-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 01

Statybos sodo sklype – tik pagal reikalavimus

Gyventojai, sumanę vienokius ar kitokius darbus savo sodo sklype, turi rūpintis ne tik idėjų realizavimu, bet ir pasidomėti tuo, ar planai atitinka sodo sklypui numatytus reikalavimus. Jei statybų planai netelpa į sodo sklypui nubrėžtus rėmus, gyventojui privalu pasirūpinti teritorijų planavimo dokumentais ar žemės valdos projektais. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai reikalavimų neatitinka ne tik planuojamos statybos, bet ir jau stovintis sodo namas.
Sodo sklypas
Sodo sklypas / „Scanpix“ nuotr.
Sodo namas – nesudėtingas statinys

Tam, kad sodo sklypas atitiktų visus jam iškeltus reikalavimus, visų pirma reikiamus kriterijus turi atitikti pats sodo namas. Sodo namas tai – ne didesnis kaip 80 kv. m bendrojo ploto, neįskaičiuojant rūsio ploto, ir ne aukštesnis kaip 8,5 m nesudėtingas poilsiui skirtas statinys. Taip pat pabrėžtina, kad sodo sklype ne aukštesni kaip 8,5 m pastatai turi būti statomi ne mažesniu kaip 3 m atstumu nuo jo ribos (aukštesniems pastatams šis atstumas didinamas 0,5 m kiekvienam papildomam pastato aukščio metrui).

Gyventojui, norinčiam statyti sodo namą, statybą leidžiančiu dokumentu (SLD) rūpintis nereikia. Minėto dokumento reikia tik tuo atveju, jei statybos numatomos kultūros paveldo teritorijoje. Norint sodo sklype statyti sodo namo kriterijus viršijantį statinį, gauti SLD – būtina. Tokiam statiniui privalu parengti projektą, o statybų procesui turi vadovauti kvalifikuoti specialistai.

Reikalavimai ir tvorai

Apjuosti namą tvora gyventojas taip pat negali tik pagal savo įnorius. Nors ne aukštesnėms kaip 2 m tvoroms tarp sklypų statyti nereikia SLD, jos turi atitikti statybos techninių reglamentų (STR) reikalavimus dėl kaimyninių sklypų insoliacijos.

Jei statytojas nesilaiko šių reikalavimų – tvora yra ant gretimo sklypo ribos ar tvoros konstrukcijos ją peržengia, būtinas rašytinis kaimyninio sklypo savininko sutikimas. Jei tvora siekia bendrojo naudojimo teritoriją, sutikimą reikia gauti iš sodininkų bendrijos valdybos ar pirmininko. Jei planuojama statyti tvorą viršysiančią leistiną aukščio parametrą, privalu gauti pritarimą supaprastintam statybos projektui.

Šiais laikais žmogus, jei sugalvoja statyti aukštesnę nei reikalavimuose numatyta tvorą, dažniausiai pasitaria su kaimynu. Dabar žmonės viskuo pasidomi“, – kalbėjo G.Gruodis.

Tiesa, gretimo sklypo savininkas gali duoti sutikimą kaimynui statyti statinius ir nesilaikant nustatytų atstumų. Nesklandumų dėl to nekiltų ir vėliau perkant ar parduodant sklypą, nes buvusio savininko sutikimas tokiais atvejais galioja. Beje, kaimyninio sklypo valdytojų raštinis sutikimas neprivalomas ir tada, jei per vienerius metus nuo statybos pradžios jie nepareiškė jokių raštiškų skundų.

Aplinkos ministerijos Kraštovaizdžio skyriaus vedėjas Gintautas Gruodis teigė, kad laikai, kai žmonės tyčia pažeidinėjo išvardintus reikalavimus – jau praeityje. „Tokie laikai buvo gal prieš 15 metų, o dabar tai daroma tikrai rečiau. Šiais laikais žmogus, jei sugalvoja statyti aukštesnę nei reikalavimuose numatyta tvorą, dažniausiai pasitaria su kaimynu. Dabar žmonės viskuo pasidomi“, – kalbėjo G.Gruodis.

Taip pat jis pridūrė, kad įvykdyti minėtus nusižengimus jau nėra taip lengva – statybas soduose prižiūri ir bendrija, ir tam skirtos institucijos. „Jei žmonės ir nepaiso sodo sklypo statybos reikalavimų, tai dažniausiai ne todėl, kad tiesiog panoro ir stato, būna visokių asmeniškumų, pykčių. Bet kalbant bendrai, tokių pasitaiko jau nedaug“, – pridūrė G.Gruodis.

Nepažeisti trečiųjų asmenų interesų

Vienas svarbiausių sodo sklypo statybų kriterijų – nepažeisti trečiųjų asmenų interesų. Jokie statytojo veiksmai negali pažeisti sodininkų bendrijos tvarkos taisyklių. Be to, gyventojas turi numatyti, kad jo vykdomi ar įvykdyti darbai nekliudytų priešgaisrinės saugos, policijos, greitosios pagalbos ir kitų specialiųjų tarnybų darbuotojams patekti į teritoriją.

Svarbu, kad baigę statyti tiek sodo namus, tiek gyvenamuosius, gyventojai privalo apie statybų užbaigimą pranešti Registrų centrui. Sodo ir gyvenamojo namo statybų užbaigimo procedūra skiriasi tuo, kad sodo namo užbaigimo neturi tvirtinti Valstybės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Aplinkos ministerija primena, kad visos vykdomos statybos turi atitikti nustatytus reikalavimus ir būti suderintos su reikiamomis institucijomis. Gyventojai netinkamai vykdydami statybas rizikuoja padaryti rimtą žalą ir sau, ir aplinkai. Ne pagal reikalavimus vykdomos statybos gali pakenkti žmonėms, aplinkinėms teritorijoms, kraštovaizdžiui, įvairiais būdas saugomoms teritorijos ir kultūros paveldui.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius