Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 07

Studentai užkūrė ugnį akademiniam nesąžiningumui (nuotraukos)

„Mažiau šperų – daugiau žinių!“ – tokiu šūkiu vadovaudamasi Kauno kolegijos studentų atstovybė (KKSA) trečiadienį surengė socialinę akciją, kuria siekiama skatinti akademinį sąžiningumą ir keisti netinkamus įpročius.
Šperų deginimo akimirkos
Paruoštukių deginimo akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Balandžio 7 dieną centrinių Kauno kolegijos rūmų stadione studentai užkūrė paruoštukų laužą. Ši socialinė akcija – viena iš kolegijos studentijos organizuojamo festivalio „Alma Ecologia“ dalių.

Akcija prasidėjo prieš trejetą savaičių – tada Kauno kolegijos fakultetuose, išsibarsčiusiuose įvairiose Kauno vietose, buvo pastatytos specialios talpyklos, į kurias studentai galėjo mesti naudojamus paruoštukus. Per šį laiką sukauptas turtas iškeliavo į iškilmingai kūrenamą laužą.

„Paruoštukai, liaudiškai vadinami špargalkėmis, abejingas požiūris į nusirašinėjimą, rašto darbų plagijavimas arba įsigijimas internetu – visa tai žymiai menkina studijų kokybę. Tokiais dalykais piktnaudžiauja įvairių aukštųjų mokyklų studentai, visiškai nepagalvodami, kad patys sau pakiša koją“, – teigė viena iš akcijos iniciatorių, Kauno kolegijos studentų atstovybės koordinatorė Ernesta Juciūtė.

Išvadas apie įsigalėjusius studentų įpročius KKSA grindžia dar sausio mėnesį jų pačių inicijuota studentų apklausa, kurią atliko padedami Kauno kolegijos studijų kokybės valdymo tarnybos specialistų. Internetinę anketą apie akademinį nesąžiningumą užpildė per 500 respondentų. 58 procentai prisipažino, kad yra bandę nusirašinėti studijų metu. Kiek daugiau studentų nusirašinėjimą praktikavo anksčiau, mokydamiesi mokykloje, – apie tokį faktą patvirtino net 78 procentai respondentų.

Tyrimo metu kiek daugiau nei pusė studentų pripažino, kad mokykloje nusirašinėdavo dažniau negu studijuodami kolegijoje. Apklausa atskleidė, kad dažniausiai studentai akademinį sąžiningumą kursto dalydamiesi paruoštukais, informuodami vieni kitus apie dėstytojų akylumą ir duodami draugams nusirašyti egzamino ar tarpinio atsiskaitymo užduotis.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad 3,6 procento respondentų propaguoja užsakomąjį rašto darbų rengimą, už kurį sulaukiama atlygio. Tik 1 procentas apklausoje dalyvavusių respondentų nurodė perkantys kitų parengtus rašto darbus: kursinius, referatus ir pan.

Pasak studentų atstovybės narių, nauja jų užduotis – skatinti pačius studentus mažinti korupciją, nusirašinėjimą bei reikalauti studijų kokybės ir patiems įsitraukti į jos kūrimą.

„Skatiname studentų norą tapti tikrai gerais savo srities specialistais, o ne plagijuotojais“, – teigė KKSA Akademinių reikalų komiteto koordinatorius Andrius Adomaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius