Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 21 /14:46

STT tyrimo posūkis: Gintaras Furmanavičius reikalavo kyšio iš verslininko Mindaugo Plūko

15min žiniomis, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai antradienį lankėsi Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Kauno skyriuje. Ten paimti dokumentai, susiję su sklypu Kaune, K.Donelaičio g. 83. Į STT akiratį pateko žinomas Kauno verslininkas Mindaugas Plūkas ir buvęs NŽT vadovės patarėjas Gintaras Furmanavičius.
Gintaras Furmanavičius ir Mindaugas Plūkas
Gintaras Furmanavičius ir Mindaugas Plūkas / 15min nuotr.

PAPILDYTA 2019.05.20 Ikiteisminis tyrimas nutrauktas

2018.01.15 Vilniaus apygardos prokuratūros ONKT skyriaus vyriausiasis prokuroras Nėrijus Puškorius, tenkindamas Gintaro Jono Furmanavičiaus gynėjo Stanislovo Liutkevičiaus skundą, ikiteisminį tyrimą dėl nusikalstamos veikos, numatytos LR BK 226 str. 4 dalyje nutraukė, nesant padarytos veikos, turinčios šio nusikaltimo požymių; ikiteisminį tyrimą įtariamojo Gintaro Jono Furmanavičiaus atžvilgiu nutraukė jam nepadarius veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių (LR BPK 212 str. 1 p. ir 3 str. 1 d. 1 p. pagrindu).

Sklype, kuris sudomino STT, statybas vykdo žinomas verslininkas, buvęs Kauno „Žalgirio“ savininkas M.Plūkas.

STT nurodo, kad STT Vilniaus valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo papirkimo ir prekybos poveikiu NŽT.

Algirdo Venskaus nuotr./Gintaras Furmanavičius
Algirdo Venskaus nuotr./Gintaras Furmanavičius

Pas M.Plūką pareigūnus atvedė G.Furmanavičiaus veiklos tyrimas

STT pranešė turinti duomenų dėl buvusio NŽT direktorės patarėjo G.Furmanavičiaus ir kelių uždarųjų akcinių bendrovių akcininko ir valdytojo galimai vykdytų nusikalstamų veikų.

STT tiria, ar buvęs NŽT direktorės patarėjas, pasinaudodamas turėta tarnybine padėtimi, pažintimis ir įtaka, tiesiogiai provokavo suinteresuotą asmenį, taip pat iš jo reikalavo ir susitarė priimti didesnės negu 250 MGL vertės (daugiau nei 9 tūkst. eurų) kyšį, skirtą NŽT tarnautojui už galimą poveikį siekiant, kad būtų priimtas suinteresuotam asmeniui naudingas sprendimas.

STT atliekamą tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./STT
Luko Balandžio / 15min nuotr./STT

Ginčas dėl sklypo

15min duomenimis, NŽT Kauno miesto skyrius šiemet gavo informacijos, kad valstybinės žemės sklype, kurio nuoma yra pasibaigusi, vyksta savavališkos statybos, todėl Kaune, K.Donelaičio g. 83, valstybinėje žemėje buvo atliktas žemės naudojimo patikrinimas. Jo metu buvo nustatyta, kad, statybos darbai vykdomi pasibaigus minėto valstybinės žemės sklypo nuomos sutarčiai.

Kauno miesto NŽT skyrius informaciją perdavė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (Statybų inspekcijos) Kauno skyriui bei kreipėsi į teismą prašydamas įpareigoti statinių savininką pašalinti statinius nuo valstybinės žemės.

Valstybinė žemė buvo išnuomota M.Plūkui, tačiau pasibaigus sutarčiai NŽT jos nepratęsė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sklypas K.Donelaičio gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sklypas K.Donelaičio gatvėje

Sutarties terminui einant į pabaigą G.Furmavavičius dirbo NŽT. Jis patarinėjo tarnybos direktorei Daivai Gineikaitei. G.Furmanavičius buvo ne tik įtakingas Darbo partijos veikėjas, buvęs Vidaus reikalų ministras, bet ir vienas įtakingiausių Kauno politikų.

M.Plūko žmona: „Mes neturime ko slėpti“

Su verslininku 15min susisiekti nepavyko, nes šiuo metu jis apklausiamas teisėsaugos pareigūnų, tačiau pavyko pasikalbėti su jo žmona Edita Plūkiene.

„Turtas įsigytas dar 1999 m. Šešerius metus NŽT neformavo sklypo. Aš pati padėjau tvarkyti dokumentus. Šiuo metu esu miesto Taryboje ir man yra baisu, kaip elgiasi mūsų valstybinių įstaigų darbuotojai“, – pasakojo moteris.

„Ten planuotas statinys, bet atėjo krizė, nebebuvo finansų, projektas buvo atidėtas. Projekto derinimas vyksta nuo 2012 m. Vienas projektas netiko, keitėm.

Kai galiausiai viskas suderinta ir darbai pradėti, NŽT nepratęsė sklypo nuomos sutarties. Dar pernai mums buvo sakoma, kad nuomos sutartį pratęsti nebus problemų. Kai suėjo terminas, raštas atėjo jau kitą dieną“, – tęsė pašnekovė.

Jis teigė nesuprantanti, kuo čia dėta STT ir koks korupcinis nusikaltimas tiriamas. „Mes nežinome. Visi dokumentai yra tvarkingi“, – kalbėjo moteris.

Pasak jos, statybos pradėtos vasario mėnesį ir sklypo nuomos sutarties nepratęsimas reiškia didžiulius nuostolius: „Mes neturime ko slėpti, nebijau kalbėti telefonu, nes mes nieko blogo nesame padarę.“

15min informacija, Statybų inspekcija per teismą siekia panaikinti statybų leidimą ir įpareigoti M.Plūką nugriauti jau pastatytus statinius.

Iš partijos nemes

Jeigu išmestumėme jį iš partijos, mes imtumėmės teismo funkcijos, – teigė V.Mazuronis.

G.J.Furmanavičiui balandį pateikti įtarimai prekyba poveikiu, teisėsaugai tiriant duomenis, kad jis už kyšį siekė paveikti NŽT darbuotojus, jog būtų leista Vilniuje suformuoti žemės sklypą, prisijungiant prie neįvardijamos įmonės sklypo valstybei priklausančią žemę.

Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą G.J.Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi tuometinė tarnybos vadovė Daiva Gineikaitė. Ji pati iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

G.J.Furmanavičius yra Darbo partijos Kauno skyriaus narys. Šiuo metu jo narystė partijoje sustabdyta. Jis ėjo vidaus reikalų ministro pareigas socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004-2006 metais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis sako, kad gavus duomenų dėl dar vieno galimos korupcijos epizodo, G.J.Furmanavičius iš partijos nebus šalinamas.

„Jeigu išmestumėme jį iš partijos, mes imtumėmės teismo funkcijos“, – BNS teigė V.Mazuronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius