Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 20

Svarstoma pabėgėlių šeimas apgyvendinti Alytuje, kur nėra nei darbo, nei kur gyventi

Planuojama, kad nuo balandžio mėnesio keletas naujai parskraidintų karo pabėgėlių šeimų turėtų iškart apsigyventi miestuose ir išvengti pabėgėlių priėmimo centro Rukloje. Kaip vienas tokių iš miestų įvardijamas Alytus, tačiau miesto meras teigia, jog nėra nei vietos, kur galima būtų pabėgėlius apgyvendinti, nei darbo, kurį būtų galima jiems pasiūlyti.
Irakiečių apbėgėlių šeima
Irakiečių pabėgėlių šeima / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pirmadienį Rukloje apsilankęs socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis paskelbė apie pilotinį pabėgėlių integracijos projektą, kuriuo siekiama išbandyti naują šeimų perkėlimo tvarką.

Patikrinome tai, ką turime, ir parašėme atsakymą, kad neturime šiandien tinkamų sąlygų juos priimti.

Iki šiol iš Graikijos ir Turkijos parskraidintos pabėgėlių šeimos apsigyvendavo Rukloje – Pabėgėlių priėmimo centre, o tik po kelių mėnesių, praleistų Jonavos rajone, galėdavo keliauti į Lietuvos miestus.

L.Kukuraitis teigia, kad nuo balandžio mėnesio keletą iš stovyklų paimtų pabėgėlių šeimų bus bandoma apgyvendinti Lietuvos miestuose be jokių tarpinių stotelių.

Neigiamas mero atsakymas

Ministras naujienų agentūrai BNS prasitarė, kad pilotinis projektas numatytas įgyvendinti ne tik „didžiuosiuose Lietuvos miestuose“, bet ir Alytuje, nors kol kas šiame mieste nėra priimtos nė vienos pabėgėlių šeimos.

Alytaus miesto savivaldybės nuotr./Vytautas Grigaravičius
Alytaus miesto savivaldybės nuotr./Vytautas Grigaravičius

Alytaus meras Vytautas Grigaravičius 15min aiškino tokius planus vertinantis skeptiškai, o jo atsakymas į pilotinį projektą – neigiamas.

„Mes gavome paklausimą iš pabėgėlių centro, ar turime galimybes priglausti pabėgėlius, jeigu atsirastų tokia būtinybė. Tai mes dar kartą patikrinome tai, ką turime, ir parašėme atsakymą, kad neturime šiandien tinkamų sąlygų juos priimti“, – sakė V.Grigaravičius.

Eilės socialiniam būstui

Anot mero, norint apgyvendinti pabėgėlius reikėtų papildomų lėšų. Vienintelėje Alytaus savivaldybės pasiūlytoje vietoje net nėra nuolatiniam gyvenimui būtinų patogumų, kad pabėgėliai, pavyzdžiui, galėtų pasigaminti valgyti.

„Mes tam rašte esame parašę, kad turime tokias patalpas sporto ir medicinos centre, kur yra toks tarsi viešbutėlis, bet tada reikėtų ieškoti papildomų lėšų, nes ten nėra virtuvėlių – tik permiegojimui“, – sakė V.Grigaravičius.

Tiesa, dar viena kliūtis savivaldybėms sklandžiai apgyvendinti pabėgėlius – socialinio būsto laukiantys vietiniai. „Dar mes turime eilių, kurios nemažėja – nesibaigiančios eilės šeimų, kurios laukia. Tai yra problema“, – sakė meras.

Neatsirado norinčių nuomoti

Praėjusių metų rudenį Alytaus miesto savivaldybė net buvo paskelbusi skelbimą, ieškodama, kur apgyvendinti pabėgėlius.

„Fizinius asmenis, norinčius nuomoti gyvenamąsias patalpas – butus pabėgėliams, prašome kreiptis į Alytaus miesto savivaldybės administracijos priimamąjį <...> Informacija, kurią turi pateikti fizinis asmuo, norintis nuomoti gyvenamąsias patalpas: adresas, bendras naudingas plotas, kambarių skaičius, nuomos kaina ir kt.“, – skelbta Alytaus savivaldybės internetiniame puslapyje alytus.lt.

„Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr./Pabėgėliams surengta ekskursija į Vilnių
„Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr./Pabėgėlių šeima ekskursijos Vilniuje metu

V.Grigaravičius 15min aiškino, kad tokios iniciatyvos rezultatas neteikia vilčių, jog alytiškiai ryžtųsi nuomoti būstą svetimšaliams. Pasak mero, nevyriausybininkų pastangos įtikinti vietinius pakeisti požiūrį taip pat nuėjo perniek.

„Iš, berods, Maltos ordino atvažiavę mėgino kalbėtis su žmonėmis ir ieškoti, kad kažkas galbūt išnuomotų ir, kiek žinau, neatsirado norinčių“, – sakė V.Grigaravičius.

Alytiškių nerimui yra pagrindo

L.Kukuraitis BNS sakė, kad gyventojai ne be priežasties nerimauja dėl nuomojamo būsto pabėgėliams, kadangi šie gali bet kada pabėgti į kitą šalį. Tai patvirtina ir statistika – į kitas Europos Sąjungos valstybes iš Lietuvos išvyko daugiau nei pusė priimtų pabėgėlių – 142.

„Svarstėme, kaip užtikrinti gyventojams, kad jų būsto nuoma būtų užtikrinta, net jeigu asmuo apsisprendžia išvykti iš šalies. Ieškojome sprendimų iš struktūrinių lėšų projektų, kurios skiriama integracijai – iš tų numatyti dalį lėšų, kad iš anksto sumokėti gyventojams. Tai yra vienas iš pokyčių, kurie yra numatyti“, – BNS teigė jis.

Verta pažymėti, kad nors tam tikri terminai ir egzistuoja, tačiau pabėgėliui niekas nedraudžia išvykti į kitą ES šalį, kai jam yra suteiktas prieglobstis nors vienoje iš jų.

Nedarbas Alytuje – didžiulis

Meras neslėpė, kad pabėgėliams Alytuje būtų sunku ne tik rasti stogą virš galvos, tačiau ir įsidarbinti, nes Alytaus krašte fiksuojamas vienas didžiausių nedarbo rodiklių šalyje.

„Nebent būtų kokia nors paklausi specialybė pas žmogų ar žmones, kurie čia atvyktų, nes nedarbas Alytuje, Alytaus apskrityje svyruoja nuo 9 iki 11 proc. (vasario 1 d. 10,8 proc. – 15min past.). Tai irgi nepalankus rodiklis pabėgėliams, nes būtų sudėtingiau susirasti darbą ir integruotis per darbą“, – sakė Alytaus meras.

Tiesa, meras prasitarė, kad pabėgėlių atvykimu buvo susidomėjęs vienas vietos verslininkas. Įmonės vadovas žadėjo pabėgėlius „apmokyti, įdarbinti ir padėti su apgyvendinimu“, tačiau V.Grigaravičius negalėjo pasakyti, ar toks pasiūlymas vis dar galioja.

Kaip pilotinio projekto įgyvendintojai ruošiasi spręsti tai, kad Alytaus krašte toks didelis nedarbas?

L.Kukuraitis BNS aiškino apie galimybę subsidijuoti darbo vietas pabėgėliams iš ES lėšų, tačiau tokį sprendimą turi įvertinti vyriausybė ir nevyriausybinių organizacijų atstovai, o pilotinį projektą tikimasi pradėti įgyvendinti jau balandžio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius