-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 02 26 /15:40

Su akordeonais ir dainomis prieš skalūnų dujų projektą protestavo pusė tūkstančio žmonių

Antradienį po prezidentūros langais su dainomis mitingavo prieš skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą nusistatę žmonės, daugiausiai – iš Žemaitijos.
Mitingas prieš skalūnių dujas.
Mitingas prieš skalūnių dujas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mazuroni, nebūk Ševron beždžione“, „Ei jūs, ten viršuje! Ar atsakysit ainiams už parduotą apnuodytą Lietuvą?“, „Nedarykim žemei skausmo“, „Neįveikė kryžiuočiai – neįveiks ir Ševronas“, – skelbė pasipiktinusiųjų plakatai.

Triukšmas dėl skalūnų dujų netyla jau kuris laikas. Aktyviausiai šiam projektui priešinasi Tauragės rajono Žygaičių kaimo bendruomenė. Tuo tarpu, kaip jau skelbė 15min.ltlicenciją angliavandenių gavybai turinčios ir tyrimus Žygaičiuose vykdančios bendrovės „LL investicija“ atstovai tvirtina, kad skalūnų dujų Žygaičiuose neieškoma ir net nesirengiama ieškoti. JAV energetikos gigantas „Chevron“, kurį žygaitiškiai jau varo iš savo žemių, jei laimės skalūnų dujų žvalgybos konkursą, jų ieškos ne Žygaičių apylinkėse, o kitose vietose.

Tauragiškis: visi prieš mus susimokė

Iš Tauragės į sostinę atvykęs Jonas Liorančas 15min.lt teigė mitinguojantis, nes valdžia kvailina žmones. Anot jo, susimokė visi – nuo prezidentės Dalios Grybauskaitės, premjero ir ministrų – iki seniūnaičių. Jis taip pat reiškė nepasitenkinimą žiniasklaida, kuri esą pučia miglą į akis ir už skalūnų dujas pasisakančiais mokslininkais, kurie, jo žodžiais, yra nupirkti.

„Jie šiandien maišo nuodus anūkų ir vaikų kartai ir jie vykdo samdomų žudikų vaidmenį. Prezidentė sako, kad reikia eiti žmonėms aiškinti ir diskutuoti, o mes esame pikti, buki ir tamsūs kaimiečiai. Bet kai išmirkys nuodais žemę, tai ir Nemuną prarasim ir Kuršių marias, susidarys nuodų ežerai, garuos ir kris ant galvų paskui. Kai jų dukros gimdys išsigimusius vaikus ir klaus, už ką joms taip, gal nepagalvos, kad jų seneliai kalti yra“, – piktinosi vyriškis.

Jis pridūrė, kad „Chevron“ piktadarybės visam pasauliui yra žinomos, o Lietuvos valdžia apsimeta, kad nieko negirdėjo.

„Prezidentei – tas pats, ji vaikų neturi. Bet kas turi vaikus ir anūkus, tiems svarbu. Ji man – jokia prezidentė, nes ji nepripažįsta referendumo dėl atominės elektrinės, jai žmonių nuomonė – nulis, o ji man pati tris kartus nulis“, – teigė jis.

Vieno į mitingą atvykusio vyro laikomas plakatas skelbė: „J.Mockevičius – ne geologas, o gyvulogas“. 15min.lt  pasidomėjus, kas yra J.Mockevičius ir kodėl jis žmogų taip papiktino, vyriškis pažvelgė į plakatą ir pareiškė: „Aš – prieš Mazuronį. Tiesiog ne tą plakatą atsinešiau“. Daugiau protestuotojas į kalbas nebesileido.

Studentai bandė atvesti į protą

Mitinguotojai sulaukė oponentų dėmesio. Į jų būrį įsimaišiusi pagyvenusi moteris piktinosi, kad žmonės eina prieš progresą. Ji teigė turinti 4 kambarių butą, kurio šildymas visiškai ištuština kišenes.

Greta mitinguotojų stoviniavo keletas jaunuolių. Jie 15min.lt paaiškino esantys Vilniaus universiteto studentai, atėję paaiškinti žmonėms, kad nesipriešintų skalūnų paieškoms.

„Tikėjomės, kad mūsų ateis daugiau, bet panašu, kad daug kam pilietiškumo trūksta. Mes norime pasakyti, kad yra ir kita nuomonė. Visų pirma būtina žinoti, kokius išteklius turi Lietuva. Keli pikti kaimiečiai gali sužlugdyti milijonines investicijas. Lietuva neturi užsidaryti ir grįžti į senovę“, – teigė Sandra prisistačiusi mergina.

Jos bendražygis Justas antrino, kad žemaičiai yra suklaidinti, jie patikėjo gąsdinimais, todėl dabar nesiklauso jokių argumentų.

Premjeras ramino mitinguotojus

Antradienį popiet su mitinguotojais šnekėjosi premjeras Algirdas Butkevičius. Lietuvos žaliųjų judėjimo bei Tauragės regiono atstovams jis pareiškė, kad jokios sutartys dėl skalūnų dujų žvalgybos nebus pasirašomos, kol Lietuvos mokslininkai nepateiks išvadų apie šio proceso įtaką gamtai.

Lietuvos mokslų akademijos ekspertai  šias išvadas žada pateikti kovo  mėnesį.

„Galutiniai sprendimai bus priimti tik įvertinus ir aptarus mokslininkų pateiktą medžiagą. Dar kartą pabrėžiu, kad nebus atliekami tyrimai, kurie galėtų neigiamai paveikti gamtą, aplinką ir žmonių sveikatą“, – sakė jis.

Tai išgirdę žmonės ėmė skanduoti „ačiū“.

Ministro pirmininko žodžiais, šis klausimas buvo blogai pradėtas organizuoti, esą pirmiausiai reikėjo tartis su vietos bendruomene. „Yra įvairiausių gręžinių Lietuvoje yra daug padaryta: ar su chemija, ar be chemijos. Ir turėjo būti visuomenės pritarimas, kuriose vietose tie tyrimai. Pirmiausia seisminiai tyrimai atlikti, o po seisminių tyrimų tik gręžiniai daromi ir tik gavus pritarimą iš bendruomenės narių“, – aiškino jis.

Jo teigimu, apie konkurso stabdymą su projekto priešininkais kalbėta nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius