-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 11

STT vadovas Saulius Urbanavičius: tai, kad teismai kartais išteisina įtariamuosius – normalu

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Saulius Urbanavičius sako, kad teismai neišteisintų korupcija įtariamų asmenų, jeigu tarnyba tirtų vien smulkias bylas.
Saulius Urbanavičius
Saulius Urbanavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai S.Urbanavičius aiškino antradienį Seime pristatydamas praėjusiųjų metų STT ataskaitą. Jai Seimas pritarė.

„Panašios tarnybos kitose šalyse, kurios imasi sudėtingų tyrimų, susiduria su situacija, kad tam tikras skaičius asmenų išteisinami. To išvengtume, jeigu tirtume tik smulkius nusikaltimus“, – sakė jis.

STT pastaruoju metu dažnai pliekiama dėl to, kad skambiai pradeda ikiteisminius tyrimus, įtariamuosius prieš televizijos kameras vedžioja su antrankiais, tačiau šie tyrimai galiausiai pasibaigia niekuo.

Pasak S.Urbanavičiaus, daugiau kaip 31 proc. STT atliekamų tyrimų priskiriami sudėtingųjų kategorijai. „Įrodymus teisėjai, pareigūnai, prokurorai vertina skirtingai. Kai nėra suformuoto precedento bylose, žmonės dažniausiai yra išteisinami“, – sakė jis.

Jis pridūrė, kad pagrindinis STT darbas – ne gerinti statistiką, o atskleisti kuo daugiau sudėtingų nusikaltimų, darančių didžiausią žalą.

„Mes einame teisinga linkme, nes tokių daugėja“, – sakė jis.

STT vadovas pabrėžė, kad tarnyba atidžiai analizuoja kiekvieną išteisinamąjį nuosprendį ir žada tai daryti ir ateityje.

„Nepadeda žiniasklaidos reakcijos, mūsų vykdomų tyrimų puolimas, vaizduojama, kad pareigūnai sulaiko niekuo dėtus visuomenėje žinomus asmenis. Tai tarnybai nepriduoda patrauklumo, šioje srityje reikalingi pokyčiai“, – apgailestavo jis.

Anot S.Urbanavičiaus, daug problemų tarnyba turi dėl to, kad jai skiriamas per menkas finansavimas, ją palieka patyrę darbuotojai, kurie vėliau įsidarbina privačiame sektoriuje.

Konservatorius Kazimieras Kuzminskas klausė, ar STT „suiminėti, vedžioti su antrankiais ir izoliatoriuje laikyti“ žmonės, kuriuos teismas vėliau išteisino, gali tikėtis kompensacijos.

STT vadovas jam atsakė, kad tarnyba – tik viena baudžiamojo persekiojimo dalis, jos atliekamus tyrimus prižiūri prokurorai.

„Vieni negalime prisiimti atsakomybės, prokurorai atlieka kontrolę, priimame kolegialius sprendimus. Tačiau pagrindus pradėti tyrimus kiekvienu atveju mes turėjome“, – tvirtino jis.

„Jokių provokacijų nerengėme“

S.Urbanavičiaus dar kartą pabrėžė, kad institucija nerengė jokių provokacijų nei prieš aukštus socialdemokratus, nei prieš kitus politikus.

Kaip anksčiau skelbė BNS, dienraštis „Lietuvos rytas“ šeštadienį paskelbė neva STT rengė provokacijas prieš socialdemokratus Romą Adomavičių, Algirdą Butkevičių, Juozą Oleką.

Neoficialiomis BNS žiniomis, „Lietuvos ryto“ publikacijoje minimas asmuo, liudijęs apie galimas STT provokacijas, savo „medžiagą“ dar vasarį siūlė ir kitoms žiniasklaidos priemonėms. Tačiau dėl pagrįstumo stokos kitos žiniasklaidos priemonės šią informaciją platinti atsisakė.

Po straipsnio pasirodymo STT Vilniaus valdyba paskelbė baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame įtarimai pareikšti šiuo metu nuo pareigų nušalintam sostinės vicemerui, socialdemokratui Romui Adomavičiui.

„Tvarkietis“ Kęstas Komskis S.Urbanavičiaus klausė, ar STT aiškinasi, kas dienraščiui galėjo nutekinti informaciją apie provokacijas.

S.Urbanavičius pabrėžė, kad institucija apskritai aiškinasi šį atvejį, informacijos patikrinimas kol kas nebaigtas.

„Šie įvykiai – daugiau kaip trijų metų senumo, daugelis juose dalyvavusių pareigūnų tarnyboje jau nebedirba. Kaip vadovas nematau objektyvių duomenų, kad buvo įvykdyta provokacija ar kurstymas atlikti neteisėtus veiksmus publikacijoje minimų politikų ar kitų politikų atžvilgiu“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie tai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas aiškino nemanantis, kad informaciją dienraščiui pateikė kas nors iš STT.

„Tai nebuvo STT darbuotojų padarytas žingsnis, labiau panašu, kad tai padarė įtariamieji, nuteisti arba asmenys, kurių bylos teismuose, jie bando tokiu būdu gintis ir šią informaciją teikti į viešumą“, – sakė jis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius