Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 17

Susirgimų salmonelioze nemažėja

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad analizuojant sergamumą ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis pastaruoju laikotarpiu stebimas sergamumo salmonelioze padidėjimas ne tik Kauno apskrityje, bet ir visoje Lietuvoje.
Medikai
Medikai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Salmoneliozė

Per vienuolika šių metų mėnesių sergamumas salmonelioze Kauno apskrityje, palyginti su 2007 m. tuo pačiu laikotarpiu, išaugo nuo 6,7 rod./ 10 000 gyventojų (2007 m.) iki 8,9 rod./ 10 000 gyventojų (2008 m.), iš kurių daugiau kaip 60 proc. susirgusiųjų yra Kauno miesto gyventojai.

Sergamumas salmonelioze Kauno apskrityje didėja nuo šių metų liepos mėnesio. Didžiausią nerimą kelia tai, kad kaskart daugėja šių susirgimų protrūkių. Vien iki š. m. gruodžio 10 dienos užregistruoti net septyni šios ligos protrūkiai, galimai susiję su maisto tvarkymo subjektais.

Salmoneliozės židinių epidemiologinio tyrimo duomenų analizė rodo, kad dažniausia protrūkių priežastis yra netinkamas šiluminis maisto paruošimas, jo laikymas, kryžminis maisto užteršimas tvarkymo vietose, darbuotojų asmens higienos stoka, nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas bei aplinkos valymas.

2008 m. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikus planinius įvežtinės paukštienos laboratorinius tyrimus nustatyta, kad iš Brazilijos, Olandijos, Vokietijos importuota paukštiena užteršta salmonelėmis, o iš Lenkijos – kampilobakterijomis.

Salmoneliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Yra žinoma daugiau nei 2000 įvairių salmonelių rūšių ir dauguma jų gali sukelti infekcinę ligą žmogui ir gyvūnams. Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių.

Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu.

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Tačiau salmonelioze užsikrėsti galima ir per įvairias gyvūnų fekalijomis užterštas daržoves. Nors bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta. Pastaraisiais metais Lietuvoje, kaip ir kitose Europos bei pasaulio šalyse, salmoneliozė dažniausiai plinta per kiaušinius, vištieną ir jų produktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius