Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 16

Šyšoje surinkta 50 kg kritusių žuvų

Aplinkosaugininkai surinko pusšimtį kilogramų kritusių žuvų iš užterštos Šyšos upės.
Aplinkosaugininkai ima Šyšos vandens bandinius
Aplinkosaugininkai ima Šyšos vandens bandinius / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Daugiausia – karšių, aukšlių, pūgžlių ir plakių. Taip pat rasta po keletą starkių, lydekų ir salačių. Beveik visos kritusios žuvys yra nedidelės. Ties uostu Šilutės mieste buvo pastebėta nemažai susibūrusių leisgyvių žuvų. Šios žuvys perkeliamos į Nemuną.

Trečiadienį aplinkosaugininkai toliau aiškinosi, kodėl Šyšos upėje sumažėjo deguonies ir pradėjo dūsti žuvys. Preliminariais paimtų upės vandens mėginių laboratorinių tyrimų duomenimis, vandenyje nustatytas didelis kiekis organinių medžiagų – spirito gamybos metu susidariusių produktų, kuriems skaidantis sunaudojamas upės vandenyje ištirpęs deguonis.

Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūros specialistai atlieka išsamesnius Šyšos upės vandens ir mėginių, paimtų iš spiritą gaminančios bendrovės „Biofuture“ išleistuvų, tyrimus.

Nuo sekmadienio, kai Šyšoje buvo pastebėta kritusių žuvų, aplinkosaugininkai nuolat matavo deguonies kiekį visoje problemiškoje upės atkarpoje.

Nustatyta, kad ištirpusio deguonies koncentracija aukščiau AB „Biofuture“ yra pakankama (7,6 mg/l),o žemyn – ji vis mažėja nuo 4,7 mg/l iki 0,6 mg/l ties Šyšos kaimu. Kaip sakė Aplinkos apsaugos agentūros Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas, tyrimų duomenys ir apžiūra vietoje leidžia daryti pirminę išvadą, kad AB „Biofuture“ išleido teršalus iš įrenginiams aušinti naudotą vandenį išleidžiančio išleistuvo. Šiems teršalams skaidyti ir sunaudojamas upėje esantis deguonis.

Aplinkosaugininkai pradėjo kompleksinį „Biofuture“ patikrinimą. Gavus galutinius tyrimų rezultatus, pasak Gedimino Markausko, bus nustatytas padarytos žalos gamtai dydis ir ji bus išieškoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius