Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 20

„Suplanuotų“ protestų mitą įrodinėja klaidinančia informacija

Feisbuke skelbiamos publikacijos, kuriomis siekiama įteigti, kad po George'o Floydo mirties visame pasaulyje prasidėję protestai prieš rasizmą – suplanuoti iš anksto. Tariamas įrodymas – tviterio žinutė.
Protestai prieš policijos smurtą po George'o Floydo nužudymo
Protestai prieš policijos smurtą po George'o Floydo nužudymo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nelaisvės partija ir jų feikinis juodas stabas auksiniame karste“, – skelbiama Algimanto Lebionkos tinklaraštyje. Tekstą skelbė ir vienas Lauryno Ragelskio tinklalapio ldiena.lt klonų – netiesa.lt.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos anraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos anraštė

Nuoroda į publikacija skelbta feisbuko grupėse „Mindaugo Puidoko palaikymo grupė“, „Unfollow 15min.lt“, „Gimtojo krašto judėjimas: už Lietuvą be JAV, ES, NATO imperijos!“.

Publikacijoje skelbiama sąmokslo teorija neva „Gžordžo Floydo mirties rasiniai neramumai jau buvo suplanuoti“.

Klaidingai aiškinama neva protestų nuotraukomis su G.Floydo atvaizdu gegužės 16 d., likus 9 dienoms iki vyro mirties dalinosi Baracko ir Michelle Obamų fondo tviterio paskyra.

JAV kilusią sąmokslo teoriją birželio 11 d., likus penkioms dienoms iki pasirodant A.Lebionkos įrašui, išsklaidė naujienų agentūra „Reuters“.

Pastebima, kad „The Obama Foundation“ tviterio paskyroje naudojamą nuotrauką gegužės 30 d. Čikagoje užfiksavo fotografas Christopheris Diltsas.

Atvaizdas įkeltas į naujienų agentūros „Sipa USA“ tinklalapį, su nurodyta data.

Nuotrauką iš tikro galima rasti tviterio įrašuose, kurie publikuoti dar iki G.Floydo mirties. Tačiau tai susiję ne su sąmokslo teorija, o tinklalapių administravimu.

Kiekvienas tinklalapis gali pasirinkti vadinamąją „Tviterio kortelę“, paveikslėlį, kuris bus rodomas pasidalinus nuoroda į tinklalapį. Atnaujinus „tviterio kortelę“, paveikslėlis automatiškai pakeičiamas ir senuose socialinio tinklo įrašuose.

Technologija naudojasi ne tik B.Obama, bet ir prezidentas Donaldas Trumpas. Pavyzdžiui 2015 m. įraše matoma nuotrauka, padaryta jau po to, kai D.Trumpas tapo JAV prezidentu, kuriuo buvo išrinktas 2016 m.

Šiuo atveju, kaip ir minimu A.Lebionkos įraše, „Tviterio kortelė“ pakeista ir ankstesniems įrašams socialiniame tinkle. Todėl ne, „The Obama Foundation“ tviterio įrašas nėra įrodymas neva protestai buvo suplanuoti iš anksto.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius