-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 08

Studentams didžiausia vertybė – darbas

Sociologinis tyrimas atskleidė, kokios vertybės iš tiesų svarbiausios moksleiviams ir studentams.
Studentams naujoji stipendijų skyrimo tvarka sukėlė nerimą.
Studentams svarbiausia vertybė - darbas, sveikata jiems ne tokia svarbi.
Temos: 2 Tyrimas Darbas

Klaipėdos regioninės politikos ir planavimo instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas, VDU Sociologijos doktorantas Kęstutis Trakšelys atliko jaunimo vertybių tyrimą.

Buvo apklausti 16–18 metų vyresnių klasių moksleiviai: 347 berniukai ir 366 mergaitės; 19–21 metų studentai: 342 vaikinai ir 356 merginos. Apklausa atlikta Klaipėdos, Gargždų, Mažeikių vidurinėse mokyklose, apklausti 10–12 klasių moksleiviai ir pirmo kurso studentai Klaipėdos universiteto bei Klaipėdos miesto kolegijos.

Paaiškėjo, kad moksleiviams berniukams didžiausia vertybė draugai, tačiau draugų sąvoka dažnai maišoma su pažįstamais. Daug moksleivių berniukų kaip svarbiausią vertybę  išskiria laisvalaikį. Gana didelis procentas  (net 17,1) vertybe laiko šeimą. Tačiau ši grupė mažai dėmesio skiria sveikatai, vertybė tik 4,5 proc. ir religijai – tik 1,6 proc.

Paauglės mergaitės (16–18 m.) vertybe taip pat laiko draugus, laisvalaikį. Net 19, 7 proc. mergaičių kaip vertybę pažymėjo šeimą. Ši grupė nemažą dėmesį skiria pinigams. Moksleivės taip pat labiau linkusios rūpintis sveikata, gal todėl, kad joms svarbus grožis, išvaizda.

Studentų vertybės kiek kitokios. Vaikinams svarbiausia – darbas, tačiau ir pinigai turi didelę reikšmę. Draugų pozicijos studentų vaikino atžvilgiu nėra tokios svarbios, kaip jaunesnio amžiaus respondentų. Sumenkėja ir šeimos kaip vertybės pozicijos. Religija – dar mažesnė vertybė. 

Studentės merginos linkusios labiau rūpintis sveikata 7,8 proc., keliais procentais daugiau nei mokinės. Palyginti su studentais vaikinais, studentėms merginoms svarbi šeima 16,1 proc. (vaikinai studentai – 8,3). Išlieka svarbūs draugai ir laisvalaikis. Merginoms studentėms  vertybė religija – 4,6 proc. 24, 7 proc. studenčių darbą įvardijo kaip vertybę, tuo tarpu studentai vaikinai dar daugiau dėmesio skiria darbui – 31,1 proc. Pinigai studentėms užima antrą vietą po darbo.

„Manyčiau, kad vertybių skalę šiek tiek koregavo ekonomikos sunkmetis, nes pirmą vietą studentai skiria darbui ir pinigams. O šiaip vertybės tradicinės, tik kinta jų užimamos pozicijos. Nerimą kelia menkas mokinių dėmesys sveikatai, šeimai bei religijai, tai yra toms socialinėms institucijoms, kurios formuoja žmogų, akivaizdžiai per didelis dėmesys skiriamas draugams ir laisvalaikiui “, – teigė K.Trakšelys.

Pirmieji vertybių turimai pasaulyje atlikti 1981–1983 metais. Islamo šalyse didžiausios vertybės yra šeima, religija, darbas. Vakarų šalyse jos rikiuojamos taip: šeima, draugai, darbas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius