-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 08 10

Šviežia žuvis Vilniuje – deficitas

Norint Vilniuje vasarą nusipirkti šviežios žuvies, teks gerokai jos paieškoti. Jeigu netenkina prekybos centrų produkcija, galima likti visai be žuvies: turguose vasarą išnyksta žuvies dienos, o ten, kur žuvimi dar prekiaujama, pasiūla itin skurdi. Specializuotos šviežios žuvies parduotuvės sostinėje dar tik skinasi kelią.
Anot Vlado, kai karšta, žmonės perka daugiau daržovių, o kai atvėsta – ateina silkės.
Anot Vlado, kai karšta, žmonės perka daugiau daržovių, o kai atvėsta – ateina silkės. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ukmergės gatvėje esanti Ūkininkų turgavietė vasarą šviežios žuvies pirkėjams nesiūlo. Įprastos žuvies dienos, vykstančios ketvirtadieniais, atšauktos ir į turgaus gyvenimą turėtų grįžti tik rudenį. Anot vienintelės rūkyta žuvimi turgavietėje prekiavusios moters, pirkėjų mažai, bet vienas kitas užklysta ir teiraujasi, kodėl ketvirtadieniais turgavietė nesiūlo žuvies.

Vasara – netinkamas metas

Mažai žuvies vilniečiams siūlo ir Kalvarijų turgavietės prekeiviai. Anot žuvies paviljone prekiaujančio Vlado, vasarą mažiau pirkėjų, todėl ir pasiūla nedidelė.

Kol nebuvo kasos aparatų, kiekvienas pardavėjas galėjo nuleisti kainą, ypač senukams. O dabar būtina viską tiksliai fiksuoti. Žmonės, jeigu negali nusiderėti, apsisuka ir išeina, – tvirtino Birutė.„Dabar visi pajūryje atostogauja, – juokėsi žuvies pardavėjas. – Kai temperatūra pakyla per 20 laipsnių, žmonės perka daugiau daržovių. O kai atvėsta – ateina silkės. Nuo rudens Vilniuje prasideda didesnė prekyba žuvimi. Kai Palangoje buvau, tai mačiau, kad ten dabar daugiausia rūkytą perka.“

Vasarą šviežios žuvies pasiūlą mažina ir draudimai žvejoti. Tačiau norintys, anot Vlado, gali išsirinkti. Esą vieni mėgsta skumbrę, kuri puikiai pakeičia ir vaistinėse siūlomus žuvies taukus, kiti – jūros lydeką. Pastaroji – vilniečių mėgstamiausia.

Pardavėjus išbaidė kasos aparatai

Kita, žuvį Kalvarijų turguje pardavinėjanti prekybininkė Birutė teigė, kad geriausiai perkama pigi žuvis – kaina dabar tapo pagrindiniu pasirinkimo kriterijumi. O tai, kad turgavietėje ištuštėjo žuvies paviljonas, pardavėja aiškino paprastai: atsiradus kasos aparatams sumažėjo ir pardavėjų, ir pirkėjų.

„Man nebuvo labai sudėtinga priprasti dirbti su kasos aparatu. Bet, jeigu būtų daug žmonių, kaip žiemą prieš šventes, tai nežinau, kaip įmanoma suspėti. Kol nebuvo kasos aparatų, kiekvienas pardavėjas galėjo nuleisti kainą, ypač senukams. O dabar būtina viską tiksliai fiksuoti. Žmonės, jeigu negali nusiderėti, apsisuka ir išeina“, – tvirtino moteris.

Konkurentų neturi

Naujos šviežią žuvį pardavinėjančios parduotuvės „Šturmų švyturys“ savininkas Česlovas Žemaitis teigė, kad jiems pirkėjų užtenka, todėl ir neseniai Vilniuje atidarytai parduotuvei puikiai sekasi. „Žmonės perka įvairią žuvį. Ateina ir vieną kartą pabando vieną, kitą kartą – kitą žuvį. Neišskirčiau, ką vilniečiai labiausiai mėgsta“, – „15min“ sakė Č.Žemaitis.

Paklaustas, ar įsitvirtinti padėjo rasta neužpildyta niša, verslininkas teigė, kad Vilniuje iš viso nebuvo pardavinėjama šviežia žuvis, todėl neteko ir ieškoti tos nišos. „Manau, kad esame vieninteliai, kurie tiek Lietuvoje, tiek Vilniuje parduodame nešaldytą, šviežią žuvį. Labai gaila, kad nėra šalia – Vilniuje ar net toje pačioje gatvėje – parduotuvių, su kuriomis galėtume bendrauti draugiškai, kolegiškai konkuruoti, kad tobulėtume“, – tvirtino parduotuvės savininkas.

Parduotuvės nesiskundžia

Didžiųjų prekybos tinklų patirtis vasarą prekiaujant žuvimi gana skirtinga.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Žuvies diena vasarą iš Ūkininkų turgavietės išnyko.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Žuvies diena vasarą iš Ūkininkų turgavietės išnyko.

„Rimi“ prekybos centruose vasarą stebimas gerokas žuvies pardavimų sumažėjimas. Anot Ramintos Stanaitytės-Česnulienės, „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovės, tam daugiausiai įtakos turėjo plačiai paskleista informacija apie Lietuvos rinkai tiekiamą neva kenksmingą žuvį.

„Labiausiai nukrito šaldytos žuvies pardavimai, tačiau šviežia, rūkyta ir vytinta žuvis vasarą yra perkama gana stabiliai. Populiariausia yra silkė, ji sudaro daugiau nei penktadalį visų žuvies pardavimų. Nedaug atsilieka, o pastaruoju metu ir pradėjo augti, atvėsintos žuvies paklausa – karpis, lašiša, sezoninės žuvys, Lietuvos vandenų žuvys“, – vardijo R.Stanaitytė-Česnulienė.

„Maxima“ prekybos tinkluose šviežios žuvies pardavimai nežymiai sumažėjo, tačiau tai siejama su tuo, kad vasarą kai kurias žuvis draudžiama žvejoti, kitų – nepagaunama. Tačiau pirkėjai gali pasimėgauti ir sezoninėmis naujovėmis – tarkime, Lietuvoje auginamais gyvais vėžiais, kuriais prekiaujama tik iki spalio.

Pirkėjų, mėgstančių žuvį, trūkumu nelinkęs skųstis ir IKI prekybos tinklas. Jo komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta teigė, kad vasarą išauga vytintos žuvies paklausa, daugiau perkama ir rūkytos bei šviežios žuvies. „Šaldytą žuvį pirkėjai vasarą renkasi rečiau nei kitais metų laikais. Dažniausiai teiraujamasi šviežios lašišos ir karpio“, – sakė V.Lopeta.

Pataria nevalgyti

Maisto ir veterinarijos tarnyba patarė vartotojams nepirkti ir nevalgyti Baltijos jūroje pagautos žuvies, kadangi lašišose aptikta teršalų.

Inspektorių teigimu, Baltijos jūroje pagautoje paprastojoje lašišoje cheminės medžiagos dioksino kiekis viršijo didžiausią leistiną kiekį. Anksčiau tarnyba yra uždraudusi tiekti į rinką Baltijos jūroje pagautų menkių kepenis, nes jose prisikaupę per daug teršalų.

Žuvininkystės tarnybos duomenimis, Baltijos jūros Lietuvos priekrantėje žvejojantys žvejai pernai sugavo 535 kilogramus paprastosios lašišos, o per septynis šių metų mėnesius – 160 kilogramų.

Dioksinai yra grupė tarpusavyje susijusių, patvarių cheminių junginių, 17 jų junginių yra toksiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius