Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 09

„Swedbank“ bankomatus papildomai saugos ir dažai

„Swedbank“ bankomatuose pradėta diegti speciali dažų apsaugos technologija, kuri bandant įvykdyti apiplėšimą sugadins visus bankomate esančius pinigus. Šį mėnesį pirmuosiuose „Swedbank“ bankomatuose Lietuvoje įdiegta pasaulyje populiari bankomatų saugumo technologija. Didinant tokių bankomatų skaičių siekiama užkirsti kelią mėginimams plėšti „Swedbank“ bankomatus.
Taip atrodys pinigai
Taip atrodys pinigai / „Swedbank“ nuotr.

„Praėjusiais metais Lietuvoje itin išaugo bandymų plėšti bankomatus skaičius. Priemonės, kurių jau ėmėsi bankas – specialūs bankomatų tvirtinimai, pakeista inkasavimo tvarka – ir aktyvūs policijos veiksmai leido sumažinti vagysčių skaičių, o naujoji apsaugos technologija suteiks mūsų bankomatams dar daugiau saugumo“, – sako „Swedbank“ Kasdieninės bankininkystės ir investavimo departamento direktorius Ramūnas Strauka.

Anot jo, ši technologija jau pasiteisino Švedijoje, kur „Swedbank“ bankomatuose įdiegta dažų apsauga. 2008 metais Švedijoje užfiksuoti tik du bandymai plėšti bankomatus.

„Swedbank“ nuotr./Nauja pinigų apsaugos priemonė
Nauja pinigų apsaugos priemonė

„Swedbank“ Lietuvoje šiuo metu turi 421 bankomatą. Lietuvoje iš viso yra 1500 bankomatų.

Dažų apsaugos technologija, kurią savo bankomatų apsaugai naudoja „Swedbank“, reaguoja į plėšimo bandymus – kėsinimosi atveju visi bankomate esantys pinigai suliejami specialiais mėlynos spalvos dažais. Tokie sulieti pinigai nebus priimami vykdyti mokėjimams ir atsiskaitymams.

„Žmonėms patartina nepriimti tokių „spalvotų“ banknotų, nes jie gali būti neteisėtai įgyti. Privatūs asmenys negalės apsaugai nuo vagystės naudojamais dažais suteptų banknotų pakeisti į „švarius“ Lietuvos banke ar komerciniuose bankuose. Lietuvos banko padaliniuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bus keičiami taip sutepti banknotai, kuriuos pateiks tik komerciniai bankai ir institucijos, naudojančios tokius dažus savo darbinėje veikloje“, – sakė Lietuvos banko kasos departamento pinigų ekspertizės skyriaus viršininkas Algimantas Sodeika.

„Gyventojams patariame nepriimti dažais sulietų banknotų, o gavus tokių kupiūrų – kreiptis į artimiausią policijos komisariatą“, – teigia Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos viršininkas Eugenijus Ušinskas.

Bankomatų apsaugai naudojami dažai yra unikalios cheminės formulės ir, ekspertizės metu, nusikalstamu būdu įgyti banknotai yra atskiriami nuo kitų, netyčia suteptų, kupiūrų. Sulieti banknotai vizualiai bus labai lengvai atpažįstami, o dažų pašalinti praktiškai neįmanoma. Banknotams sulieti naudojami tokios pat rūšies dažai, kaip ir juos spausdinant, tad juos pašalinti galima tik su kupiūros piešiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius