Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 09

Su šešėliu kovojantiems pareigūnams skatinti – 5 mln. litų

Pareigūnai, užkirtę kelią ekonominiams nusikaltimams, kuriais valstybei būtų padaryta turtinės žalos nuo 35 tūkst. litų, bus skatinami finansiškai. Trečiadienį Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo numatyta šiais metais pareigūnų skatinamosioms priemonėms skirti 5 mln. litų.
Policijos pareigūnas
Kauno policijos pareigūnas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Priimtas nutarimas dėl pareigūnų skatinimo už ekonominio pobūdžio nusikaltimus, jeigu padaryta turtinės žalos valstybei. (...) Pareigūnams bus skiriama ne daugiau kaip keturi vidutiniai darbo užmokesčiai“, – po ministrų kabineto posėdžio žurnalistams sakė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.

Pagal dabartinę tvarką Vidaus reikalų ministerijos įstaigose pareigūnai gali būti skatinami tik vieno vidutinio darbo užmokesčio dydžio premija. Todėl vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis ketina inicijuoti Statuto pakeitimus, kad visose institucijose nusipelniusius pareigūnus būtų galima skatinti didžiausia premijos suma, siekiančia iki keturių vidutinių atlyginimų.

Skatinti planuojama šešių institucijų pareigūnus, tarp kurių – Specialiųjų tyrimų tarnybos, Mokesčių inspekcijos, Muitinės departamento, Generalinės prokuratūros ir kt.  Skatinami negalės būti įstaigų vadovai ir tarnybinių nuobaudų turintys pareigūnai.

Tikiuosi, nustatyta pareigūnų skatinimo tvarka nevirs eiliniu priedu prie algos.Premijos pareigūnams bus skiriamos ikiteisminio tyrimo medžiagą pateikus teismui. „Procedūra bus tokia: institucijos motyvuotu prašymu žmonių sąrašas pateikiamas Komisijai kovai su šešėliu ir ekonominiais nusikaltimais, kuriai aš vadovauju. Remiantis komisijos rekomendacija bus rengiamas Vyriausybės nutarimas dėl asignavimų paskirstymo atitinkamoms institucijoms ir tuomet institucijos vadovas pats spręs, kokio dydžio premiją kokiam pareigūnui skirti“, – aiškino D.Matulionis.

Ministrų kabinete kilus diskusijai, ar prieš skiriant premiją pareigūnams reikėtų sulaukti teismo sprendimo, nusvėrė argumentas, kad „svarbiausia, jog iš apyvartos buvo išimta kontrabanda“.

Vertina skeptiškai

Savo ruožtu teisingumo ministras Remigijus Šimašius pripažino tokį Vyriausybės sprendimą vertinantis skeptiškai. Jo įsitikinimu, žmones už išskirtinį darbą reikia skatinti, tačiau kova su nusikaltimais yra pareigūnų darbo dalis.

„Didesnė bėda dabar Lietuvoje yra ta, kad neskatinami dirbantys žmonės, tuo tarpu tie, kas nelabai ką veikia savo tarnyboje, gali visai padoriai gyventi iš atlyginimo. Manau, skatinti dirbančius reikia, bet kovojant su šešėliu tai nebus persilaužimo priemonė“, – įsitikinęs ministras.

R.Šimašiaus įsitikinimu, daug didesnę naudą turėtų skatinimas žmonių, pasiūliusių, kaip savo institucijoje atsisakyti nereikalingų biurokratinių procedūrų, nereikalingų pirkimų ar panašiai. „Tokie pasiūlymai padėtų sutaupyti mokesčių mokėtojų lėšų ir geriau atlikti funkcijas. Tai turėtų aiškesnę ekonominę naudą“, – kalbėjo R.Šimašius.

Jis taip pat vylėsi, kad nustatyta pareigūnų skatinimo tvarka „nevirs eiliniu priedu prie algos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius