Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 03

T.V.Raskevičius apie neapykantos laviną: kai kurie politikai ir politinės jėgos nekviestos sušoko į šitą traukinį

Homoseksualumo neslepiantis Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius pastaruoju metu sulaukė didžiulio puolimo bangos: jam skriejo žeminančio pobūdžio žinutės, grasinimai susidoroti, pavyzdžiui, „sudaužyti kaip obuolį“. Seimo pirmininkei įteikti parašai reikalaujant jį pašalinti iš Seimo ŽTK, nes jis, be kita ko, esą diskredituoja šeimos institutą. Laisvės partijos atstovas sako, kad tai, ko sulaukė, nebuvo netikėta. Vis dėlto jis pripažįsta, kad tai, jog peticija prieš jį ir neapykantos banga tapo pretekstu su juo susidoroti ir politiškai, suglumino bei išgąsdino.
Tomas Vytautas Raskevičius
Tomas Vytautas Raskevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„(...) profesionalus pid..., Per tokius, kaip tu, nėra normalaus gyvenimo. Karoče, aš tave perspėju – sutiksiu tave, pid..., viešoje vietoje, būsi nup..., bl... nuo vaizdo. Sudaužysiu tavo gaidišką snukį kaip obuolį. Ir kiek kartų būsi sutiktas – tiek kartų ir būsi daužomas.“

„Ar tėvai nesigėdija, kad esate toks veikėjas? Negalvojate, kad apmėtys kada nors kas nors jus akmenimis?“

„Tavęs nepalaiko daugiau nei dauguma. Apgailėtina tai, ką neši, apgailėtina viskas, kas susieta su tokiais, kaip tu. Aš savo vaiko atsisakyčiau, jei jis toks būtų, bet man to neprireiks, nes aš jį tinkamai išauklėjau!!! Linkiu tau nesėkmės pramušinėjant savo nenormalių pažiūrų įstatymus.“

Aš savo vaiko atsisakyčiau, jei jis toks būtų, bet man to neprireiks, nes aš jį tinkamai išauklėjau!!! Linkiu tau nesėkmės pramušinėjant savo nenormalių pažiūrų įstatymus.

„Jei esu pyd..., tai bent mano anketos neblokuok su mano komentarais, esu krikščionis, pripažįstu tik moters ir vyro sąjungą. Tu terši krikščionybę. Kaip tu ketini skatinti vaikų gimdymą? Taigi su savo debiliškom mintim kitus vaikus vedi iš kelio. Mes dar susitiksim, gaidy...“

„Varyk iš Lietuvos, gėjau.“

Tai tik kelios žinutės, kurių pastaruoju metu sulaukė T.V.Raskevičius.

Tiesa, kai kurios jų – ne pilno turinio, koreguotos, mat viešai žiniasklaidos priemonėje originaliai parašytos vargiai publikuotinos. Be to, su ištaisytomis rašybos ir skyrybos klaidomis.

Penki kreipimaisi

T.V.Raskevičius neslepia grasinimų ar panašaus turinio žinučių sulaukdavęs ir anksčiau, nebūdamas Seimo nariu.

Jo teigimu, šiuo metu yra maždaug penki kreipimaisi į teisėsaugą dėl grasinimų ar neapykantos kalbos, kurie yra skirtingose ikiteisminio tyrimo stadijose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

„Mano žiniomis, nė karto nebuvo, kad teisėsauga būtų pradėjusi savo iniciatyva – visi tie ikiteisminiai tyrimai, kurie buvo pradėti, buvo remiantis mano parašytais skundais. Surašome procesiškai, kokie straipsniai BK, nusiunčiam screenshot'us (momentines ekrano kopijas), profilio screenshot'us“, – aiškino T.V.Raskevičius.

Mano žiniomis, nė karto nebuvo, kad teisėsauga būtų pradėjusi savo iniciatyva – visi tie ikiteisminiai tyrimai, kurie buvo pradėti, buvo remiantis mano parašytais skundais.

Vienas tų kreipimųsi į teisėsaugą, anot jo, yra užbaigtas baudžiamuoju nuosprendžiu.

„Jis jau yra įsiteisėjęs ir net neturtinę žalą pažeidėjas atlygina“, – nurodė parlamentaras.

Seimo ŽTK pirmininkas pasakojo savo feisbuko profilyje pasidalinantis žinutėmis, kurių sulaukia.

„Pasidalinu nemažai tų žinučių, bet ten ne visos, man atrodo, prasilenkia su Baudžiamojo kodekso nuostatomis. Kai kurios yra šiaip nepagarbios“, – sakė jis.

Skundai Seimo etikos sargams

Dabartinių žeminančių žinučių ar grasinimų laviną T.V.Raskevičius įvertino kaip labai intensyvią. Situacija esą buvo sudėtinga.

„Tiesiog ji buvo pakilusi, toks kaip potvynis buvo vienu metu. Ir dabar, tiesą pasakius, turėčiau pastebėti, kad yra nuslūgę. Ir, man atrodo, tas nuslūgimas yra susijęs su tuo, kad mes viešojoje erdvėje pradėjome labai aktyvią diskusiją šituo klausimu.

Ir, jeigu tai tik, duokdie, padės mums susitarti, kad tam tikras bendravimas internetinėje erdvėje nėra priimtinas, tai, matyt, šita visa istorija bus labai naudinga mums visiems, kaip visuomenei“, – mano Seimo ŽTK vadovas.

„Huawei“ nuotr./Kompiuteris
„Huawei“ nuotr./Kompiuteris

T.V.Raskevičiaus teigimu, socialinė neapykanta šiuo atveju jo nenustebino. Anot Seimo nario, to jis, tiesą sakant, tikėjosi.

Bet parlamentaras manė, kad aštresnė diskusija bus, kai Seimui jau bus pateikti teisės aktų projektai, kuriuos jis planuoja teikti.

„Tiesiog buvo gal netikėta, kad ta neapykantos lavina prasidėjo dabar ir, kaip galima sakyti, lygioj vietoj. Žinote, mane labiausiai nustebino, kad kai kurie politikai ir politinės jėgos nekviesti sušoko į šitą traukinį. Ir Ramūno Karbauskio pareiškimai buvo atitinkami, ir Agnės Širinskienės skundai parašyti dėl manęs Etikos ir procedūrų komisijai (EPK), esą dėl šališko mano darbo komitete.

Dar yra tokios pseudo žmogaus teisių organizacijos, kurios nėra žmogaus teises teigiančios, o greičiau jas neigiančios. Pavyzdžiui, Laisvos visuomenės institutas. Jie taip pat praeitą savaitę parašė dėl manęs Seimo EPK skundą, kad aš esą jų nekviečiu į komiteto posėdžius, nors jie nėra nei jokių prašymų pateikę, nei pozicijų. Tai aš, suprask, turiu juos kviesti kaip popiežių tikriausiai atvykti į kiekvieną komiteto posėdį, nes jie yra kažkokie labai ypatingi“, – komentavo T.V.Raskevičius.

Seimo ŽTK pirmininkas akcentavo, kad labiausiai suglumino ir išgąsdino, kad ta peticija prieš jį ir neapykantos banga tapo pretekstu su juo susidoroti ir politiškai.

Reikalauja pašalinti iš komiteto

15min jau rašė apie kurį laiką socialiniuose tinkluose klajojantį „reikalavimą“ pašalinti T.V.Raskevičių ne tik iš ŽTK pirmininko pareigų, bet ir apskritai iš komiteto, nes, be kita ko, jis esą „diskredituoja šeimos institutą“ ir griežtai nepasisako dėl karantino ribojimų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Prieš savaitę Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen buvo įteikti internetu surinkti parašai dėl to.

Sulaukė šmeižto dėl vaikų grobimo

Prieš keletą metų grasinimų susidoroti buvo sulaukusi Seimo narė Dovilė Šakalienė.

Vilniaus apygardos prokuratūroje 2018 metų lapkritį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo grasinimo nužudyti ir šmeižimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

Toks sprendimas priimtas išnagrinėjus D.Šakalienės ir kitų Seimo narių pareiškimus.

Juose teigta, kad pastarąsias kelias savaites žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose skelbiami komentarai, iliustracijos bei pasisakymai, nukreipti prieš D.Šakalienę, taip pat buvo tiesiogiai grasinama ją nužudyti.

Kai kuriose žiniasklaidos priemonėse ir socialiniuose tinkluose skelbta D.Šakalienę šmeižianti informacija, neva ji, pasinaudodama savo kaip Seimo narės įgaliojimais, grobia vaikus bei pelnosi iš prekybos vaikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius