Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 04

Šyša plaukia tūkstančiai negyvų žuvų

Taip buvo jau ne kartą – Šyšos upė į Atmatą ir Kuršių marias plukdo tūkstančius išdvėsusių žuvų. O gamtosaugininkai trauko pečiais, nežinodami, ką dėl to nubausti. Ir šį kartą tas pats.
Šyšos upėje dvesia žuvys.
Šyšos upėje dvesia žuvys. / Skaitytojo A.Narbuto nuotr.
Temos: 2 Teršalai Žuvis

Apie Šyšos upės problema 15min.lt jau rašė - mus informavo skaitytojas Antanas Narbutas.

Šį kartą temos rimtai ėmėsi „Lietuvos ryto“ žurnalistai. Ketvirtadienio pavakarę žemiau Šilutės miesto vandenvalos įrenginių srovė pradėjo plukdyti nesuskaičiuojamą daugybę negyvų žuvų, o savivaldybės gamtosaugos specialistas Remigijus Rimkus visiems tvirtino – „Šyša švari, joje mano vaikai maudosi, ir aš galiu tai padaryti“.

Taip jis kalbėjo „Lietuvos ryto“ žurnalistei ir penktadienio vakare. Tuo metu Šyša jau plaukė negyvų žuvų kūnai.

Per naktį ir šiandien gaišenų sluoksniai jau nuklojo apie dviejų kilometrų ilgio Šyšos pakrančių sąžalynus. Daugiausia negyvų žuvų iškilo už Šilutės miesto vandenvalos įrenginių. Atrodytų, po didžiulių liūčių nuotekynas į upę paleido nevalytą dvokiančią srovę, o ji ir išnuodijo žuvis.

Pasak „Šilutės vandenų“ bendrovės direktoriaus Alfredo Markvaldo, vandenvalos įrenginių aktyviojo dumblo bakterijas jau anksčiau išnuodijo kitame miesto gale, ant Šyšos kranto, stovinti bioetanolio gamykla „Biofuture“.

Jis nesuvaldė technologinio proceso ir savo kanalizacijos tinklais paleido nenustatytą kiekį gamybos atliekų, spiritinių žlaugtų į valymo įrenginius ir juos sugadino. „Šilutės vandenys“ pateikė dviejų milijonų litų sąskaitą už padarytą žalą, bet „Biofuture“ nesumokėjo. „Dar ginčysime“, - „Lietuvos ryto“ žurnalistei sakė įmonės direktorius Antanas Samoška.

„MG Baltic“ koncernui priklausanti bioetanolio įmonė Šyšą per pastaruosius trejus metus ne kartą pavertė kloaka.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas, išdavęs taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą, nuo 2006-ųjų įmonę baudė penkis kartus. Paskutinį - šiemet birželį. „Biofuture“ išleido didesnį, nei leistina, teršalų kiekį.

Vakar, ketvirtadienį, įmonę nuo ryto vėl tikrino departamento direktoriaus pavaduotojo Alfredo Šepšto vadovaujama komisija, bet nieko konkretaus nenustatė. Nerado paslėpto vamzdžio, nesučiupo už rankos pažeidėjo ir tik paėmė mėginius. „Rezultatus žinosime po savaitės“ - šiandien rytą žurnalistei kalbėjo A.Šepštas. Tuo metu šilutiškiai rezultatus matė savo akimis- negyvų žuvų kūnais buvo nukloti didžiuliai plotai upės paviršiaus.

„Biofuture“ įmonė turi keturis išleistuvus - per juos į upę išteka lietaus kanalizacijos vandenys ir vamzdynų aušinimui panaudotas upės vanduo. Per valandą iš Šyšos ji išsiurbia 800 kubinių metrų ir tiek pat, praleidusi vandenį per spirito viryklos gyvatukus, išmeta. Cheminė sudėtis turi būti nepakitusi, deguonies kiekis sumažėjęs nedaug. Deja, taip nėra.

„Aš nežinau, kokią organiką tame vandenyje įmonė ištirpdo, kad deguonies gegužę radome pavojingai mažai. Taip yra buvę ne kartą. Skyriau 300 litų administracinę baudą, bet nežinau, koks technologinis procesas gamybos cikle įrengimų aušinimui naudojamą Šyšos vandenį paverčia tarša“, - „Lietuvos rytui“ kalbėjo Šilutės aplinkos apsaugos agentūros viršininko pavaduotoja Galina Misevičienė.
2007 birželį per kažkieno tyčia atsuktas žlaugtų saugyklos sklendes buvo išleisti didžiuliai jų kiekiai, kurie išnuodijo Šyšoje daug žuvų. Įmonei buvo pateiktas 75 tūkst. litų ieškinys už žalą gamtai, ji neginčydama sumokėjo. Bet šiemet vėl tas pats - gegužės mėnesį dėl deguonies stygiaus upėje ėmė gaišti žuvys, o gamtosaugininkas Remigijus Rimkus kaltino sausrą, upės lygio kritimą, ekologinės avarijos 2007 metais „Grabupėlių“ kiaulių komplekse, srutų išsiliejimo pasekmes, tik ne agresyvią ir nesaugią bioetanolio gamyklos plėtrą ant upės kranto miesto pakrašty.

R.Rimkus ją protegavo kaip ekologiškai patikimą ūkio subjektą ir rajono politikams. Tad Šilutės rajono taryba prieš porą metų leido šiai gamyklai plėstis tiek, kiek tik ji nori, nes tikėjo pažadais, jog neterš gamtos. Gyventojai rengė protesto piketą, bet liberalcentristo Arvydo Jako vadovaujama dauguma plėtrą palaimino. Įmonė žodžio netesėjo, o leidimo integruotai taršai niekas iš jos vis tiek neatėmė. „Opi tema, nenoriu nieko net komentuoti, ieškosime problemos sprendimo būdų“, - „Lietuvos rytui“ sakė „Biofuture“ įmonės direktorius Antanas Samoška.

Į klausimą, kur įmonė dabar išpila savo fekalinius vandenis, nes „Šilutės vandenų“ bendrovė į miesto nuotekų valymo įrenginius nepriima, direktorius neatsakė.

Šilutės žmonės įtaria, jog Šyšos žuvys ir hidrobiontai galėjo neatlaikyti didžiulės nešvarumų atakos ne tik iš minėtų stambiųjų įmonių - „Biofuture“ ir „Šilutės vandenų“ valymo įrenginių, bet ir iš lietaus kanalizacijos srautų. Nes galinga trečiadienio pavakarės liūtis apsėmė mieto gatves, kiemus, sandėlių teritorijas ir iš visų pašalių nešmenis nuplukdė į Šyšą. Joje ėmė stigti deguonies, o vaga tapo panaši į balkšvai rudą skystį, pilna juodų kurkulų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius