-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 10

Švenčionių gyventojai skundžiasi, kad socialinė parama jiems skiriama ne pagal poreikį, bet už lojalumą valdžiai

Penktadienį Seimo nariai Valentinas Stundys, Vytautas Juozapaitis ir Liutauras Kazlavickas praleido Švenčionių rajone. Pirmas susitikimas įvyko su Švenčionių rajono meru Vytautu Vigeliu, mero pavaduotoja Raja Krupenina ir administracijos direktore Vida Rasteniene.
Pašalpa
Pašalpa / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Parlamentaras V.Stundys labiausiai domėjosi savivaldybės biudžetu: 2013 m. įvykdymu ir planuojamu 2014 m. Meras V. Vigelis pasiguodė, kad 2013 m. Švenčionių r. buvo tikrai nelengvi: nesurinkta beveik 1 mln. planuotų pajamų.

500 tūkst. litų mažiau nei planuota savivaldybė surinko iš nekilnojamojo turto mokesčio, dar 400 tūkst. litų negauta iš gyventojų pajamų mokesčių. Situaciją esą komplikavo ir pernai iki 1000 litų padidinta minimali mėnesinė alga.

Tam savivaldybei prireikė 1,5 mln. litų papildomų lėšų, o iš Finansų ministerijos šiam tikslui gauta tik 700 tūkst. litų.

Visa tai turėjo įtakos ir eiliniam švenčioniškiui – biudžetinių įstaigų darbuotojai laiku negavo algų.

Meras pasidžiaugė, kad šiomis dienomis jau pavyko išmokėti visus atlyginimus už 2013 m., tačiau 2014 m. situacija lieka sudėtinga. Savivaldybės biudžetas 2014 m. dar nepasieks ikikrizinio lygio, todėl 2013 m. buvusioji situacija gali pasikartoti.

Įmonės „Velga Vilnius“ darbininkai, su kuriais Seimo nariai susitiko Švenčionėliuose, pasidalino savo rūpesčiais, guodėsi, kad rajono valdžios atstovų dėmesio sulaukia tik prieš rinkimus. Domėjosi, ar sunkus Seimo nario darbas, jiems rūpėjo euro įvedimas Lietuvoje, referendumas dėl žemės pardavimo ir net afrikinio kiaulių maro grėsmė.

Susitikę su Švenčionių r. savivaldybės tarybos nariais, dirbančiais opozicijoje, Seimo nariai išgirdo nuogąstavimų dėl naujos tvarkos, pagal kurią už socialinių pašalpų išmokėjimą yra atsakinga rajono savivaldybės administracija. Tarybos nariai pateikė pavyzdžių, kuomet sprendimas dėl socialinės paramos skyrimo buvo politizuotas. Parama skiriama ne įvertinant paramos reikalingumą gyventojui, o jo lojalumą savivaldybės valdančiajai daugumai.

L.Kazlavickas susirūpino šia padėtimi ir teigė, kad „reikės pagalvoti apie įstatymo saugiklius, neleidžiančius seniūnams piktnaudžiauti šia padėtimi, ir tobulinti naujai įsigaliojusią tvarką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius