Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 12 /10:44

Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio užmojai: uždaryti trečdalį alkoholio parduotuvių, sumažinti eiles sveikatos įstaigose

Sveikatos apsaugos ministras, socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis trečiadienį pristatė ministerijos atlikto sveikatos apsaugos sistemos audito rezultatus. Ministras pareiškė, kad situacija yra dramatiška ir ją reikia iš esmės keisti. Pirmi darbai, kuriuos užsimojo atlikti ministras – bent trečdalio dabar veikiančių alkoholio parduotuvių uždarymas, profilaktinio sveikatinimo finansavimo didinimas, srautų medicinos įstaigose perskirstymas.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ministras sako esąs visiškai tikras tokių pertvarkų būtinumu ir nesibaiminąs savo idėjas apginti per interpeliaciją.

„Labai džiaugčiausi interpeliacija, aš labai nuoširdžiai jos noriu. Noriu pakviesti kiekvieną oponentą į diskusiją. Jei bus teisė stovėti parlamento tribūnoje, būsiu labai laimingas. Ir, jei nesulauksiu pasitikėjimo, džiaugsiuosi, nes padaryti darbai pasiliks“, – pasitikėjimą savimi demonstravo V.Andriukaitis.

„Interpeliacija yra Dievo dovana“, – pridūrė jis.

Ministras teigia, kad didžiausią nerimą kelia darbingų 30–50 metų žmonių mirtingumas. V.Andriukaitis teigia, kad tokios mirtys dažniausiai susijusios su rūkymu, alkoholiu ir nepakankamai sveika gyvensena.

Interpeliacija yra Dievo dovana, – sako ministras.

Ministras pasipiktino, kad Lietuvoje šiuo metu veikia daugiau nei 19 tūkst. didesnių ar mažesnių alkoholio parduotuvių. Pasak jo, po penkerių metų alkoholio prekybos taškų Lietuvoje turi likti ne daugiau kaip 11 tūkst.

„Žinoma, negalima kirviu nukirsti. Negalima rytoj palikti 700 alkoholio parduotuvių, bet reikia tokios programos, kad po penkerių metų liktų 11 tūkst. parduotuvių, o ne 19 tūkst. Tai pasiekti galima“, – įsitikinęs ministras.

Pasak jo, bendradarbiaujant su Ūkio ministerija bus siekiama, kad nebebūtų laisvai išduodamos naujos licencijos prekybai alkoholiu.

Eiles mažins nauji kriterijai

Tarp pirmųjų darbų ministras numato ir eilių sveikatos įstaigose mažinimą. Tiesa, paklaustas, kokiu būdu tai ketinama padaryti, V.Andriukaitis, konkrečiai negalėjo atsakyti.

Pasak jo, nuo šiol bus įvedami vyriausiojo specialisto etatai kiekvienoje medicinos įstaigoje, o įstaigų darbo efektyvumas bus vertinamas pagal aparatūros panaudojimą, eilių ilgį, medikų darbo krūvius.

Ministro nuomone, nenormalu, kad vilniečiui patekti į specializuotą medicinos įstaigą trunka keturis kartus trumpiau nei Zarasų gyventojui. Eilių pas medikus ilgis esą tiesiogiai susijęs su mirtingumo rodikliu rajone.

Taip pat, anot ministro, nenormalu, kad daugybė pacientų prisirašo ne artimiausioje nuo savo namų poliklinikoje.

Negalima rytoj palikti 700 alkoholio parduotuvių, bet reikia tokios programos, kad po penkerių metų liktų 11 tūkst. parduotuvių, o ne 19 tūkst.

„Yra rajonų, kur gyvena 30 tūkst. žmonių, o prisirašę pirminio lygmens sveikatos įstaigoje vos 3 tūkst. Tuo tarpu miestuose prisirašę daugiau žmonių nei yra gyventojų. Tai iškart sukuriamos eilės, apkrovimas didesnis“, – aiškino ministras.

Pasak jo, tokiu atveju aišku, kodėl tiek mažai pacientų sulaukia gydytojo namuose, kai pakyla aukšta temperatūra.

„Namuose lankoma labai mažai ligonių. Ir tai suprantama, kai pamatai, kad ligonis prisirašęs Karoliniškėse, nors gyvena Širvintose. Žinoma, tada gydytojas pas jį nevažiuos“, – teigė ministras.

Nori daugiau pinigų profilaktikai

Ministras trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje taip pat pareiškė, kad prašys Vyriausybės palaiminimo, kad jau nuo kitų metų būtų didinamas finansavimas Visuomenės sveikatos centrams ir apskritai ligų profilaktikai.

Anot jo, šiuo metu rizikų susirgti valdymui skiriami vos 78 mln. litų, o pasekmių valdymui – 7 mlrd litų.

Tai, pasak ministro, yra didžiulė problema, kurią reikia skubiai spręsti. V.Andriukaitis mano, kad suaktyvinus sveikos gyvensenos propagavimą, sumažinus alkoholio vartojimą ir rūkymo paplitimą visuomenėje per dvejus metus įmanoma vidutinę Lietuvos piliečio gyvenimo trukmę pailginti nuo 73,9 iki 74,5 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius