Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 29

Sveikatos specialistai per Naujuosius ragina nenusigerti

Kauno Visuomenės sveikatos biuro specialistai prieš artėjančius Naujuosius metus visus ragina atsargiau elgtis su alkoholiu.
Policijos pareigūnai neabejoja, jog, uždraudus prekybą alkoholiu nuo 22 val., suklestės įvairių naminių „pilstukų“ paklausa.
Specialistai primena, jog alkoholis yra kur kas pavojingesnis nei atrodo kiekvienam mūsų. / 15min.lt/Egidijaus Jankausko nuotr.

„Artėja vienos smagiausių metų švenčių – Naujieji metai. Ne vienas pasinaudos ilguoju savaitgaliu ir pasistengs ištrūkti iš rutinos, buities, įprastos darbo, namų aplinkos. Daugelis iš mūsų nepraleis progos ir pakelti šampano taurės už praėjusius senuosius ir ateinančius naujus metus. Pasitaikys ir tokių, kuriems šampano taurės nepakaks“, – rašoma Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro išplatintame pranešime.

Alkoholis gali pakeisti žmogaus dvasinę būseną, nuraminti, atpalaiduoti. Tyrinėtojai mano, kad alkoholinius gėrimus vartoja daugiau nei 90 proc. daugelio išsivysčiusių šalių gyventojų.
Kaip pastebi Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė Rasa Vaitkienė, daugelis reguliariai alkoholį vartojančių žmonių mano, kad nėra nuo jo priklausomi. Jų manymu, degraduoti ir prasigerti gali kaimynas, giminaitis, draugės vyras ir panašiai, tik ne jis pats, nes jis gali „kontroliuoti situaciją“ ir jaučia saiką.

Anot R.Vaitkienės, alkoholis yra labai klastingas žmogaus pagalbininkas tvarkantis su savijauta ir jausmais – niekaip negali iš anksto žinoti, ar alkoholis netaps tave naikinančiu priešu. O jei tampa, tai dažnai būna per vėlu ir vis dažniau alkoholio reikalauja ne tik asmenybė psichologiniam komfortui patirti, bet ir kūnas – gyvybiniams poreikiams patenkinti. Yra žinoma, kad kuo geriau padeda alkoholis, tuo didesnė tikimybė prie jo priprasti. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad alkoholiui, besirenkančiam naujas aukas, visiškai nesvarbu, kokia yra žmogaus gyvenimo istorija, amžius, lytis, išsilavinimas ar erudicija.

Psichologė R.Vaitkienė pataria vengti svaigiųjų gėrimų jautresnės psichikos žmonėms, šiuo metu išgyvenantiems krizę, patyrusiems netektį, praradusiems darbą, jaučiantiems pastovų nerimą ar įtampą,

„Pabandykime  pasitikti Naujuosius metus su blaiviom, naujom mintim, permąstant kas buvo nuveikta per šiuos metus, kokie mūsų pasiekimai ir klaidos ir ką turėtume padaryti, kad tai nebepasikartotų“, – ragino prischologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius