-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 03

Svečiai parašė Vilniui dešimtuką

Šiandien darbą baigsiančios Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinės Asamblėjos (PA) dalyviai buvo sužavėti renginio organizavimu, mūsų šalies svetingumo ir sostinės Vilniaus grožio. Karčių pastabų turėjo tik Rusijos delegacijos vadovas.
ESBO Parlamentinė Asamblėja
ESBO Parlamentinė Asamblėja. / 15min.lt/Irmanto Gelūno nuotr.

Savaitę Seime vykusi ESBO PA savo darbą baigs šiandien po pietų. Daugiau nei 400 renginio dalyvių išsiskirstys po 56 valstybes. Prieš išvykdami jie gyrė produktyvią ir nemažai reikšmingų rezoliucijų patvirtinusią ESBO PA sesiją. Daugelis renginio dalyvių taip pat neslėpė susižavėjimo Lietuva ir žadėjo dar kartą čia sugrįžti.

Rekomenduos draugams

Maltos atstovas ESBO PA Frederickas Azzopardi mūsų krašte viešėjo pirmą kartą. Vilniuje vykęs renginys jam pasirodė solidus. Anot jo, čia apsvarstyta nemažai aktualiausių problemų, saugumo padėtis Europoje, padėti pagrindai ateityje laukiantiems svarbiems sprendimams. Neišdildomą įspūdį F.Azzopardi paliko ir Vilniaus miestas. „Tikrai nesitikėjau tokio grožio! Grįžęs namo visiems draugams rekomenduosiu čia apsilankyti“, – šypsojosi Maltos parlamentaras.

ESBO PA Demokratijos, žmogaus teisių ir humanitarinių klausimų komiteto narys ispanas Jose Antonio Perez Tapias džiaugėsi, kad per Seime vykusį renginį paliesti itin svarbūs klausimai: ekonomikos krizė ir jos padariniai pažeidžiamiausiems gyventojų sluoksniams, komitete priimta nacių ir sovietų totalitarinius režimus smerkianti rezoliucija. J.Perez Tapias ir jo kolegoms iš Ispanijos labai patiko Vilnius. Radę laisvo laiko jie apsilankė keliuose sostinės muziejuose, pasivaikščiojo po senamiestį ir paragavo tradicinių lietuviškų patiekalų. „Viskas man labai patiko“, – patikino jis.

Sužavėjo žydiškas paveldas

Nuolatinės Izraelio misijos prie ESBO vadovė Irit Savion-Waidergorn Vilniuje ne tik intensyviai dirbo, bet ir susipažino su mūsų sostine. „Čia patyriau daugybę teigiamų emocijų. Specialiai neieškodama atradau daugybę žydiško paveldo“, – pasakojo ji.

I.Savion-Waidergorn didžiausią įspūdį paliko buvusiuose KGB rūmuose įsikūręs Genocido aukų ir Vilniaus Gaono žydų muziejai, sostinės senamiestis. „Tai labai reikšmingos vietos, džiaugiuosi, kad jose apsilankiau“, – aiškino ji.

ESBO viceprezidentui, Kanados Senato nariui Jerry S.Grafsteinui žadą atėmė Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir jo atliekama muzika. „Tai buvo fantastiška!“ – įspūdžiais dalijosi jis.

Jerry S.Grafsteinas taip pat daug laiko skyrė pasivaikščiojimams po Vilnių. „Jūsų miestas nuostabus, istorija čia pulsuoja už kiekvieno kampo. Žinau, kad nemažai iškiliausių XX amžiaus kultūros asmenybių – smuikininkas Jascha Heifetzas, skulptorius Jacquesas Lipchitzas, prancūzų rašytojas Romainas Gary – susiję su Vilniumi. Tai iš tiesų juntama“, – susižavėjimo neslėpė ESBO viceprezidentas.

Kartėlį numalšino didžkukuliai

J.S.Grafsteiną nustebino ir renginį organizavusių lietuvių profesionalumas bei svetingumas. Jo nuomone, ši ESBO PA sesija buvo įtempta, joje diskutuota apie daug aistrų keliančius klausimus, pavyzdžiui, dėl Gruzijos ir istorinės praeities.

Rezoliucijų dėl šių klausimų įtraukimas į darbotvarkę ir sėkmingas jų svarstymas komitetuose suerzino Rusijos delegacijos ESBO PA vadovą Aleksandrą Kozlovskį. „Ši sesija man visiškai nepatiko. Mane nuvylė kolegės Vilijos Aleknaitės-Abramikienės parengta rezoliucija dėl komunizmo prilyginimo fašizmui. Kultūringos tautos neįžeidinėja svečių“, – piktinosi jis.

A.Kozlovskio nuomone, Lietuva turėtų liautis kapstytis po praeitį, o santykius su Rusija grįsti draugišku bendradarbiavimu. Nors ir pažėrė daug kritikos, Rusijos Dūmos narys gyrė Vilnių bei lietuviškus patiekalus. „Restorane paragavau didžkukulių. Jie man labai patiko. Iš seno pažįstama ir mylima Lietuva man suteikė begalinį malonumą“, – pasakojo A.Kozlovskis.

Niekas nesiskundė

Ukrainos delegacijos ESBO vadovas, Rados užsienio reikalų komiteto pirmininkas Olegas Bilorus gyrė esą dar vieną diplomatinę pergalę tarptautinėje arenoje pasiekusią Lietuvą. „Jūsų valstybė – maža, bet didi“, – aiškino jis.

Seimo delegacijos ESBO PA pirmininkė V.Aleknaitė-Abramikienė taip pat džiaugėsi puikiai pavykusiu renginiu. Dėl nepriekaištingo sesijos darbo organizavimo, solidžių priėmimų ir kultūrinės programos renginio dalyvių antrosioms pusėms kolegos iš užsienio apipylė ją pagyromis. „Iki šiol neteko girdėti jokių nusiskundimų ar priekaištų. Tai iš tiesų labai malonu“, – šypsojosi ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius