-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 14

Suvienodins prezidentų rentas

Vyriausybė siekia suvienodinti keliais šimtais litų besiskiriančias kadenciją baigusių prezidentų Valdo Adamkaus ir Algirdo Brazausko rentas. Neapsisprendžiama, ar turėtų būti mažinama A.Brazausko, ar didinama V.Adamkaus renta.
Valdas Adamkus ir Algirdas Brazauskas
Valdas Adamkus ir Algirdas Brazauskas / BFL nuotr.

V.Adamkaus ir A.Brazausko rentų dydžiai skiriasi, kadangi jie apskaičiuojami pagal skirtingas metodikas: V.Adamkaus renta sudaro pusę prezidento algos, o A.Brazausko renta apskaičiuota remiantis kita formule, kurioje atsižvelgiama į vidutinį mėnesinį darbo užmokestį šalyje.

Pastaruoju metu sumažėjus vidutinei algai Lietuvoje, bei sumažinus prezidento atlyginimą, turėtų sumažėti ir buvusių prezidentų rentos, tačiau dabar galiojantis įstatymas numato, kad prezidento valstybinės rentos dydis negali būti mažinamas.

Mums liko neaišku, kodėl prezidentui V.Adamkui susiskaičiuoja mažesnė (renta), nei prezidentui A.Brazauskui. Mes, matyt, įrašysim tokį protokolinį sprendimą, kad neturėtų būti tokio skirtumo, – sakė A.Kubilius.Šiuo metu abiejų prezidentų rentos yra didesnės nei 13 tūkst. Lt, tačiau V.Adamkus gauna keliais šimtais litų mažesnę išmoką.

„Mums liko neaišku, kodėl prezidentui V.Adamkui susiskaičiuoja mažesnė (renta), nei prezidentui A.Brazauskui. Mes, matyt, įrašysim tokį protokolinį sprendimą, kad neturėtų būti tokio skirtumo“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

Jis pridūrė, jog Vyriausybė yra paruošusi įstatymų pakeitimų paketą, kuriuose numatoma keisti visas socialines išmokas, tarp jų ir rentas. Jį numatoma svarstyti kitą savaitę.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas teigė, jog jo vadovaujama ministerija įpareigota parengti įstatymų pakeitimus, kurie numatytų, kad prezidento renta būtų visą laiką vienoda.

„Mes nesitarėme Vyriausybėje apie tai, kad kaip nors mažinti rentą, kadangi įstatymas labai aiškiai sako, kad valstybinė prezidento renta negali būti mažinama. Ir Vyriausybėje yra rengiamas nutarimo projektas, realizuojantis šią įstatymo nuostatą“, – aiškino D.Jankauskas.

Tačiau paklaustas, ar ketinama mažinti A.Brazausko rentą, ar didinti V.Adamkaus, ministras sudvejojo: „Mažėjant baziniam dydžiui, renta turėtų mažėti. Įstatymas gi sako, kad prezidento renta negali būti mažinama. Taigi Vyriausybei atsiranda prievolė nustatyti rentą, kuri nebūtų mažesnė. <...> Pora dienų dar duokit...“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius