Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 13

Stintos vilios į pajūrį

„Šį savaitgalį laukia trys meilės dienos: šeštadienį – meilės artimui, sekmadienį – meilės stintai, o pirmadienį – meilės tėvynei“, – juokavo vienas iš šventės „Palangos stinta 2009“ organizatorių, Palangos kultūros centro direktorius Nerijus Stasiulis.
Stintų pardavėjų vilionės
Stintų pardavėjų vilionės / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Tradicinės šventės sumanytojai viliasi, kad stintos kvapas išjudins žiemos miegu snaudžiantį kurortą. Džiaugsmu netveria ir verslininkai – jie net neabejoja, kad ilgąjį savaitgalį viešbučiuose nestigs svečių.

„Trečia smagi žinia – trečiadienį vienoje iš pagrindinės gatvės kavinių baigėme įrengti iš Sankt Peterburgo atkeliavusių vaškinių figūrų parodą. Joje bus galima išvysti 18-kos istorinių asmenybių skulptūras. Taigi stintų šventėje dalyvaus ir Stalinas, ir Kleopatra“, – juokėsi N.Stasiulis.

„Mes, kaip ir olimpiados organizatoriai, pagrindinius akcentus išlaikome ir šiemet. Tie akcentai, tai dėmesys žvejui, žvejojimo kultūrai, žuviai. Ir šiemet pristatysime mūsų krašto žvejų tradicijas, kultūrą, istoriją, kulinarinį paveldą, žvejų rungtis“, – sakė N.Stasiulis.

Jis teigė, kad šiemet organizatoriai šios šventės mylėtojams turi tris geras žinias. Pirmoji – Basanavičiaus gatvės pradžioje svečius pasitiks, ko gero, didžiausia pasaulyje septynių metrų ilgio stinta. „Ji stilizuota, pagaminta iš metalo ir putoplasto. Tai bus stacionarus dekoratyvinis paminklas stintai, kuris tarnaus ir kaip informacinis stendas, ir kaip papuošalas. Ši stinta taps tradicine puošmena ir lydės visas šventes, tik keisis metus simbolizuojantys skaičiai“, – sakė N.Stasiulis.

Antra naujiena turėtų pradžiuginti pirčių mėgėjus. Pasak Palangos kultūros centro direktoriaus, pirtininkai Basanavičiaus gatvės pradžioje, prie vienos iš kavinių, ketina pastatyti aštuonių vietų kubilą. Gatvėje įkurdintame kubile už simbolinį mokestį galės pamirkti visi norintys.

„Trečia smagi žinia – trečiadienį vienoje iš pagrindinės gatvės kavinių baigėme įrengti iš Sankt Peterburgo atkeliavusių vaškinių figūrų parodą. Joje bus galima išvysti 18-kos istorinių asmenybių skulptūras. Taigi stintų šventėje dalyvaus ir Stalinas, ir Kleopatra“, – juokėsi N.Stasiulis.

Gardėsiai iš žuvies

Kaip ir kasmet šventėje bus galima paskanauti įvairiausiais būdais paruoštos stintos. Gatvėje įsikūrę kavinių atstovai čia pat keps žuvį, virs žuvienę. Šviežios stintos šventės svečiams žada pasiūlyti ir patys žvejai.

Paklaustas, ar svečių negąsdins stintos kaina, N.Stasiulis teigė: „Brangumas yra diskutuotina sąvoka. Tai priklauso nuo to, ką už tą sumokėtą sumą gauni – jei valgai porciją keptų stintų ir nemokamai klausai muzikos, aplinkui matai daug smagių dalykų, gali dalyvauti konkurse ir gauti prizų, tai kaina yra pakankamai maža“. Pernai už penkias keptas žuveles prekeiviai prašė 10 Lt.

Pasak Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidento Gintaro Sičiūno, žuvies kvapais gatvėje ketina vilioti 14 kavinių atstovai. Molinių, medinių, gintarinių stintų ir kitokių dirbinių šventėje siūlys įsigyti daugiau kaip dešimt tautodailininkų.

„Viešbučių atstovai labai patenkinti artėjančia švente, nes sulaukia daug užsakymų“, – sakė Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Egidija Smilingienė.

 Rungsis varžybose

Stintų šventės svečiai šiemet vėl galės susirungti net keliose rungtyse. Jau nuo pat ryto ant Palangos tilto kviečiami rinktis žvejybos mėgėjai. Į šią rungtį organizatoriai kviečia užsiregistruoti, nes pasak N.Stasiulio, tiltas „ne guminis“. „Paprastai susirenka maždaug šimtas žvejų. Tai komandinės varžybos, kuriose žvejai, susibūrę po du, gaudo žuveles. Vėliau matuojamas svoris – už eilinės žuvies tam tikrą svorį yra skiriami vienokie taškai, už stintas daugiau taškų”, – sakė N.Stasiulis.

Sekmadienio popietę visi norintys galės sudalyvauti valties tempimo, inkaro kilnojimo varžytuvėse.

Šventę 17 val. užbaigs stintų valgymo finalas. „Bandysime visos šventės metu Basanavičiaus gatvėje prie kiekvieno stintų kepėjo daryti atrankines varžybas ir kviesime į finalą. Rungtynių esmė – suvalgyti ne kuo daugiau stintų, bet kuo greičiau ir kuo švariau. Tai linksma atrakcija, proga paragauti keptos stintos”, – sakė N.Stasiulis.

Neringa irgi laukia

„Viešbučiai stipriai užsipildė, tai be galo džiugina, nes nuo naujųjų metų kurortas buvo gana tuščias, tad šis savaitgalis bus džiugesnis“, – sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas. Kai kuriuose viešbučiuose jau savaitės viduryje nebuvo likę vietų savaitgaliui. Kituose liko vos po keletą laisvų kambarių.

„Viešbučių atstovai labai patenkinti artėjančia švente, nes sulaukia daug užsakymų“, – sakė Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Egidija Smilingienė.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro specialistė Silvija Gedgaudaitė vakar teigė, kad šiame kurorte svečių antplūdžio nesulaukta. „Esame pasiruošę viskam, bet kol kas pas mus pakankamai ramu. Gal žmonės dar neapsisprendę ir atvyks paskutinę minutę“, – sakė specialistė. Pasak jos, Neringa šį savaitgalį įsimylėjėlius vilioja romantiškais vakarais.

Šventės Palangoje programa

Ant jūros tilto
8 -13 val. – Meškeriojimo varžybos.

Palangos viešojoje bibliotekoje
11 val. – Parodos „Pajūrio ir Pamario žvejų kultūra“ atidarymas.
11.30 val. – Tradicinės magaryčios žvejams ir svečiams.

J. Basanavičiaus gatvėje
12.30 val. – „Palangos stinta 2009“ atidarymas.
13 val. – Koncertas „Žvejų liaudies melodijos-1“.
13.30 val. – Inkaro kilnojimo rungtis.
14.00 val. – Koncertas „Žvejų liaudies melodijos -2“
14.30 val. – Valties tempimo varžytuvės.
16.30 val. – Koncertas „Žvejų liaudies melodijos -3“
17 val. – Stintų valgymo varžybų finalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius