Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 23

Stojančiųjų srautams senkant, VU svajoja apie studentus iš užsienio

Vilniaus Universitetas (VU) paruošia ne per daug socialinių mokslų atstovų, nes jie visi susiranda darbus, o ateityje seniausio šalies universiteto auditorijose žinių galbūt semsis vis daugiau užsieniečių. Taip šeštadienį, komentuodamas paskelbtus stojimo į aukštąsias mokyklas rezultatus, teigė VU rektorius prof. Artūras Žukauskas. Anot jo, šiemet ir vėl VU pasirinko dauguma geriausiai besimokančių šalies abiturientų.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„VU stojimo rezultatais džiaugiamės. Iš bemaž 30 tūkstančių pasirinkimų VU pelnė daugiau nei 26 tūkstančius, mus rinkosi daugiau nei 70 proc. geriausių šalies abiturientų fizinių, biomedicinos mokslų srityse,taip pat teisės kryptyje, ir daugiau nei 60 proc. humanitarinių ir socialinių mokslų srityse“, – paklaustas, kaip VU vertina stojimo rezultatus, teigė A.Žukauskas.

„Visumoje VU pasirinko daugiau nei du trečdaliai geriausių šalies abiturientų išvardintose keturiose srityse, kadangi turime nedaug technologijų mokslų programų. Taigi, visumoje esame tuo patenkinti“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Žukauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Žukauskas

Anot A.Žukausko, šiemet, kaip ir ankstesniais metais, populiariausia studijų programa VU išliko medicina, antroje vietoje palikdama programų sistemas, o trečioje – politikos mokslus.

„Tačiau mūsų visi fakultetai turi puikias studijų programas, pritraukiančias daug studentų, tokias kaip teisė, ekonomika ar kūrybos komunikacija, psichologija, skandinavistika“, – pabrėžė VU rektorius.

Šiemet dramatiškai, net 15 proc. sumažėjo norinčiųjų savo lėšomis studijuoti abiturientų skaičius. Nedidelį stojančiųjų sumažėjimą pirmajame stojimo etape pajuto ir VU. Vis dėlto, A.Žukauskas pažymėjo, kad kol kalbėti apie galutinius rezultatus yra anksti.

VU rektoriaus teigimu, siekdama išlaikyti aukštą studijų lygį, net ir demografinės krizės sąlygomis ši aukštoji mokykla planuoja didinti reikalavimus stojantiesiems, o ateityje galvoja plėsti universitete studijuojančių užsieniečių skaičių.

Ekspertams skambinant pavojaus varpais, kad šalies universitetai paruošia pernelyg daug socialinių mokslų absolventų, šias programas A.Žukauskas gynė, akcentuodamas, jog jas baigusieji sėkmingai įsidarbina.

„Mūsų universiteto absolventų įsidarbinimo rodikliai aukščiausi Lietuvoje, vidutinis atlyginimas irgi aukščiausias. Manome, kad jeigu jie suranda darbą ir sugeba uždirbti, tai kodėl negali studijuoti? Taip yra Vakarų pasaulyje, kur studijų programų kiekis reguliuojamas pagal įsidarbinimo rodiklius“, – aiškino A.Žukauskas.

„Universiteto absolventui specialybė nesvarbu, universiteto absolventas turi įsidarbinti pagal kvalifikacijos lygį ir turi patekti į darbo vietą, reikalaujančią aukštojo universitetinio išsilavinimo. Visiškai nesvarbu, ar fizikas tampa verslininku, ar politologas įsteigia įmonę, ar kuria kitus verslus, nebūtinai savo specialybės srityje“, – komentavo VU rektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius