Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 30

Švenčionių valdžios karas su vasarotojais: konteinerių nėra, bet už šiukšlių išvežimą liepia mokėti

Sodybą Švenčionių rajone turintis vilnietis Tomas pasijuto apgautas. Vasarą atvykęs pailsėti pašto dėžutėje jis aptiko kovą atsiųstą sąskaitą už šiukšlių išvežimą pernai ir visus šiuos metus avansu. Vyro reikalaujama susimokėti 157,55 Eur. Bėda ta, kad jis nė neturi konteinerio ir šiukšlių iš jo kiemo niekas niekada nevežė. Iki šiol vyras atliekas gabendavosi namo į sostinę, kur ir taip kas mėnesį moka už atliekų tvarkymą. Tačiau Švenčionių rajono savivaldybės vyro argumentai neįtikina. Anot savivaldybės tarnautojų, teigdamas, kad neturi konteinerio, vyras tik išsisukinėja.
Šiukšlių konteineriai
Šiukšlių konteineriai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Gavau sąskaitą už praėjusius metus 67,55 euro ir 90 eurų už šiuos metus avansu susimokėti. Nors konteinerio pernai nebuvo ir dabar nėra – niekas jokių šiukšlių iš mano kiemo nevežė. Negana to, juk aš čia šiaip negyvenu, bet tik pradėjus aiškintis pasakė, kad galėsiu nemokėti, jei įrodysiu, kad per ketvirtį neprisuku 20 kilovatvalandžių elektros. Tiek elektros vien signalizacija ar minimalus šildymas prisuka. Čia ne man vienam, bet visiems, kurie atvažiuoja vasarą ar savaitgaliais, vietos valdžia sugalvojo tokį absurdą“, – 15min.lt pasakojo Tomas.

Siūlė susirasti žmoną

Pasak jo, mokestis už šiukšlių išvežimą, kai jas išsivežti vis tiek tenka patiems, papiktino ne vieną kaimyną. Tačiau kol kas niekam nepavyko savivaldybės įtikinti, kad negražu imti pinigus už paslaugą, kurios nesuteikei.

Kai kreipiausi į savivaldybę, jie visaip juokavo, kad man žmoną reikia susirasti, kad ne tiek daug išeitų mokėti, – pašaipos sulaukęs pasakojo Tomas.

„Kai kreipiausi į savivaldybę, jie visaip juokavo, kad man žmoną reikia susirasti, kad ne tiek daug išeitų mokėti, bet kol kas jokios realios išeities nepasiūlė“, – tikino vyras.

Jis aiškino, kad, jei netoliese būtų pastatytas konteineris, jis mielai sutiktų mokėti už šiukšlių išvežimą vasarą, kai dažnai lankosi sodyboje, tačiau žiemą toks mokestis Tomui atrodo absurdiškas jau vien todėl, kad šaltuoju metų laiku į jo vienkiemį per sniegą neįmanoma net privažiuoti.

„Aš suprantu, kad minimaliai galima rinkti, bet už dvylika mėnesių aš moku Vilniuje po 12–15 eurų, tai nematau, kodėl ir čia turėčiau tiek mokėti. Jaučiuosi apgaudinėjamas kaip koks paauglys. Nauja valdžia viską ant senos tarybos verčia, bet tvarkos keisti ryžto irgi nėra. Panašu, kad ieško kvailesnių, kurie tiesiog sumokės ir tiek, tačiau kiti jau gavo teisininkų patarimą nieko nemokėti“, – kad savivaldybei nepakoregavus tvarkos ir pats svarsto galimybę bylinėtis, pripažino pašnekovas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Švenčionys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Švenčionys

Gali nubraukti tik pusę sumos

Švenčionių savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas, ekologas Algirdas Jurkevičius 15min.lt teigė, kad nauja mokesčio už atliekų išvežimą tvarka savivaldybės tarnybos sprendimu buvo nustatyta pernai pavasarį, todėl nuo tada visi savivaldybės teritorijoje nekilnojamojo turto turintys asmenys privalo susimokėti už šiukšlių tvarkymą.

Šitie vilniečiai labai yra mandri, atvirai šnekant. Jie visada suranda kažkokį pretekstą išsisukti, – teigė A.Jurkevičius.

Mokestis, pasak A.Jurkevičiaus, susideda iš dviejų dalių: pastoviosios, kuri skiriama atliekų tvarkymo aikštelėms rengti, konteineriams pirkti ir prižiūrėti, ir kintamosios, kurią žmonės moka už iš jų kiemo išgabenamas šiukšles.

Pasak valdininko, nenuolatiniams gyventojams pastarosios dalies įmanoma išvengti tik tuomet, jei jie įrodo, kad sodybose tuo metu negyveno.

„Mes patys juk nesugaudysime. Todėl nustatėme, kad, jei pateikia LESTO pažymą, kad sunaudojo ne daugiau kaip 20 kilovatvalandžių per ketvirtį metų, būtų taikoma lengvata ir mes kintamąją dalį – lygiai pusę sumos – nubraukiame. Pastoviąją dalį, iš kurios prižiūrimos aikštelės, konteineriai statomi, vis tiek reikia mokėti“, – nurodė savivaldybės darbuotojas.

Įtaria miesčionio klastą

Tačiau, A.Jurkevičius pažymi, kad dalis į sodybas atvykstančių vilniečių nenori mokėti nieko, nors mielai žeria atliekas į bendruosius rajono konteinerius. Valdininkas tvirtina, kad Tomo kalbos apie tai, kad jam nėra nė kur šiukšlių išmesti, gali būti netiesa.

„Šitie vilniečiai labai yra mandri, atvirai šnekant. Jie visada suranda kažkokį pretekstą išsisukti. Jie turi sodybas mūsų rajone, atvažiuoja čia vasaroti, pabūti šiaip kada ir turi už tą laikotarpį mokėti vietinę rinkliavą. Žinoma, jei jis neturi konteinerio, šalia nėra bendro konteinerio ir žmogus tikrai negavo paslaugos, tada neturime teisės jam pateikti sąskaitos, tačiau nežinia, ar tikrai taip ir yra“, – abejojo valdininkas.

Jis pripažino, kad tipinės sąskaitos buvo išsiųstos visiems – pernelyg nesigilinant, ar žmogus turi konteinerį, ar ne.

Tik kreipusis dėl konkretaus Tomo atvejo, buvo imta rūpintis sužiūrėti, ar žmogaus neprašoma susimokėti už paslaugą, kurios jis nė negavo. Nors A.Jurkevičius tikino, kad visi rajono konteineriai suskaičiuoti ir suregistruoti, patikrinti, ar Tomo sodyboje jis yra, savaitgalio ir pirmadienio neužteko.

Tik antradienį A.Jurkevičius pranešė, kad bendrojo naudojimo konteineris stovi už 300 metų nuo Tomo vienkiemio. Valdininkas pažadėjo, kad dėl to vilniečiui nubrauks pusę sumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius