Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 23

Susirgimas tuberkulioze vaikus pasmerkia patyčioms

„Bjaurybe, nedrįsk grįžti į mūsų klasę“, – tokio turinio žinutę Kauno klinikinės ligoninės medikams verkdama yra parodžiusi tuberkulioze susirgusi 16 metų paauglė. Mergina taip pat guodėsi, kad daug draugų nutraukė su ja ryšius socialiniuose tinkluose. Ir tai nėra pavienis atvejis.
Romainių tuberkuliozės ligoninė
Romainių tuberkuliozės ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dvigubas stresas

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė pastebi, kad vaikai, susirgę tuberkulioze, patiria stresą net tik dėl ilgai trunkančio gydymo, bet ir dėl bendraamžių ir netgi kaimynų patyčių.

„Būna, kad tėvai priversti ieškoti kitos mokyklos ir net ryžtasi keisti gyvenamąją vietą, nes apie vaiko liga sužino kaimynai ir ima smerkti šeimą“, – pasakojo D.Steponavičienė.

Mūsų visuomenėje tuberkuliozė nėra vien ilgai gydoma liga – ji sukelia dideles psichologinės problemas, nes sergantysis pasmerkiamas panašiai kaip senais laikais būdavo atstumiami raupsuotieji.

Anksčiau laikyta daugiausiai inteligentus puolančia liga, dabar ji turi kitą etiketę – neva tuberkuliozė yra asocialių asmenų palydovas.

„Tačiau ši liga plinta oro lašeliniu būdu. Užtenka bet kur viešoje vietoje įkvėpti sergančiojo iškosėtų ar iščiaudėtų bacilų ir, jeigu turime nusilpusią imuninę sistemą, galime susirgti šia liga netgi gyvendami visiškai tvarkingai ir švariai“, – aiškino D.Steponavičienė.

Daugelis sergančiųjų užkrėsti negali

Dauguma susirgusių vaikų serga uždara ligos forma – neskiriančia tuberkuliozės mikobakterijų į aplinką. Tai reiškia, kad jų organizme yra mikobakterijų, bet jos nekelia pavojaus aplinkiniams. Užkrečiama tik atviros formos tuberkuliozė. Tokie ligoniai izoliuojami vienvietėse palatose su atskiru sanitariniu mazgu ir nekontaktuoja su kitais pacientais.

Kauno klinikinėje ligoninėje šiuo metu gydoma ir vaikų, kurie serga atsparia vaistams tuberkulioze.

„Jie užkrėsti šeimose, kurių vienas narių nesigydė arba gydėsi tuberkuliozę su pertraukomis. Tokiu atveju bacilos mutuoja ir įgauna atsparumą vaistams. Tada tenka parinkti stipresnius medikamentus, o gydymas pailgėja iki 18–24 mėnesių“, – sakė D.Steponavičienė.

Tokie užsikrėtimo šeimose atvejai nėra būdingi vien rizikos grupės šeimoms. „Būna, kad kiti nė nežino seniai sergantys džiova. Deja, pasitaiko, kad specialiai nesigydo netgi inteligentai, nes bijo, kad apie jų ligą sužinos kiti ir juos pasmerks. O kai kada gydymo vengiama net be jokios aiškios motyvacijos. Nepaisoma nė pavojaus artimųjų sveikatai“, – kalbėjo gydytoja.

Paplitimo mastai tebėra bauginantys

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriuje kasmet gydoma apie 200 pacientų sergančių tuberkulioze ir turinčių latentinę (paslėptąją) tuberkuliozės infekciją.

Pernai per metus Kauno klininėje ligoninėje tuberkuliozės diagnozė patvirtinta 31 vaikui, 16 iš jų – Kauno miesto ir rajono gyventojai. 4 sirgo atvirąja, o 3 iš jų – dar ir itin pavojinga, atsparia daugeliui vaistų tuberkulioze. Daugelis vaikų turėjo kontaktą su sergančiu atvira tuberkulioze asmeniu artimoje aplinkoje – šeimoje, kaimynystėje.

„Šiuo metu gydome net 5 vaikus sergančius atvira ligos forma, iš jų 2 ligoniai serga vaistams ypač atsparia tuberkulioze, 12 vaikų uždara tuberkuliozės forma. Jie visi iš tikrai tvarkingų šeimų ir tikrai pasveiks“, – sako D.Steponavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius