-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 04 06 /17:07

STT įtarimai Nacionalinės žemės tarnybos direktorės patarėjui G.Furmanavičiui: už kyšį prekiavo poveikiu

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai trečiadienį ryte krečia Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) centrinę būstinę Vilniuje. Sulaikytas ir apklausiamas NŽT direktorės patarėjas Gintaras Furmanavičius. Paaiškėjo, kad STT tyrimas susijęs su 15min aprašytu sklypu po sprogusia pirtimi Vilniuje. STT G.Furmanavičių įtaria prekyba poveikiu. Su juo sulaikytas ir asmuo, susitaręs su G.Furmanavičiumi dėl prekybos poveikiu.

Apie STT pareigūnų apsilankymą 15min patvirtino laikinoji tarnybos vadovė Aušra Kalantaitė.

Pasak jos, STT pareigūnai į tarnybą atvyko trečiadienį ryte, apie 9.30 val.

„Aš pati tuo metu nebuvau darbe. Kad pas mus tarnyboje yra STT specialistai, galiu patvirtinti, bet dėl G.Furmanavičiaus kokie veiksmai padaryti, negaliu pasakyti. Nuo 8 val. buvau Seime, paskui man buvo pranešta, kad STT yra pas mus ir man reiktų grįžti“, – sakė A.Kalantaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Kalantaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Kalantaitė

Sulaikė G.Furmanavičių

Kad G.Furmanavičius sulaikytas, naujienų agentūrai BNS patvirtino STT vadovas Saulius Urbanavičius.

„G.Furmanavičius buvo sulaikytas šiandien“, – BNS sakė STT vadovas.

Vėliau A.Kalantaitė 15min informavo, kad STT domisi pirtimi Subačiaus gatvėje, Vilniuje.

„Mane informavo oficialiai, kad yra vykdomas dokumentų poėmis dėl žemės sklypo Subačiaus gatvėje 49A. Pas Teisės departamento direktorę yra vykdomas poėmis, surašomas aktas, bet jai pačiai jokie įtarimai nėra pareikšti“, – tikino A.Kalantaitė.

Koks G.Furmanavičiaus vaidmuo Vilniaus pirties istorijoje, laikinoji NŽT vadovė negalėjo pasakyti.

G.Furmanavičius įtariamas prekyba poveikiu

STT pranešime spaudai rašoma, kad G.Furmanavičių sulaikė STT Vilniaus valdybos pareigūnai. Jis įtariamas prekyba poveikiu. Taip pat sulaikytas ir su juo dėl prekybos poveikiu susitaręs asmuo.

STT pareigūnų turimais duomenimis, buvo susitarta, kad už kyšį direktorės patarėjas paveiks NŽT darbuotojus, kad būtų leista vienai įmonei Vilniaus mieste suformuoti žemės sklypą prijungiant prie įmonės turimo sklypo valstybei priklausančią žemę.

STT atliekamą tyrimą dėl prekybos poveikiu kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Kaip žurnalistams sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas, G.Furmanavičius yra sulaikytas 48 valandoms, jis yra apklausiamas. Anot jo, atliekamas tyrimas ne dėl kyšio paėmimo, o dėl susitarimo už kyšį paveikti NŽT darbuotojus.

„Tai yra didelės vertės kyšis, tai yra bet kokiu atveju didesnis nei 250 MGL vertės kyšis“, – sakė R.Golubovas.

Anot R.Golubevo, kitas asmuo yra susijęs su nusikalstama schema, bet nėra valstybės tarnautojas ar verslininkas.

VIDEO: Sulaikytas G.Furmanavičius įtariamas prekyba poveikiu

Domisi sklypu po sprogusia pirtimi

Perimti sklypą po sprogusia pirtimi siekė buvęs Vilniaus savivaldybės bendrovės „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Jurkšas. Kaip rašė 15min, sprogusi pirtis į „Start Vilnius“ rankas perduota 2013 m. vasarą, kai Vilniaus tarybos sprendimu prie „Start Vilnius“ prijungta savivaldybės bendrovė „Pylimo pirtis“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Per sprogimą nukentėjęs Vilniaus viešosios pirties pastatas aptvarkytas.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Per sprogimą nukentėjęs Vilniaus viešosios pirties pastatas aptvarkytas.

Pats pastatas „Start Vilnius“ rankose užsibuvo vos daugiau nei metus. 15min žiniomis, pernai rugsėjį pirtis tapo bendrovės „NT koncernas“ nuosavybe. Šią bendrovę lygiomis dalimis valdo R.Jurkšas ir jo verslo partneris Vaclovas Daukšas.

2014-ųjų gruodį buvo parengtas ir šio sklypo formavimo ir pertvarkymo projektas. Tuometinio Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Jono Urbanavičiaus pasirašytame įsakyme nurodoma, kad siekta sujungti įsiterpusį valstybinės žemės plotą su besiribojančiu žemės sklypu, nes laisvoje valstybinėje žemėje negalima suformuoti racionalaus dydžio ir ribų sklypo, taip pat norėta nustatyti sklypui daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių bei komercinės paskirties objektų teritorijų naudojimą.

Registrų centro duomenis, kol kas sklypo naudojimo paskirtis nėra pakeista, jo paskirtis ir toliau yra „kita“.

Darbo partija sustabdė G.Furmanavičiaus narystę

G.Furmanavičiaus narystė Darbo partijoje bus stabdoma, sako šios partijos lyderis europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

„Kreipiausi į prezidiumą, prašydamas, kad būtų sustabdyta jo narystė partijoje tol, kol vyks tyrimas. Nepranešta dėl ko ir kaip, bet pats sulaikymas rodo, kad vyksta tyrimas, kuriame akivaizdžiai dalyvauja sulaikytas žmogus – G.Furmanavičius – ir, mano nuomone, tol, kol vyksta tyrimas, turi būti sustabdyta narystė partijoje“, – BNS sakė V.Mazuronis.

Darbo partijos prezidiumas trečiadienį G.Furmanavičiaus narystę partijoje.

Jis teigė kol kas neturintis jokios informacijos apie tai, dėl ko sulaikytas G.J.Furmanavičius, o apie įvykį sužinojęs iš žiniasklaidos. V.Mazuronis teigia nesiejantis tyrimo su partija ar politika.

„Negaliu ir nesiruošiu jokių politinių versijų kelti. Manau, kad reikia depolitizuoti tuos dalykus ir leisti teisėsaugai vykdyti tyrimą“, – sakė Darbo partijos lyderis.

Ministrė nieko nežino

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sakė, kad STT dokumentų poėmius trečiadienį atlieka NŽT Teisės departamente.

„Neturiu jokios informacijos, tik žinau, kad yra vienas sulaikytas, net nežinau, kas. Man yra naujiena. Direktorė pasakė, kad yra daromi poėmiai“, – BNS sakė ministrė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinė Žemės Tarnyba

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinė Žemės Tarnyba

Sutapimas, ar ne, bet ketvirtadienį turi būti konkurso būdu išrinktas naujas NŽT vadovas. Konkurse dalyvauja net 27 kandidatai.

Anksčiau 15min rašė, kad G.Furmanavičių buvusi tarnybos vadovė Daiva Gineikaitė patarėju buvo įdarbinusi be konkurso. Valstybės tarnybos departamentas nustatė, kad jis tarnyboje buvo įdarbintas pagal darbo sutartį, nors vykdė valstybės tarnautojo pareigas.

Departamentas nurodė klaidas ištaisyti – arba atleisti G.Furmanavičių ir patarėjo ieškoti skelbiant normalų konkursą, arba atimti iš patarėjo valstybės tarnautojo funkcijas.

D.Gineikaitė nusprendė G.Furmanavičiaus neatleisti.

G.Furmanavičius yra ilgametis Darbo partijos narys. Kurį laiką D.Gineikaitė taip pat priklausė šiai partijai ir buvo jos atstove per 2012 m. Seimo rinkimus Kaune, Kalniečių apygardoje.

G.Furmanavičius yra Darbo partijos Kauno skyriaus narys. Vidaus reikalų ministro pareigas jis ėjo socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004-2006 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius