-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 02

STT tyrime dėl prekybos poveikiu apklausė verslininką Vidmantą Janulevičių

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį apklausė Lietuvos atsinaujinančios energetikos ir aukštųjų technologijų bendrovės „BOD Group“ valdybos pirmininką Vidmantą Janulevičių, BNS patvirtino STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.
Vidmantas Janulevičius
Vidmantas Janulevičius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

BNS žiniomis, V.Janulevičius apklaustas kaip specialusis liudytojas. STT neatmeta, kad šiame tyrime gali būti apklausiami ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnai.

STT tiria aplinkybes, kodėl šių metų vasarį buvo nutrauktas FNTT tyrimas dėl sukčiavimo stambiu mastu. Šiame 2014 metais pradėtame FNTT tyrime įtarimai, be kita ko, buvo pareikšti ir V.Janulevičiui. Verslininkas buvo įtariamas dokumentų klastojimu, sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu. Tačiau šių metų sausio 26 dieną FNTT tyrimas V.Janulevičiaus atžvilgiu buvo nutrauktas, įtarimai panaikinti nenustačius jo veikloje nusikaltimo požymių.

Šis STT tyrimas yra vienas iš kelių epizodų platesnio ikiteisminio tyrimo, kuriame įtarimai po apklausų šią savaitę pareikšti premjero visuomeniniam konsultantui buvusiam ilgamečiam „Omnitel“ vadovui Antanui Zabuliui ir „Lietuvos ryto“ vadovui Gedvydui Vainauskui.

V.Janulevičius: negaliu nei patvirtinti, nei paneigti

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, negaliu nieko pasakyti. Turėčiau pasitarti su kitais savo darbuotojais, nes aš ką tik naktį grįžęs esu, buvau išvykęs į užsienį. Man truputį įdomu čia“, – BNS trečiadienį sakė V.Janulevičius, paklaustas apie STT vykdomą ikiteisminį tyrimą.

Klausiamas, ar buvo apklausiamas STT, V.Janulevičus kalbėjo aptakiai: „Neturiu ką komentuoti šioje vietoje (...) Aš nesu jokiam ikiteisminiam tyrime dabar, nedalyvauju nei kaip įtariamasis, nežinau, man tai nauja yra“.

„Šiandien dienai kol kas nebuvo vykdoma nieko įdomaus tokio, bent jau mano atžvilgiu. Aš nesuprantu, labai įdomi tema“, – svarstė V.Janulevičius.

Verslininkas sakė pažįstantis A.Zabulį, o su G.Vainausku esąs pažįstamas „iš matymo“.

Luko Balandžio nuotr./Antanas Zabulis
Luko Balandžio nuotr./Antanas Zabulis

„Aš neturiu ką komentuoti šituo klausimu išvis. Ir prie ko čia mes esame šiuo atveju su Vainausku ir su Zabuliu, neįsivaizduoju“, – sakė V.Janulevičius.

Paklaustas apie FNTT tyrimą, kuriame buvo sulaukęs įtarimų, V.Janulevčius atsakė: „Čia yra kiti visai klausimai, nesant jokios nusikaltimo sudėties buvo taip ir nutrauktas“.

FNTT tyrė ES paramos panaudojimą saulės energijos įmonėms

2014 metų balandį pradėjusi tyrimą FNTT aiškinosi bendrovėms „Baltic solar solutions“ ir „Baltic solar energy“ skirtos milijoninės Europos Sąjungos paramos panaudojimą.

„Tyrimas buvo susijęs su ES lėšų skyrimu su „BOD Group“ susijusioms įmonėms. Tyrimo metu V.Janulevičiui buvo pareikštas įtarimas dėl dokumentų klastojimo, sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo. 2016 metų sausio 26 dieną Generalinės prokuratūros prokuroro nutarimu tyrimas V.Janulevičiaus atžvilgiu buvo nutrauktas, nenustačius jo veikoje nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, – BNS pateiktuose atsakymuose teigė FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė.

Anot jos, įtarimai dėl dokumentų klastojimo minėtame FNTT tyrime buvo pateikti kitam verslininkui – Vladui  Sakalauskui, kuris yra „Baltic Solar Energy“ akcininkas ir direktoriaus pavaduotojas. V.Sakalauskas, anot FNTT atstovės, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės „perdavus jį pagal laidavimą už jį laidavusiam asmeniui – jo broliui“. Nustatytas vienerių metų laidavimo terminas.

Verslininkas sakė pažįstantis A.Zabulį, o su G.Vainausku esąs pažįstamas „iš matymo“.

„Ikiteisminis tyrimas  2016 vasario 1 dieną pabaigtas prokuroro nutarimu, vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodekse (...) numatytu pagrindu (kai įtariamasis perduodamas asmeniui, kuris vertas teismo pasitikėjimo, pagal laidavimą), kurį patvirtino Vilniaus apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas“, – BNS atsiųstame atsakyme apie nutrauktą tyrimą nurodo FNTT.

Pareigūnai įtaria G.Vainausko tarpininkavimą siekiant nutraukti tyrimą

STT pirmadienį pranešė tirianti aplinkybes dėl prekybos poveikiu atvejo, „kai galimai buvo daromas poveikis ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus finansinio nusikaltimo atliekantiems pareigūnams“.

„Turima duomenų, kad pasinaudojant G.Vainausko įtaka valstybės pareigūnams, už kyšį buvo siekiama nutraukti ikiteisminį tyrimą, vėliau minėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gedvydas Vainauskas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gedvydas Vainauskas

I.Mikelionis neįvardijo A.Zabulio ir G.Vainausko tyrime figūruojančio konkretaus kyšio, tačiau sakė, kad tai yra „daugiau nei 10 tūkst. eurų“.

Anot jo, tai, jog G.Vainauskui ir A.Zabuliui pareikšti įtarimai, sąlygojo byloje turimi „objektyvūs duomenys“.

FNTT vadovas K.Jucevičius: tyrimas baigtas „teigiamai“

FNTT vadovas K.Jucevičius BNS antradienį neatskleidė, koks konkretus FNTT nutrauktas tyrimas atsidūręs teisėsaugos akiratyje.

„Galiu tik patvirtinti, kad toks tyrimas buvo, bet tikrai nelabai norėčiau dabar vardinti tų duomenų, kadangi dabar yra tyrimas Specialiųjų tyrimų tarnyboje. Tyrimas (dėl sukčiavimo) buvo užbaigtas, jis nebuvo nutrauktas“, – BNS aiškino K.Jucevičius.

„Mes teisininkai visaip vadiname – kai kurie tyrimai nutraukiami pasiunčiant į teismą, kiti kai žmogus baudžiamuoju įsakymu būna.. Teisine kalba gali būti nutrauktas. Bet iš tikrųjų nėra taip, kad tyrimas nutrauktas neįrodžius kaltės. Viskas tvarkoje, tyrimas pabaigtas teigiamai“, – kalbėjo FNTT vadovas.

Paklaustas, ką reiškia „teigiama“ tyrimo baigtis, K.Jucevičius paaiškino: „Aplinkybės, kurios buvo įrodomos, buvo nustatytos, patvirtintos ir, kaip sakant, įtariamasis prisipažino“.

STT neatmeta apklausti FNTT pareigūnus

FNTT vadovas antradienio rytą sakė neturįs informacijos, kad teisėsaugos atliekamame tyrime, kuriame įtarimai pareikšti G.Vainaukui ir A.Zabuliui, būtų apklausiami ir kai kurie  FNTT pareigūnai.

V.Sakalauskas, anot FNTT atstovės, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės „perdavus jį pagal laidavimą už jį laidavusiam asmeniui – jo broliui“.

„Man nežinoma, kad būtų FNTT pareigūnai kviečiami į apklausą. Ir apie tai, kad buvo daromas kažkoks poveikis aš kaip vadovas nieko nežinau, mums patiems buvo labai įdomu, galvojau, koks čia gali būti poveikis...“, – kalbėjo K.Jucevičius.

Tuo metu STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas antradienį BNS patvirtino, jog gali būti apklausiami ir kai kurie FNTT pareigūnai.

„Neatmetame galimybės ateityje apklausti ir tam tikrus FNTT pareigūnus šiame tyrime“, – BNS sakė R.Golubovas.

STT šią savaitę taip pat pranešė apie kitą epizodą šiame ikiteisminiame tyrime – pareigūnai tiria įtarimus, G.Vainauskas sutarė su valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovu Rolandu Paksu, jog šis už kyšį paveiks valdininkus leisti eksploatuoti „Norfos“ parduotuvę Prienuose. R.Paksas šiame tyrime apklaustas specialiuoju liudytoju. Pagal įstatymą, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka įtarimams pareikšti. Generalinė prokuratūra antradienį informavo ketinanti prašyti Europos Parlamento naikinti R.Pakso neliečiamybę, jam žadama pareikšti įtarimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius