Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 21

Sunkmetis keičia tautiečių planus

Svetur uždarbiauti ar mokytis išvykę tautiečiai, anksčiau Kalėdoms masiškai grįždavę į Lietuvą pas artimuosius, šiemet skaičiuoja, ar viešnagė į namus – ne per didelė prabanga. Mažesnį grįžtančiųjų srautą šiemet teigia pajutę ir verslininkai – grožio salonų darbuotojai, odontologai.
Artimųjų ilgesys neleido R.Linkutei abejoti, kur sutikti Kalėdas – Lietuvoje ar svetur. Didžiojoje Britanijoje studijuojanti mergina į Vilnių žiemos šventėms grįžo praėjusią savaitę.
Artimųjų ilgesys neleido R.Linkutei abejoti, kur sutikti Kalėdas – Lietuvoje ar svetur. Didžiojoje Britanijoje studijuojanti mergina į Vilnių žiemos šventėms grįžo praėjusią savaitę. / J.Kalinsko nuotr.

Septynerius metus Londone gyvenanti klaipėdietė Kristina Bartkutė namuose viešėjo lapkritį ir per šventes negrįš. Tai bus antros Kalėdos, kurias ji praleis ne su šeima. „Truputį gaila, kad negrįšiu, bet pas mane atvyks brolis su drauge. Be to, per šventes turėsiu daug papildomo darbo, geras uždarbis. Vyrams, kurie dirba statybose, dabar laisvesnis metas, bet merginoms – pats darbymetis“, – sakė aukle ir namų prižiūrėtoja dirbanti K.Bartkutė.

Mergina pabrėžė, kad emigrantai dabar labai taupo, todėl kai kurie tautiečiai per žiemos šventes lies prakaitą, kad jų artimųjų švenčių stalas nebūtų tuščias.

„Daug kas stengiasi padėti šeimoms, todėl esame priversti veržtis diržus, nes Lietuvoje tikra krizė. Anksčiau emigrantai tiek daug svarų namo nesiųsdavo kaip dabar. Be to, bijoma leisti pinigus, nes nežinia, kaip čia bus su darbais. Rasti darbą sunku, kai kurie iš Londono jau emigravo į Ispaniją ar Norvegiją“, – pasakojo klaipėdietė K.Bartkutė.

Tai, kad svečioje šalyje sunku rasti darbą, patvirtino ir 19-metė vilnietė Rugilė Linkutė. Ji jau pusmetį studijuoja Didžiojoje Britanijoje. „Portsmuto universitete studijuoju Europos studijas ir tarptautinius santykius“, – „15min pasakojo R.Linkutė. Mergina laisvu metu po paskaitų dirba barmene, tačiau neslėpė, kad rasti darbą buvo nelengva. „Sunku buvo, vos ne du mėnesius ieškojau“, – kalbėjo pašnekovė.

Klaipėdietė K.Bartkutė teigė, kad daugeliui svetur išvykusių lietuvių dabar pigiau artimuosius pakviesti į svečius nei grįžti patiems. „Man bilietas kainuoja apie 200 svarų, o iš Lietuvos – 50. Todėl dabar daugiau pas mus atvykstančių“, – pasakojo ji.

Tiesa, daugelis K.Bartkutės pažįstamų per šventes vyks namo, tačiau kai kurių jų viešnagė truks tik kelias dienas. Artimųjų ilgesys vilnietei R.Linkutei net neleido abejoti, kur sutikti Kalėdas – mergina praėjusią savaitę žiemos šventėms grįžo į Vilnių. 

E.Ovčarenko nuotr./Skrydžių bendrovė Ryanair, į Kauną keleivius skraidinanti ia penkių Europos miestų, priea artėjančias žiemos aventes padidino skrydžių ia Dublino, Londono ir Frankfurto skaičių.
E.Ovčarenko nuotr./Skrydžių bendrovė „Ryanair“, į Kauną keleivius skraidinanti iš penkių Europos miestų, prieš artėjančias žiemos šventes padidino skrydžių iš Dublino, Londono ir Frankfurto skaičių.

Praretėjo pacientų ratas

„Emigrantai šventėms grįžta, bet anksčiau jų būdavo daugiau. Palyginti su pernai, jų skaičius sumažėjo maždaug perpus“, – sakė Vilniuje įsikūrusios odontologijos klinikos „Sveiki dantys“ direktorė Ilma Mikelionienė. Moteris svarstė, kad taip galėjo nutikti dėl to, kad sumažėjo žmonių mokumas.

Tai patvirtino ir uostamiestyje dirbanti odontologė Ingrida Mizgirienė. Anot jos, emigrantų pacientų akivaizdžiai mažėja. „Manau, kad jie ką nors kita renkasi Kalėdoms, nes jei grįžta, visuomet pasirodo odontologui. Vasarą buvo daugiau emigrantų, tačiau šiemet išvis ramu, labai sumažėjo darbų. Emigrantų daug mažiau, kalėdiniam laikotarpiui užsiregistravę tik keli. Pernai jų buvo daugiau, o prieš kelerius metus buvo labai daug, dabar akivaizdžiai mažėja“, – sakė medikė.

Užsuka pasigražinti

„Pernai iš užsienio grįžtančių klientų buvo daugiau. Gal krizė paveikė...“ – svarstė sostinės grožio salono „Nefertitė“ direktorė Jolanta Morkūnienė. Tačiau ji pažymėjo, kad tie, kurie apsilanko, užsisako ne vieną paslaugą. „Ir kirpimas, ir dažymas, ir manikiūras, ir pedikiūras... Užsienyje jie nesipuošia, puošiasi čia“, – kalbėjo J.Morkūnienė.

Vieno grožio salono Klaipėdoje kirpėja Diana pasakojo jau antrus metus iš eilės daugiau emigrantų sulaukianti lapkritį ir sausį. „Mano pačios sesuo gyvena Airijoje, ji negrįš Kalėdoms, kaip ir pernai. Parvykstant reikia tapti Kalėdų Seneliu su dideliu maišu dovanų visai giminei, tad verčiau grįžti vasarą. Be to, emigrantai geriau pakviečia artimuosius pas save į svečius“, – kalbėjo kirpėja.

Klientų antplūdžiu galėjo pasidžiaugti tik geriausiu uostamiesčio tatuiruočių meistru vadinamas Danielius Djačkovas. „Šis laikotarpis – tarsi mini vasara, nes tuo metu taip pat labai daug emigrantų. Tarp mano klientų jų tik daugėja, nes Klaipėdoje mažai darančių tatuiruotes. Visam šventiniam laikotarpiui vietų nebebuvo jau lapkričio viduryje ir apie 70 proc. visų klientų yra emigrantai“, – sakė meistras. D.Djačkovas darbo turi mėnesiui į priekį. 

Keleivių srautai skirtingi

Šiais metais keleivių srautas sumažėjęs, tad rengti papildomų reisų nematome poreikio, – sakė R.Sakalauskaitė.
Pernai ir užpernai papildomus lėktuvų reisus iš Londono ir Dublino rengusi skrydžių bendrovė „airBaltic“ , šiemet didelio keleivių srauto nepajuto. „Šiais metais ne taip, kaip pernai ir užpernai, kuomet iš Londono būdavo ir po du reisus per dieną. Tiesa, tuo metu skridome į Vilnių, o dabar tik į Rygą. Šiais metais keleivių srautas sumažėjęs, tad rengti papildomų reisų nematome poreikio. Iš Londono mūsų lėktuvai skrenda kasdien, iš Dublino – keturis kartus per savaitę. Žinoma, emigrantai šventėms grįžta, Lietuva jiems brangi. Tačiau srautas ne toks didelis“, – sakė „airBaltic“ atstovė Rosita Sakalauskaitė. Ji pasakojo, kad šventiniu laikotarpiu lėktuvai grįš pilni ar apie 90 proc. užpildyti.

Į Londoną bei Milaną, o šventiniu metu ir į Dubliną, iš Vilniaus skraidina bendrovė „Star1 Airlines“. „Dublinas – mūsų sezoninis vasaros skrydis, tačiau siūlome jį ir šventiniu žiemos laikotarpiu dėl didelio emigrantų skaičiaus“, – sakė komunikacijos vadovė Jūratė Rupšienė.

Šis sprendimas pasitvirtino – teko pridėti 2 papildomus reisus. Vis dėlto, pasak J.Rupšienės, populiariausias maršrutas yra Londonas–Vilnius. „Kaip ir tikėjomės, keleivių srautai iš Londono šventiniu laikotarpiu žymiai išaugę, pardavinėjami paskutiniai bilietai“, – sakė J.Rupšienė.

Tarptautinio Vilniaus oro uosto Komunikacijos skyriaus viršininkė Gabrielė Vasiliauskaitė pastebėjo, kad daugiausia keleivių, atvykusių šventiniu laikotarpiu, aptarnauta 2007-aisiais, o paskui keleivių srautai ėmė mažėti. Pavyzdžiui, 2007 m. gruodį iš Dublino grįžo 9 tūkst. keleivių, o pernai – apie 6,5 tūkst.

 „Mūsų skaičiavimais, per švenčių laikotarpį į Lietuvą „Ryanair“ oro linijomis skris maždaug 10 proc. daugiau keleivių nei tuo pačiu metu pernai“, – patikino Airijos pigių skrydžių bendrovės Pardavimo ir rinkodaros skyriaus atstovas Jungtinei Karalystei, Airijai ir Rytų bei Vidurio Europai Laszlo Tamas.

„Ryanair“ skraidina į Airiją, Didžiąją Britaniją bei Vokietiją. Pašnekovas neslėpė, jog keleivių skaičiaus augimą galėjo lemti ir šią vasarą Kauną su Brėmenu sujungę „Ryanair“ reisai – į šį Vokietijos miestą bendrovės lėktuvai skrenda net 4 kartus per savaitę.

„Be to, artėjant švenčių laikotarpiui mes padidinome skrydžių iš Dublino į Kauną skaičių. Taip pat šiuo periodu bus vykdoma daugiau skrydžių iš Londono ir Frankfurto“, – pabrėžė L.Tamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius