-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 18

Sutartį kala prie gėdos stulpo

Pernai lapkritį pasirašiusi sutartį su bendrove „City Service“ dėl šilumos tiekimo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų bei mokyklų pastatų priežiūros, Vilniaus savivaldybė jau priversta ją peržiūrėti. To reikalauja opozicinėms tarybos frakcijoms priklausantys politikai. Triukšmą kelia ir ugdymo įstaigų vadovai, kurių nuomonės iki šiol niekas neklausė.
Senvagės vidurinės mokyklos direktorė Ona Staniukėnienė įsitikinusi: sutartį, kuri neatitinka mokyklų poreikių, bet buvo pasirašyta, reikia pakeisti.
Senvagės vidurinės mokyklos direktorė Ona Staniukėnienė įsitikinusi: sutartį, kuri neatitinka mokyklų poreikių, bet buvo pasirašyta, reikia pakeisti. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sostinės mokyklų vadovai nesupranta: kaip buvo galima pasirašyti mokyklų ir darželių pastatų priežiūros sutartį, jos detalių nederinant su tų įstaigų vadovais.

Pyktis ir nerimas

Mokyklų vadovai įsitikinę, kad už šilumą ir karšto vandens paruošimą nustatytas fiksuotas mokestis yra per didelis. Be to, nėra užtikrinama tinkama priežiūra, kaip sutartis vykdoma.

„Sutartis pasirašyta, bet nėra kam atsakyti į klausimus, kurie kyla bendraujant su „City Service“. Savivaldybė ir bendrovė pasirašė sutartį, o mes likome tik paslaugos gavėjai. Manau, turėtų būti skaidresnė skaičiuotė, pagal kurią nustatoma šilumos kilovatvalandės kaina, o mes, įstaigų vadovai, tai turėtume žinoti“, – tvirtino Žirmūnų gimnazijos direktorius Edmundas Grigaliūnas.

Dar labiau pedagogus piktina tai, kad ugdymo įstaigose neliks priežiūros darbininkų – viską turės atlikti patys bendrovės darbuotojai.

Turėtų būti skaidresnė skaičiuotė, pagal kurią nustatoma šilumos kilovatvalandės kaina, o mes, įstaigų vadovai, tai turėtume žinoti, – tvirtino Edmundas Grigaliūnas.„Tokią sutartį, kuri neatitinka mokyklų poreikių, reikia kalti prie gėdos stulpo. Ji nenaudinga, nebuvo derinama nei su mokyklų vadovais, nei su bendruomene. Juk yra kasdienių darbų, kuriuos turi vykdyti mokykloje esantys priežiūros darbininkai, tarkim, įstiklinti išdužusį langą, atidaryti užsitrenkusias duris. Nerealu kas kartą kviestis žmones iš kažkur ir jų laukti po kelias valandas“, – nepatogumus, su kuriais teks susidurti praradus priežiūros darbininkus, vardijo Senvagės vidurinės mokyklos direktorė Ona Staniukėnienė.

Šiuo metu jos vadovaujamoje mokykloje yra tik pusantro etato tokiems darbininkams, tačiau netekus ir jų būtų sudėtinga tvarkytis: „Mes jau ir taip sumažinome darbuotojų skaičių, kiek galėjome. Todėl manau, kad dar kartą taupyti biudžetinių įstaigų sąskaita yra tiesiog nepadoru.“

Rūpestis ar politika?

Sutartis dėl Vilniaus ugdymo įstaigų pastatų priežiūros ir šilumos tiekimo sudaryta netinkamai ir ją reikėtų nutraukti. Apie tai jau prabilo ir Viešųjų pirkimų tarnyba, taip atverdama kelią savivaldybei dokumentą peržiūrėti. Kad tvarkyti yra ką, pripažįsta ir savivaldybės administracijos (tos pačios, kuri derino sutarties detales) vadovas Vytautas Milėnas.

„Kol galiojo senoji sutartis, naktimis ir savaitgaliais šildymas nebuvo mažinamas. Dabar, kadangi naujojoje sutartyje nustatyta fiksuota kaina už šilumos energiją, naktimis ir savaitgaliais šildymas sumažinamas, todėl pirmadieniais mokyklose ir vaikų darželiuose būna šaltoka. Taip sutaupoma pinigų, o tai turėtų atsispindėti sutartyje. Nes jeigu mažinamas šildymas, tai turėtų mažiau ir kainuoti“, – tvirtino administracijos direktorius. Tačiau kodėl į tai nebuvo atsižvelgta pasirašant sutartį, niekas savivaldybėje švietimo įstaigų vadovams paaiškinti negalėjo.

Bendra pasirašytos sutarties vertė siekia 122 mln. Lt. Politikų norą ją peržiūrėti ir galbūt nutraukti „City Service“ atstovai vadina tiesiog politikavimu prieš artėjančius rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius