendraturčių sutikimo – nevalia. Net ir savo naudojamoje dalyje ką nors statyti sugalvoję gyventojai privalo gauti raštišką bendraturčių sutikimą. Dėl šio reikalavimo nepaisančių gyventojų Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) sulaukia daug skundų, kuriuos tenka ne tik nagrinėti, bet dėl kurių kreipiamasi ir į teismus.
Ekologiškas namas
Namas / „Scanpix“ nuotr.

Visi bendraturčiai turi būti informuoti apie tai, kas ir kaip vyksta jų valdomame sklype. Taigi – net ir iš pažiūros maži statiniai turi dygti su bendraturčių sutarimu.

Sutarimas arba notaro patvirtintas sutikimas

Bendrosios nuosavybės teisę reglamentuoja Civilinis kodeksas. Jis nustato, kad bendrosios nuosavybės teisės objektas valdomas, juo naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu. Šis sutarimas gali būti įformintas rašytiniu sutarimu ar visų pasirašyta sklypo naudojimo schema arba notariškai patvirtinta sklypo naudojimo sutartimi .

Dokumentas, kuriame yra nubraižyta schema ir sklypas suskirstytas dalimis, dar neleidžia vienam iš bendraturčių statyti savo dalyje ką ir kaip nori, ir tai net nepriklauso nuo statinio dydžio. Ir tada, kai statiniui pagal Statybos įstatymą privalomas statybą leidžiantis dokumentas (SLD), ir tada, kai jo nereikia, būtinas visų bendraturčių sutikimas.

Vytautas Jonaitis pabrėžė, kad statyba bendrosios dalinės nuosavybės teise valdomame sklype turi vykti tik gavus raštišką bendraturčių sutikimą.

Aplinkos ministerijos Būsto skyriaus vyriausiasis specialistas Vytautas Jonaitis pabrėžė, kad statyba bendrosios dalinės nuosavybės teise valdomame sklype turi vykti tik gavus raštišką bendraturčių sutikimą. Tiesa, V.Jonaitis teigė, kad galimybė veikti be bendraturčių sutikimo yra – jei yra pasirašytas notaro patvirtintas bendraturčių susitarimas dėl sklypo naudojimo ir jame nustatyta, kad statybas gyventojas gali vykdyti nederindamas veiksmų su kitais bendraturčiais.

Notaro patvirtintą susitarimą reikia pridėti ir prie prašymo išduoti SLD, jeigu jis privalomas. Kai susitarimas yra notaro patvirtintas ir įregistruotas viešame registre, jis privalomas ir tam asmeniui, kuris vėliau įgyja dalį žemės sklypo bendrosios nuosavybės teisėmis.

Negalioja tretiesiems asmenims

Bendraturčių pasirašytas tarpusavio sutarimas be notaro patvirtinimo, anot V.Jonaičio, galioja tik tarp sklypo savininkų, jis negalioja tretiesiems asmenims: „Turiu minty, jeigu aš ir kas nors kitas susitarėme, tai galioja tarp mūsų, bet jei atsirastų reikalas su trečiuoju asmeniu jis jau negaliotų.“

Tiesa, statytojas gali nesukti galvos dėl raštiško bendraturčių sutikimo tik tuo atveju, kai statyboms neprivalomas SLD, o savininkai per vienerius statybos metus dėl statinio nepateikė jokių raštiškų skudų.

Tais atvejais, kai bendraturčiai turi nusiskundimų dėl vykdomų darbų ir turi įrodymų, kad tai pažeidžia jų interesus, kreipiamasi į VTPSI, arba neradus priimtino sprendimo ginčai nagrinėjami teisme.

Aplinkos ministerija pabrėžia, kad visos statybos turi būti vykdomos pagal nustatytus reikalavimus. Gyventojai neteisėtai vykdydami statybas gali pakenkti ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Tik su reikiamomis institucijomis suderintos statybos užtikrina žmonių gyvenimo kokybę, kraštovaizdžio ir kultūros paveldo saugumą.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius