Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 20

Švedijos ekspertas Baltijos šalims siūlo steigti bendrą energetikos įstaigą

Švedijos saugumo ekspertas siūlo, kad trys Baltijos šalys steigtų bendrą įstaigą energetikos projektams prižiūrėti.
Baltarusijos reikalavimai dėl atominės elektrinės statybos neatitinka Prancūzijos galimybių.
Estija, Latvija ir Lietuva turėtų apsvarstyti galimybę įsteigti bendrą viršnacionalinę Baltijos energetikos įstaigą / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Siekiant įveikti mažos rinkos dilemą ir maksimaliai padidinti elektros gamybos pajėgumus, Estija, Latvija ir Lietuva turėtų apsvarstyti galimybę įsteigti bendrą viršnacionalinę Baltijos energetikos įstaigą, kurios veiklą prižiūrėtų trys vyriausybės“, – rašo Švedijos gynybos tyrimo agentūros ekspertas Tomas Malmlofas savo naujame straipsnyje.

„Kad dideli projektai būtų sėkmingai įgyvendinti Baltijos regione, arba būtų įsteigtas suskystintų gamtinių dujų terminalas, kuris pakeistų žaidimo taisykles, reikalingas glaudus bendradarbiavimas ir koordinavimas tarp Baltijos šalių bei gilesnė jų nacionalinių energijos rinkų integracija“, – teigiama straipsnyje, kuris paskelbtas šį mėnesį pasirodžiusiame JAV tyrimų centro „Atlantic Council“ leidinyje apie Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą.

„Bendra įstaiga būtų tinkamesnė įgyvendinti regioninę perspektyvą, o tai galų gale atneštų naudą visoms trims šalims“, – teigia ekspertas.

T.Malmlofas taip pat rašo, kad šiuo metu ypač svarbus išlieka įsipareigojimas statyti Visagino atominę elektrinę, nes, jo nuomone, Baltijos regione yra perteklinių branduolinės energijos gamybos pajėgumų rizika.

„Visagino projekto patikimumas gali priklausyti nuo to, ar dabar galima užsitikrinti paklausą ateičiai“, – teigia Švedijos ekspertas.

Jo teigimu, trys Baltijos šalys taip pat turėtų skirti daugiau dėmesio energijos taupymui ir tęsti pastangas, kad derantis su trečiosiomis šalimis energetikos srityje dar svarbesnį vaidmenį vaidintų Europos Sąjunga (ES), o ne atskiros valstybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius