Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 24

Svarbiausios mokesčio už karštą vandenį datos

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pasirašė įsakymą, kuriuo nustato galutinį karšto vandens tiekėjo pasirinkimo grafiką. Jis skirtas tik tų miestų gyventojams, kurie iki šiol nebuvo pasirinkę karšto vandens tiekėjo.
Po kelių mėnesių gali brangti klaipėdiečių namus pasiekiantis karštas vanduo.
Kitamet žmonėms teks pasirinkti karšto vandens tiekėją. / 15min nuotr.

Iki 2010 metų sausio 1 d. šilumos ir (ar) karšto vandens tiekėjas gyventojams viešai per žiniasklaidos priemones turi pranešti apie patvirtintas karšto vandens kainas bei atsiskaitomųjų karšto vandens apskaitos prietaisų mokestį. Taip pat privaloma paskelbti ir palyginti abu galimus apsirūpinimo karštu vandeniu būdus ir kainas bei kitas esmines aplinkybes, kuriomis remdamasis vartotojas galėtų priimti sprendimą.

Iki 2010 metų vasario 1 d. paslaugos tiekėjai turės pasiūlyti buitiniams karšto vandens vartotojams apsispręsti dėl karšto vandens vartojimo pirkimo–pardavimo sutarties pasirašymo. Šiame etape individualus buitinio vartotojo apsisprendimas nebūtinas - tai tik informacija palyginimui. 

Buitiniai vandens vartotojai ne vėliau kaip iki 2010 m. balandžio 1 d. turės priimti sprendimą ir ne vėliau kaip iki 2010 m. gegužės 1 d. apie priimtą sprendimą raštu informuoja šilumos ir (ar) karšto vandens tiekėją.

Gyventojams nepasirinkus karšto vandens tiekėjo nuo 2010 metų gegužės 1 d. karšto vandens tiekėju taps šilumos tiekėjas.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtino šilumos tiekimo įmonėms karšto vandens kainas, kurios galios nuo sausio 1 d. Nustačius šilumos tiekėjams karšto vandens kainas, gyventojai galės apsispręsti, kuris būdas apsirūpinti karštu vandeniu yra naudingiausias. Visas karšto vandens kainas galima rasti čia.

Patvirtintos karšto vandens kainos gyventojams galės būti taikomos tik nuo 2010 metų gegužės 1 d., nebent gyventojai karšto vandens tiekėją pasirinks anksčiau.

Pasirinkus šilumos tiekimo įmonę karšto vandens tiekėju, bus tikrinami ir keičiami techniškai netvarkingi bei netikslūs karšto vandens skaitikliai, mokestis už „gyvatuką“ vasarą turėtų nekisti. Skaičiuojama, kad pasirinkus šilumos tiekėją karšto vandens tiekėju, galutinės gyventojo išlaidos karštam vandeniui ir „gyvatukui“ bus mažesnės, įvertinus ir tai, kad tektų mokėti už skaitiklio priežiūrą, rodmenų nuskaitymą bei patikrą.

Karšto vandens tiekėjas, pastebėjęs neatitikimą tarp įvadinio ir butų skaitiklių rodmenų, turės tikrinti skaitiklių rodmenis ir rasti, kas nedeklaruoja suvartoto karšto vandens ar kuriame bute yra sugedęs skaitiklis. Karšto vandens tiekėjas bus suinteresuotas rasti nesąžiningus vartotojus, nes kitaip patirs nuostolių.

Nusprendus karštu vandeniu apsirūpinti perkant atskirai šilumą ir šaltą vandenį, gyventojams bus išdalinama visas sunaudotas ir namo įvadinio skaitiklio užfiksuotas šilumos bei vandens kiekis, todėl esant nesąžiningų kaimynų, kurie nedeklaruoja ar nurodo mažesnį suvartotų kubų kiekį, visiems teks užmokėti ir už juos.

Karšto vandens apskaitos skaitiklio aptarnavimo mokestis Lietuvoje svyruoja nuo 1,14 iki 4,37 Lt vartotojui per mėnesį. Jei bute bus įrengta apskaita su nuotoline nuskaitymo sistema (tada tikrintojai nevaikščios po butus ir duomenys bus tikslesni), tektų mokėti nuo 4,96 iki 6,44 Lt per mėnesį. Skaitiklio tarnavimo laikas yra 4 metai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius