Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 27 /16:49

STT apklausta Ž.Mikėnaitė iš pareigų teigia besitraukianti dėl blogos sistemos būklės

Kaip specialioji liudytoja tyrime dėl piktnaudžiavimo pirmadienį apklausta Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė tą pačią dieną teisingumo ministrei Mildai Vainiutei įteikė ir atsistatydinimo pareiškimą.
Živilė Mikėnaitė
Živilė Mikėnaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Aš traukiuosi todėl, kad sistema yra tikrai blogoje būklėje ir reikia, kad ji eitų į priekį“, – BNS sakė Ž.Mikėnaitė.

Ji patvirtino pirmadienį buvusi apklausta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų. Tarnybos atstovė spaudai Renata Saulytė BNS nurodė, jog Kalėjimų departamento vadovė buvo apklausta kaip specialioji liudytoja, vykstant tyrimui dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje.

Specialaus liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet pagrindo įtarimams pareikšti nepakanka.

„Viskas griūva“

Ž.Mikėnaitė sakė atsistatydinimu siekianti, kad sutrikęs darbas Lietuvos kalėjimų sistemoje grįžtų į vėžes.

„Kaip vadovui, man skaudu, kad viskas griūva, kas buvo kuriama“, – teigė pareigūnė.

„Kai matai ir bendrauji su darbuotojais, kad niekas nėra daroma, kad tvyro įtampa, kad stovi visi darbai, kad pasitraukia kai kurie darbuotojai, kad dabar niekas nepriimamas į pareigas – tai yra žiauriai bloga situacija. (...) Šita situacija tęstis negali“, – kalbėjo Ž.Mikėnaitė.

Ją teisingumo ministrė Milda Vainiutė nuo pareigų nušalino prieš pusantro mėnesio, ministerijoje vykstant tyrimui dėl padėties Kauno tardymo izoliatoriuje.

Ž.Mikėnaitė kaip prastai veikiančios kalėjimų sistemos pasekmę nurodė ir neseniai dėl širdies problemų mirusį jos darbuotoją.

Pareigūnė neigė, kad jos atsistatydinimas yra susijęs su jos apklausomis STT ir Teisingumo ministerijoje pirmadienį.

Skundo teismui neatsiims

Ž.Mikėnaitė prieš kelias savaites paskelbė, jog skundžia teismui sprendimą laikinai nušalinti ją nuo Kalėjimų departamento vadovės pareigų.

Ji teigia, kad įsakyme dėl jos nušalinimo nepateikti nei faktiniai, nei teisiniai argumentai. Skunde teismui suformuluotas reikalavimas Kalėjimų departamento direktorę grąžinti į pareigas ir priteisti negautą darbo užmokestį.

Ž.Mikėnaitė tikino skundo neatsiimsianti, nes ir toliau jaučiasi teisi.

Ji neigia dalį kaltinimų, dėl kurių į teisėsaugą pernai kreipėsi Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterė Rasa Kazėnienė.

„Aš nesutinku su tais kaltinimais, tai yra ne pabaiga“, – sakė pareigūnė, paklausta, kodėl dar kovo mėnesį deklaravusi siekį gintis dėl nušalinimo iš pareigų dabar pati iš jų traukiasi.

Ž.Mikėnaitės skundą Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė nagrinėti kovo 16 dieną.

Tarnybinės atsakomybės gali neišvengti

Kalėjimų departamentui Ž.Mikėnaitė vadovavo nuo 2015 metų, o Kauno tardymo izoliatoriaus direktore dirbo nuo 2011 metų.

Į teisėsaugą besikreipusi Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotoja R.Kazėnienė teigia, jog pažeidimai šioje institucijoje apima ir tą laikotarpį, kai jai vadovavo Ž.Mikėnaitė.

Izoliatoriaus buhalterė be kitų dalykų teisėsaugai nurodė, kad jame pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kaina.

STT iš pradžių buvo atsisakiusi pradėti tyrimą pagal R.Kazėnienės pareiškimą. Generalinė prokuratūra tyrimą pradėjo, kai informacija apie pažeidimus izoliatoriuje tapo vieša. Šiame tyrime įtarimai kol kas niekam nepareikšti, BNS nurodė STT atstovė spaudai.

Savų tyrimų dėl padėties Kauno tardymo izoliatoriuje ėmėsi Valstybės kontrolė ir Viešųjų pirkimų tarnyba. Tuo metu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija jau yra konstatavusi, kad izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys supainiojo viešuosius ir privačius interesus, nes nedeklaravo, jog yra bendrovių, teikiančių izoliatoriui atliekų vežimo paslaugas, akcininkas.

Tarnybinis patikrinimas Teisingumo ministerijoje turėtų baigtis balandžio 7 dieną.

Ministerija teigia, kad įstatymai numato galimybę tęsti pradėtą tarnybinio nusižengimo patikrinimą ir priimti sprendimą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo net ir tuo atveju, kai pareigūnas atleidžiamas iš tarnybos.

Pirmadienį atsistatydino

Laikinai nuo pareigų nušalinta Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė kiek anksčiau pirmadienį atsistatydino iš tarnybos.

Kaip praneša Teisingumo ministerija, pirmadienio rytą teisingumo ministrei Mildai Vainiutei ji įteikė prašymą atleisti iš darbo nuo kovo 27 dienos.

Teisingumo ministrė pasirašė įsakymą dėl Kalėjimų departamento vadovės atleidimo. Ž.Mikėnaitei bus išmokėta finansinė kompensacija už nepanaudotas atostogas.

Teisingumo ministerija atlieka tarnybinį patikrinimą dėl Živilės Mikėnaitės ir Kauno tardymo izoliatoriaus laikinojo vadovo Edvardo Kviatkausko galimų tarnybinių nusižengimų viešųjų pirkimų, valstybės lėšų panaudojimo ir kitose įstaigos valdymo srityse.

Atsižvelgus į komisijos pateiktą informaciją, teisingumo ministrės sprendimu šie asmenys laikinai nušalinti nuo pareigų.

Teisingumo ministerijos inicijuotas tarnybinis patikrinimas vyksta toliau ir bus baigtas iki balandžio 7 dienos. Teisės aktai numato galimybę tęsti pradėtą tarnybinio nusižengimo patikrinimą ir priimti sprendimą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo net ir tuo atveju, kai pataisos pareigūnas atleidžiamas iš tarnybos. Pareigūnų galimai netinkami veiksmai ar neveikimas bus įvertinti įstatymų numatyta tvarka.

Savo tyrimus šiose įstaigose taip pat atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Teisingumo ministrė Milda Vainiutė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Teisingumo ministrė Milda Vainiutė

Sprendimą pradėti tyrimą dėl situacijos Kauno tardymo izoliatoriuje teisingumo ministrė priėmė atsižvelgusi į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) perduotą informaciją, kurią teisėsaugai savo ruožtu pateikė izoliatoriaus Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkė Rasa Kazėnienė.

Be kitų dalykų, ji teisėsaugai nurodė, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kaina.

Pasak R.Kazėnienės, kai kurie jos pateikti duomenys apima laikotarpį, kai Ž.Mikėnaitė buvo Kauno tardymo izoliatoriaus direktorė. Ž.Mikėnaitė kai kuriuos šių kaltinimų neigia.

STT iš pradžių buvo atsisakiusi pradėti tyrimą pagal R.Kazėnienės pareiškimą. Generalinė prokuratūra tyrimą pradėjo, kai informacija apie pažeidimus izoliatoriuje tapo vieša.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija kovo viduryje paskelbė, kad Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys supainiojo interesus nedeklaruodamas, jog yra akcininkas bendrovių, teikiančių izoliatoriui atliekų vežimo paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius