Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 10 21 /14:45

STT po kratos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje: tiriami VRM viešieji pirkimai

Antradienį į partijos „Tvarka ir teisingumas“ pagrindinę būstinę Vilniuje, Totorių gatvėje, atvyko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai. Tai 15min.lt patvirtino partijai priklausantis parlamentaras Andrius Mazuronis. Redakcijos šaltinių teigimu, krečiama ir partijos Vilniaus skyrių būstinė Vrublevskio gatvėje. Generalinio prokuroro pavaduotojas patvirtino, kad tyrimas susijęs su Vidaus reikalų ministerijoje dirbusiais Algimantu Juocevičiumi ir Ernestu Raistenskiu. Kartu su jais į STT tinklus įkliuvo ir trys verslininkai.
Kęstas Komskis, Aušra Ručienė
Kęstas Komskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įtakingi partijos veikėjai įtariami prekiavę poveikiu

STT apie pietus pranešė, kad antradienį ilgalaikiame korupcinių veikų tyrime atlikti svarbūs procesiniai veiksmai.

A.J. ir E.R., yra ėję politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigas Vidaus reikalų ministerijoje, trys yra verslo bendrovių vadovai.
 

„STT pareigūnai antradienį atliko keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje.

Du iš minimų asmenų, A.J. ir E.R., yra ėję politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigas Vidaus reikalų ministerijoje, trys yra verslo bendrovių vadovai.

Šių procesinių veiksmų prireikė tęsiant ilgalaikį tyrimą, kuriuo siekiama išsiaiškinti visas aplinkybes ir surinkti faktinius įrodymus dėl galimai organizuotos grupės vykdytos prekybos poveikiu stambiu mastu.

STT Vilniaus valdybos atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jį kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai“, – rašoma STT pranešime.

Tyrimas dėl viešųjų pirkimų

Vėliau suregtoje bendroje STT ir Generalinės prokuratūros spaudos konferencijoje pranešta, kad tyrimas susijęs su praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijos vykdytais keliais viešaisiais pirkimais.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis patvirtino, kad sulaikyti ir apklausiami yra buvę šios ministerijos darbuotojai „tvarkiečiai“ A.Juocevičius ir E.Raistenskis.

Jie įtariami prekyba poveikiu stambiu mastu – sumos viršijusios 250 MGL arba 32,5 tūkst. litų. Taip pat sulaikyti trijų verslo įmonių vadovai, tačiau jų pavardžių ir įmonių pavadinimų pareigūnai neatskliedžia.  

„Šiuo metu yra sulaikyti penki asmenys, artimiausiu metu jiems bus įteikti pranešimai apie įtarimus dėl prekybos poveikiu. Šiuo metu jie yra apklausiami, o po apklausų bus sprendžiama dėl tolesnių kardomųjų priemonių“, – sakė D.Raulušaitis.

Kol kas pareigūnai neatskleidžia, ar iš prekybos poveikiu gauti pinigai galėjo nusėsti valdininkų kišenėse, ar atitekti partijai „Tvarka ir teisingumas“. D.Raulušaitis patvirtino, kad antradienį kratos atliktos tik šios partijos pagrindinėje būstinėje ir Vilniaus skyriaus patalpose.

A.Juocevičius pasitraukė po viceministrų skandalo

STT sulaikytas įtakingas „tvarkietis“ Algimantas Juocevičius Vidaus reikalų ministerijoje dirbo viceministru.

BFL/Tomas Lukšys/Algimantas Juocevičius
BFL/Tomas Lukšys/Algimantas Juocevičius

Vasarą kilus viceministrų skandalui buvo teigiama, kad A.Juocevičius yra „juodajame“ viceministrų sąrašę ir specialiosios tarnybos apie jį turi neigiamos informacijos. A.Juocevičius kreipėsi į teisėsaugos ir kontrolės institucijas, prašydamas suteikti visą apie jį surinktą medžiagą, galinčią kelti abejonių dėl jo einamų pareigų.  Tačiau nepranešta, ar ta informacija jam buvo pateikta. A.Juocevičius pasitraukė kart su kitais viceministrais, kai Vyriausybė grąžino įgaliojimus prezidentei, bet iš naujo į šias pareigas nebuvo paskirtas.

Kitas sulaikytasis yra buvęs vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko patarėjas Ervinas Raistenskis, kuris birželio pradžioje tapo Turto valdymo ir ūkio departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus pavaduotoju. E.Raistenskis šias pareigas gavo laimėjęs konkursą.

Anksčiau E.Raistenskis siekė ministerijos kanclerio posto, tačiau po nepalankios Vyriausiosios tarnybinis etikos komisijos (VTEK) išvados negalėjo būti į jį paskirtas, nors ir buvo laimėjęs atitinkamą konkursą.

Pernai liepą VTEK pripažino, kad ministro patarėjas E.Raistenskis nusižengė įstatymui, dalyvaudamas ministerijoje vykusiuose pasitarimuose svarstant klausimus, susijusius su jo kita darboviete – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Buvęs STT vadovas savo bendradarbių korupcijos nematė

Su vidaus reikalų ministru D.A.Barakausku 15min.lt kol kas nepavyksta susisiekti.

Tuo tarpu šiuo metu vidaus reikalų viceministru dirbantis buvęs STT vadovas Žimantas Pacevičius 15min.lt tikino apie galimą savo buvusių kolegų A.Juocevičiaus ir E.Raistenskio korupciją neįtaręs.

„Nei dirbant, nei dabar nežinau, apie ką čia. Aš nešniukštinėjau juk. Žmonės kaip žmonės buvo, dirbo. Kiekvienas savo sritis kuravimo turėjo ir darbavosi, o į kitų darbus nelabai kišdavomės“, – teigė Ž.Pacevičius.

Jis negalėjo pasakyti, ar buvę jo kolegos STT antradienį nebuvo apsilankę ministerijoje. „Gal ir lankėsi, aš nežinau“, – teigė Ž.Pacevičius.

Partijos vadovai tikina nieko nežinantys

A.Mazuronis teigė nežinantis, ką STT agentai veikia partijos būstinėje.

Strasbūre šiuo metu esantis partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas BNS sakė neturintis informacijos apie tai, kas vyksta partijos būstinėje Vilniuje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rolandas Paksas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rolandas Paksas

„Pažiūrėsime, ar čia eilinė akcija, ar čia klaidų padaryta. Reikia dar luktelėti“, – teigė R.Paksas.

Bendrojo telefono būstinėje niekas nekelia.

15min.lt žurnalistė Liepa Želnienė iš įvykio vietos praneša, kad būstinėje yra mažiausiai du STT darbuotojai. Jie atvyko be kaukių, tačiau užrakino partijos būstinės duris ir į ją nieko neįleidžia.

Redakcijos šaltinių teigimu, krečiama ir partijos Vilniaus skyrių būstinė Vrublevskio gatvėje.

Papildyta 12.55 val. K.Komskis į užrakintą būstinę vis dėlto prasiveržė

Po vidurdienio į STT krečiamą partijos būstinę atvyko „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko pavaduotojas, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis su Kauno savivaldybės tarybos nare Aušra Ručiene ir advokatu.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Tvarka ir teisingumas“ būstinė Vilniuje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Tvarka ir teisingumas“ būstinė Vilniuje

K.Komskis tvirtino šiuo metu, kai R.Paksas vieši Strasbūre, esantis partijos galva, todėl ir nusprendęs pabandyti pasikalbėti su pareigūnais.

K.Komskis tikino apie kratas sužinojęs iš žiniasklaidos. Paklaustas, ar įtariamasis A.Juocevičius dar priklauso „Tvarkai ir teisingumui“, jis tikino to negalįs prisiminti.

Antrąsyk atvykusiems „tvarkiečiams“ vėl teko luktelėti prie partijos būstinės durų ir darkart paskambinti STT vadovui. Tuomet partijos būstinėje buvęs STT pareigūnas duris pagaliau atrakino.

Jis tvirtino žinąs, kad iš partijos būstinėje dirbančių moterų STT pareigūnai atėmė telefonus, nes su jomis K.Komskiui visą rytą nepavyko susisiekti.

Todėl K.Komskis nutarė į būstinę vykti pats. Tačiau, kad ir kaip smarkiai jis beldė į partijos duris, niekas jų neatidarė ir nė nepriėjo pasižiūrėti, kas veržiasi vidun.

Neįleisti į partijos būstinę iš pirmo karto K.Komskis su A.Ručiene paskambino tiesiai STT generaliniam direktoriui Sauliui Urbanavičiui ir susitarė, kad vis dėlto bus įleisti į patalpas.

Antrąsyk atvykusiems „tvarkiečiams“ vėl teko luktelėti prie partijos būstinės durų ir darkart paskambinti STT vadovui. Tuomet partijos būstinėje buvęs STT pareigūnas duris pagaliau atrakino.

K.Komskis tvirtino, kad jis į būstinę atvyko kaip partijos atstovas, o A.Ručienė ir dar vienas vyras – kaip advokatai. A.Ručienė tikino, kad galimybė stebėti kratą jiems yra numatyta įstatyme.

Užsisakė picų

Po 13 val. prie pareigūnų krečiamos būstinės prisistatė picų išvežiotojas. Maistą iš vaikino paėmė „Tvarkos ir teisingumo“ atsakingasis sekretorius Almantas Petkus.

Žurnalistams A.Petkus tvirtino iki šiol nesuprantantis, kuo konkrečiai domisi STT pareigūnai.

„Dokumentus visus iš eilės žiūri ir kai kuriuos pasiima“, – sakė jis.

Picas pristatęs vaikinas sakė, kad partijos būstinėje matė apie dešimt žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius