-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 25

Steigti seniūnaitijas privaloma

Prieš seniūnaitijas nusiteikusią Panevėžio rajono valdžią teismas įpareigojo jas steigti. Tokį pat sprendimą netrukus turėtų išgirsti Kupiškio ir Pasvalio savivaldybės.

Panevėžio apygardos administracinis teismas išnagrinėjo precedento visoje šalyje iki šiol neturėjusią byla. Seniūnaitijų nenorėjusią steigti Panevėžio rajono savivaldybę, kaip nevykdančią įstatymo reikalavimų, apskundė Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka ir bylą laimėjo.

L.Alesionkos laukia dar du analogiški teismo procesai. Būtinybę steigti seniūnaitijas Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje per teismą įrodinės Pasvalio ir Kupiškio rajonų savivaldybėms. "Iš pat pradžių žinojau, kad esu teisus, tačiau kitaip, nei per teismą, savivaldybių vadovams nepavyko įrodyti seniūnaitijų reikalingumo", - LŽ sakė L.Alesionka.

Nemažai ginčų sukėlusi seniūnaitijų steigimo idėja iškelta dar praėjusios kadencijos Seime. Teigta, kad jos priartins vietos valdžią prie žmonių. Vietos savivaldos įstatyme seniūnaitijas įtvirtino jau šios kadencijos Seimas, prievolė jas steigti atsirado nuo šių metų pradžios.

Panevėžio apskrities savivaldybės, ypač Panevėžio rajono, prieš seniūnaitijas buvo nusiteikusios labiausiai, palyginti su kitais Lietuvos regionais. Įrodinėta, kad seniūnaitijos yra visiška nesąmonė, tvirtinta, kad jų funkcijas deramai atlieka vietos bendruomenės.

Pasak L.Alesionkos, prieš kreipdamasis į teismą, jis ne kartą Panevėžio rajono vadovams rašė raginimus ir pratęsinėjo seniūnaitijų steigimo terminus, tačiau šios pastangos rezultatų nedavė.

Panevėžio rajono atstovų pasvarstymai, kad seniūnaitijas teisiškai įtvirtinusios pataisos yra nevykusios, teismo neįtikino, tad ši savivaldybė buvo įpareigota laikytis įstatymo.

Vietos savivaldos įstatymas įpareigoja savivaldybes nustatyti seniūnaitijų ribas ir patvirtinti seniūnaičių rinkimo tvarką. "Kada privalo būti išrinkti seniūnaičiai, įstatyme nenurodyta. Net teismas neturės teisės kaip nors pagreitinti seniūnaičių rinkimo, nors rinkimo procesas užtruktų ir keletą metų", - sakė L.Alesionka.

Paklaustas, ar seniūnaitijų kūrimas bei seniūnaičių rinkimas kainuoja mokesčių mokėtojams, Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje atsakė neigiamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius