Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 21

Švietimo informacinių technologijų centras profesinių mokyklų gyvenimą gerinti pasiryžęs už milžiniškas sumas

Švietimo informacinių technologijų centras (ŠITC) planuoja palengvinti gyvenimą profesinio rengimo mokykloms bei jų moksleiviams ir jau skaičiuoja, kiek tai kainuos. Nors sumos, kurių gali prireikti kuriant elektroninį dienyną ar priėmimą į šias mokyklas perkeliant į elektroninę erdvę, verčia iš koto, centro vadovas Vaino Brazdeikis tikina, kad panikuoti nėra ko, nes pinigai dar nėra leidžiami.
Profesinio meistriškumo konkursas „EuroSkills“ / G.Dervinio archyvo nuotr.
Profesinės mokyklos moksleiviai / G.Dervinio archyvo nuotr.

ŠITC planuoja įgyvendinti projektą, pagal kurį priėmimas į profesines mokyklas bus perkeltas į elektroninę erdvę, sukurtas patogus elektroninis dienynas, modernizuojamos dabar sukurtos platformos.

Pasak ŠITC direktoriaus, kartu su penkiomis profesinėmis mokyklomis pirmiausia planuojama atlikti pilotinius diegimus, vėliau tai išplėtoti į visas profesines mokyklas.

„Diegimas turėtų apimti ne tik programinės ir techninės įrangos įsigijimą, bet ir profesinių mokyklų darbuotojų mokymą, konsultavimą, sistemų dokumentavimą“, – 15min raštu pateiktuose atsakymuose aiškino V.Brazdeikis.

„Ši suma yra ​kosminė

Vykdant projektą planuojama sukurti bendrą priėmimą į visas Lietuvos mokyklas, tam reikės sukurti AIKOS bendrojo priėmimo komponentę.

15min turimais duomenimis, centras yra numatęs, kad jos sukūrimas atsieis net 1,3–1,4 mln. eurų.

itc.smm.lt nuotr. /Vaino Brazdeikis
itc.smm.lt nuotr. /Vaino Brazdeikis

„Šiuo metu asmenys, siekiantys būti priimti į profesinio mokymo įstaigą, privalo vykti į pasirinktą profesinę mokyklą bei pateikti spausdintas dokumentų kopijas. Taip potencialūs besimokantieji priversti fiziškai vykti į profesines mokyklas, patiria papildomas dokumentų teikimo finansines išlaidas bei laiko sąnaudas, nors šiuolaikinės technologijos gali užtikrinti jų nuotolinį aptarnavimą. Be to, asmenys negali vienu metu pateikti prašymų mokytis keliose įstaigose“, – aiškino V.Brazdeikis.

Apie AIKOS bendrojo priėmimo komponentei ketinamą skirti sumą išgirdęs IT ekspertas Marius Pareščius 15min paklausė, ar viešasis pirkimas jau yra paskelbtas, nes jis jame norėtų dalyvauti.

Net nematydamas techninės specifikacijos galiu pasakyti, kad kaina yra užkelta tris kartus.

„Ši suma yra kosminė. Net nematydamas techninės specifikacijos galiu pasakyti, kad kaina yra užkelta tris kartus. Tokia suma gali būti skirta rimtai platformai sukurti nuo nulio, o ne integruoti“, – teigė jis.

Ir kitos 15min gautos pinigų sumos, kurias, kaip galimas, nurodo ŠITC, yra nemažos.

Pavyzdžiui, numatyta, kad elektroninis dienynas gali atsieiti 331–491 tūkst. eurų, tvarkaraščių valdymas – 165–315 tūkst. eurų, virtualios mokymosi aplinkos sukūrimas – 331–561 tūkst. eurų.

Pasak V.Brazdeikio, dienyno, virtualios aplinkos, tvarkaraščio programinės įrangos kurti neplanuojama.

„Preliminariai planuojame įsigyti paslaugas, kurios visiškai atitiks profesinių mokyklų poreikius“, – teigė jis.

IT ekspertas M.Pareščius teigė, jog 331–491 tūkst. eurų galėtų kainuoti elektroninio dienyno gamyba nuo nulio ir jo palaikymas per pirmuosius metus.

Marius Pareščius
Marius Pareščius

„Imant platformą, kuri jau sukurta, ir modifikuojant ją pagal poreikius, suma turėtų būti 50–150 tūkst. eurų. Ne daugiau“, – pabrėžė jis.

Mokinių ir pedagogų registro modernizavimo eilutėje numatyti 235–246 tūkst. eurų, profesinės mokyklos portalui – 259–261 tūkst. eurų.

„Profesinės mokyklos portalas turėtų integruoti mokyklos valdymui taikomas skaitmenines priemones į vieną skaitmeninę erdvę, užtikrinti mokinių registraciją ir panašiai“, – paaiškino ŠITC vadovas.

179 tūkst. eurų numatyta skirti atlikti analizę, o atlikti tyrimus – 489 tūkst. eurų.

Paklaustas, kokių analizių ir tyrimų reikia, V.Brazdeikis teigė, jog tyrimų poreikis dar yra diskutuojamas.

Paklaustas, kokių analizių ir tyrimų reikia, V.Brazdeikis teigė, jog tyrimų poreikis dar yra diskutuojamas.

15min turimame dokumente informacinių technologijų pirkimo dokumentų kartu su techninėmis specifikacijomis rengimui numatyti 64 tūkst. eurų, informacinių sistemų dokumentacijos parengimui ir atnaujinimui – dar tiek pat.

Dokumente teigiama, kad investiciniame projekte buvo imamas šių sumų vidurkis.

V.Brazdeikis: sumas nurodė potencialūs tiekėjai

V.Brazdeikis 15min pabrėžė, kad nėra ko nerimauti dėl dokumente nurodytų sumų, nes jos buvo nustatytos apklausus potencialius tiekėjus.

„Centras negali jų sumažinti savo noru. Jos bus realios tik vykdant viešuosius pirkimus“, – pabrėžė jis.

Viešieji pirkimai dar nėra paskelbti.

Centro vadovo teigimu, viešieji pirkimai dar nėra paskelbti, šiuo metu su profesinėmis mokyklomis planuojamos projektinės veiklos, skaičiuojami galimi resursai.

Šiuo metu elektroninio dienyno paslaugą teikia privačios bendrovės, mokyklos gali rinktis iš trijų elektroninių dienynų, ši paslauga yra mokama. Profesinės mokyklos šiais dienynais taip pat naudojasi, tačiau jie nėra iki galo joms pritaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius