Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 02

Sudužę termometrai – ligonių panosėje

Vilnietis Tomas, lankydamas Vilniaus miesto universitetinėje ligoninėje (VMUL) savo močiutę, nustėro palatos balkone išvydęs plastikinį indą su kažkokiu skysčiu ir jame plūduriuojančiais gyvsidabrio termometrais. Ypač jį šokiravo tai, kad dalis termometrų buvo sudužę, tad galėjo skleisti žmonėms pavojingus garus. Ši žinia nustebino ir specialistus, nors ligoninės atstovai tvirtino, kad situacija kontroliuojama.
Vilniaus miesto universitetinės ligoninės palatos balkone plastikiniame inde sumerkti termometrai išgąsdino pacientus ir jų artimuosius, specialistai irgi nustebo dėl ligoninės personalo sprendimo juos laikyti viešoje vietoje.
Vilniaus miesto universitetinės ligoninės palatos balkone plastikiniame inde sumerkti termometrai išgąsdino pacientus ir jų artimuosius, specialistai irgi nustebo dėl ligoninės personalo sprendimo juos laikyti viešoje vietoje. / 15min skaitytojo nuotr.

Antakalnyje esančios ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Eugenija Kostinienė suskubo raminti, kad plastikiniame inde laikomi termometrai nėra pavojingi. „Šie termometrai yra sudėti į indą su specialiu skysčiu, todėl negaruoja, bet dėl viso pikto dar palikti balkone, jeigu kartais išsiskirtų gyvsidabrio garų. Laukiama, kada speciali tarnyba išveš juos sunaikinti“, – sakė E.Kostinienė. Tiesa, ji pripažino, kad sudaužytų termometrų balkone prie ligonių palatų laikyti nevertėtų.

Tuo tarpu pavojingų atliekų tvarkymu užsiimančios bendrovės „Toksika“ technikos direktorius Mindaugas Liogė nustebo išgirdęs, kad gydymo įstaiga senus termometrus laiko pacientų palatų balkonuose. „Supakuoti tie termometrai gerai, tačiau padėti tikrai ne vietoje, laikyti juos reikėtų specialioje patalpoje. Sudaužyti termometrai turi būti užpilti vandeniu, kad negaruotų gyvsidabris, tačiau indas neturi stovėti viešoje vietoje. Juk net buitinių atliekų konteineriai nestovi balkonuose, o termometrai yra pavojingos atliekos“, – sakė M.Liogė.

Reikalinga speciali patalpa

Utilizuoti pavojingos atliekos vežamos į specialiai tuo užsiimančias įmones. Vilniaus miesto universitetinė ligoninė, M.Liogės teigimu, medicinines atliekas, taip pat termometrus, į bendrovę „Toksika“ atveža pati. Pašnekovas teigė nepastebėjęs, kad pastaruoju metu būtų norima utilizuoti daugiau gyvsidabrio turinčių termometrų ar kitų prietaisų, nors Europos Sąjungoje (ES) siekiama jų atsisakyti.

Europos Parlamentas nuo 2009-ųjų visoje ES uždraudė plačiajai visuomenei pardavinėti gyvsidabrio termometrus ir kitus gyvsidabrio matavimo įtaisus (manometrus, barometrus, sfigmomanometrus ir pan.). Tačiau VMUL pro pirštus žiūri į šį reikalavimą, mat, pasak E.Kostinienės, senieji termometrai dažnai pasirodo patikimesni: „Pagal nustatytą programą visi senieji gyvsidabrio termometrai turi būti pakeisti elektroniniais, tačiau kadangi ne visi naujieji gerai veikia, ligoninėje vis dar naudojami ir senieji.“

Galima atsikratyti senų termometrų

Anot M.Liogės, į „Toksiką“ pavieniai gyventojai kreipiasi retai, dažniau utilizuojamos iš organizacijų surinktos atliekos. Tvarką, kaip iš gyventojų surenkami termometrai ir kiti pavojingų medžiagų turintys prietaisai, privalo nustatyti savivaldybės. Vilniuje termometrų surinkimu rūpinasi UAB „Grinda“ Avarinė dispečerinės tarnyba.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Anot R.Vizbaro, gyventojams tereikia paskambinti telefonu 8 650 99267 ir tarnybos darbuotojai atvyksta termometrų.
Anot R.Vizbaro, gyventojams tereikia paskambinti telefonu 8 650 99267 ir tarnybos darbuotojai atvyksta termometrų.

Tarnybos vadovas Rimantas Vizbaras sakė, kad gyventojams tereikia paskambinti telefonu 8 650 99267 ir tarnybos darbuotojai nuvyksta į vietą, paima termometrą ar kitą prietaisą. „Saugome šiuos prietaisus pagal nustatytus reikalavimus, o surinkę didesnį kiekį vežame utilizuoti į bendrovę „Toksika“. Iš gyventojų surenkame ne tik termometrus, bet ir kraujospūdžio matavimo aparatus, kitus prietaisus, turinčius gyvsidabrio. Taip pat mus kviečia, jeigu randama neaiškios kilmės miltelių, kitų medžiagų“, – pasakojo R.Vizbaras. Anot jo, norėdami atsikratyti senų termometrų, žmonės kreipiasi gana retai, per mėnesį sulaukiama vos 12–15 skambučių. „Gal žmonės tiesiog nežino, kur kreiptis. Mes atvažiuojame ne tik tada, kai termometras yra sudaužomas, surenkame ir dar veikiančius. Tačiau žmonės gerų termometrų neskuba atsisakyti, juk naujus įsigyti kainuoja“, – svarstė R.Vizbaras.

Padeda ir ugniagesiai

Sudaužę termometrą gyventojai pagalbos kreipiasi ir į ugniagesius. Anot Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus vyr. specialisto Vlado Rakštelio, ugniagesiai atvyksta tada, kai kyla pavojus žmonių sveikatai. „Jeigu termometras nesudaužytas, mes nevykstame jo pasiimti. Neteikiame tokios paslaugos, neturime ir galimybių saugoti tuos prietaisus. Žinoma, gali atsirasti piktnaudžiaujančių, kurie norėdami, kad išvežtume termometrus, tyčia juos sudaužys, tačiau tokius noriu įspėti – gyvsidabrio garai yra labai pavojingi žmonių sveikatai“, – sakė V.Rakštelis.

Gyvsidabrio garams būdingas neurotoksinis poveikis: jų patekus į organizmą, padidėja nervinių ląstelių dirglumas ir taip pažeidžiama centrinė nervų sistema. Vietą, kur sudūžta termometras, ugniagesiai sutvarko, išvalo ir išveža pavojingas medžiagas.

Svarbiausia senų, sudaužytų termometrų neišmesti į buitinių atliekų konteinerius, nes patekę į sąvartynus jie gyvsidabriu gali užteršti dirvožemį. Tačiau bendrovės „Toksika“ technikos direktorius M.Liogė pripažįsta, kad sukurti tokią sistemą, kad ir gyventojams būtų patogu atsikratyti nenaudojamų, pavojingų medžiagų turinčių prietaisų, ir tai būtų daroma saugiai, yra gana sudėtinga.

„Juk nepastatysi kažkokio specialaus konteinerio prie buitinių atliekų konteinerių, nes ateis vaikai ir iškrapštys. Nėra taip paprasta viską organizuoti, tačiau tai daryti vis tiek reikia. Galbūt turėtų būti kažkokia speciali vieta, į kurią žmonės galėtų atnešti ir priduoti tokias atliekas“, – svarstė M.Liogė.

Sudužus termometrui pirmiausia reikia surinkti stambesnius gyvsidabrio rutuliukus naudojant popieriaus lapą ir lazdelę. Būtina mūvėti gumines pirštines, o kvėpavimo takus apsaugoti respiratoriumi. Smulkesnius gyvsidabrio rutuliukus galima surinkti naudojant lipniąją juostą arba guminę kriaušę (klizmą) su specialiu stikliniu rinktuvu. Gyvsidabrį būtina surinkti į uždaromą indą ir užpilti vandeniu, nes šis nukenksmina išsiskiriančias nuodingas medžiagas. Patalpas rekomenduojama išvalyti kalio permanganato ar chlorkalkių tirpalu, gerai išplauti ir išvėdinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius