Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 04 /13:05

Susitikimo su A.Maldeikiene kaina – 50 eurų ir jai „dzin“, kad taip laužoma Konstitucija

Į Europos Parlamentą (EP) išrinkta Seimo narė Aušra Maldeikienė rinkėjams siūlo susimokėti už susitikimą su ja. Už 45 minučių trukmės pokalbį A.Maldeikienė „ima“ 50 eurų. Panašias paslaugas siūlo ir konservatorius Arvydas Anušauskas, o parlamento etikos prievaizdai mano, kad tokia veikla Seimo nariams nederama.
Aušra Maldeikienė
Aušra Maldeikienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Maldeikienė susikūrė paskyrą lietuvių sukurtoje programėlėje „HumansApp“, leidžiančioje už pinigus susitikti su savo srities profesionalais, dalį arba visas gautas lėšas paaukojant pasirinktai organizacijai.

Pavyzdžiui, susitikimas su apžvalgininku Andriumi Užkalniu kainuos nuo 60 eurų, tinklo „Caffeine“ įkūrėju Nidu Kiuberiu – 50 eurų.

15min nuotr./A.Maldeikienės profilis „HumansApp“ programėlėje
15min nuotr./A.Maldeikienės profilis „HumansApp“ programėlėje

A.Maldeikienė 15min patvirtino, kad paskyra programėlėje yra tikra. Aprašyme ji neslepia esanti Seimo narė bei siūlo pabendrauti politikos, žiniasklaidos, kultūros ir debatų temomis.

Politikė pažymi, kad visos surinktos lėšos būtų skiriamos labdarai – nemokamai vienišų garbaus amžiaus žmonių pokalbių paslaugai „Sidabrinė linija“.

„HumansApp“ rinkodaros skyriaus vadovė Alisa Bulybenko susisiekė su redakcija ir patikino, kad visą sumą labdarai skirti nusprendusių programėlės vartotojų surinkti pinigai asmeninių banko sąskaitų nepasiekia ir yra tiesiogiai pervedami organizacijoms, kurioms pasirinkta lėšas paaukoti.

Statutas – draudžia

Tiesa, Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė pastebi, kad toks Seimo nario elgesys gali kelti pagrįstų abejonių visuomenei. Pasak Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠA) frakcijos narės, tai, kad surinktos lėšos skiriamos labdarai situacijos nekeičia.

„Be kūrybinės veiklos, jokia kita veikla ir papildomos pajamos Seimo nariui nėra galimos. Nesvarbu, kam jos skirtos. Juk galima kažkur įsidarbinti ir sakyti, kad atlyginimą paaukosi labdaros fondui. Įstatymuose įtvirtina, kad tai yra nesuderinamos veiklos“, – 15min paaiškino R.Tamašunienė.

Man dzin, – pareiškė A.Maldeikienė.

Pašnekovės minėtus apribojimus įtvirtina Konstitucija. Joje nurodyta, kad Seimo narys negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus atlyginimą už kūrybinę veiklą.

Seimo statute dar nurodyta, kad Seimo nario atlyginimu už kūrybinę veiklą laikomas autorinis honoraras už meno kūrinius bei jų atlikimą, už publikacijas bei knygas, už medžiagą radijo ir televizijos laidoms, jeigu Seimo narys nėra susijęs su įstaiga, įmone ar organizacija, atlyginančia už kūrybinę veiklą, darbo, tarnybos ar panašiais santykiais, dėl kurių gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas.

R.Tamašunienė priminė, kad visuomenei abejones keliančių atvejų yra buvę ir anksčiau. Pavyzdžiui, prieš dvejus metus „valstiečių“ frakcijos narė Levutė Staniuvienė siekė organizuoti kelionę, kaip bendruomenės narė, tačiau Seimo etikos prievaizdai pasisakė vengti tokių veiksmų, net kai galutinis naudos gavėjas nėra pats Seimo narys.

„Pirmiausia Seimo nariams (ankstesniais atvejais – aut. past.) siūlėme įvertinti ar visuomenei jų veiksmai atrodo įtartini ir neužsiimti tokia veikla, kuri kelia abejonių“, – nurodė R.Tamašunienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

A.Maldeikienė: man dzin

Tuo tarpu A.Maldeikienė pabrėžė, kad visos surinktos lėšos būtų skirtos „Sidabrinei linijai“, valstybės nefinansuojamai įstaigai. Sidabrinę liniją“ 2016 metais įkūrė ir jos veiklą administruoja M.Čiuželio labdaros ir paramos fondas.

Pasiteiravus, ar Seimo narė žino, kad tokia veikla gali prieštarauti Konstitucijai ir Seimo statutui, sulaukėme atsakymo: „Man dzin“.

„Aš žinau, kad seni žmonės sėdi kaimuose, daugiausia žudosi, turi pačią blogiausią situaciją ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija visus pinigus atiduoda jaunimui ir paaugliams, o seniems žmonėms neskyrė nei kapeikos telefoniniams pokalbiams. Ir atiduokite mane apkaltai“, – pareiškė Seimo narė.

Kodėl A.Maldeikienė fondo negalėjo paremti asmeninėmis lėšomis, paklausti nepavyko, nes Seimo narė pokalbį nutraukė.

Gegužės 26 d. A.Maldeikienė buvo išrinkta į Europos Parlamentą. Visuomeninis komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“ surinko 6,51 proc. balsų, o savo pirmumo balsus politikei skyrė daugiau, nei 47 tūkst. rinkėjų. Į Seimą A.Maldeikienė buvo išrinkta 2016 m.

A.Anušauskas žada atsisakyti

Labdaringais tikslais programėle naudojasi ir Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Arvydas Anušauskas. Politikas siūlo puodelį kavos už 20 eurų arba drauge pavedžioti šunį už 10 eurų.

15min nuotr./Arvydo Anušausko paskyra „HumansApp“ programėlėje
15min nuotr./Arvydo Anušausko paskyra „HumansApp“ programėlėje

A.Anušauskas siūlo bendrauti istorijos ir valstybingumo temomis, o visas surinktas lėšas ketina paaukoti viešajai įstaigai „Mėlyna ir Geltona“, teikiančiai pagalbą Ukrainos kariams ir civiliams.

„Jeigu įvertinus, kad tokiu būdu neįmanomas rėmimas tokių svarbias misijas atliekančių susivienijimų (...), parašysiu programėlėje nulius ir tiek“, – paaiškino parlamentaras.

Pasak politiko, „Mėlyna ir Geltona“ jis remia ir savo lėšomis, tačiau dalyvaudamas „HumansApp“ projekte siekė dar prisidėti prie paramos įstaigai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

„Kiek žinau to projekto tikslas yra skatinti, kad žmonės tarpusavyje bendrautų ir remtų dar įvairias visuomenines iniciatyvas netiesiogiai“, – sakė A.Anušauskas.

Politikas patikino, kad paaiškėjus, kad tokia veikla prieštarauja Seimo statutui ar Konstitucijai, programėlėje teikti paslaugas jis atsisakytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius