Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 20

T.Venclovai – Gdansko universiteto garbės daktaro vardas

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis šeštadienį pasveikino poetą, vertėją, literatūros tyrinėtoją, publicistą profesorių Tomą Venclovą Gdansko universiteto garbės daktaro vardo suteikimo proga.
Eseistas Tomas Venclova
Eseistas Tomas Venclova / BFL nuotr.

A.Ažubalis pasidžiaugė, kad Gdansko universiteto sprendimas suteikti garbės daktaro vardą yra dar vienas iškilus T.Venclovos ilgamečių pastangų, skirtų Tėvynės laisvės idėjai, gimtajai kultūrai ir pilietinei minčiai puoselėti, įvertinimas.

Anot A.Ažubalio, T.Venclovos intelektuali kūryba ir atvirumas kitoms tautoms ir kultūroms, tolerancijos ir pakantumo sklaida yra neįkainojamas indėlis į Lietuvos, Vidurio ir Rytų Europos regiono ir viso pasaulio kultūrinį paveldą. Ministras laiške kreipdamasis į T.Venclovą pasidžiaugė, kad jis „atvėrė Lietuvai Anną Achmatovą, Josifą Brodskį, Česlovą Milošą, Stanislawą Baranczaką, Osipą Mandelštamą ir daugelį kitų pasaulio kūrėjų, taip pat, kad moka ir moko ramiai, atsakingai, be išankstinių nuostatų pažvelgti į savo tautiečius ir kaimynus, į praeitį ir į ateitį“.

Ministras savo laiške taip pat pažymėjo, kad labai simboliška, kad šiemet savo 40 metų jubiliejų minintis Gdansko universitetas suteikė profesoriui šį garbingą titulą „už išskirtinius laimėjimus Vidurio ir Rytų Europos kultūros tyrimuose, nuostabią literatūrinę kūrybą ir išmintingą darbą suartinant tautas“.

T.Venclova gimė 1937 metais Klaipėdoje. 1960 metais baigė Vilniaus universitetą, dirbo Istorijos institute, dėstė Vilniaus universitete. Nuo 1976 metų – Lietuvos Helsinkio grupės narys. 1977 metų emigravo į JAV, nuo 1980 metų – Jeilio universitete New Havene slavų literatūrų profesorius. 1990 metais T.Venclova pelnė tarptautinę Vilenicos premiją (Slovėnija), 2000 metais tapo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, 2005 metais apdovanotas Jotvingių premija (pagrindinis Poetinio Druskininkų rudens apdovanojimas).

Lenkijoje T.Venclova yra gerai žinomas, jo kūryba labai vertinama. 2001 m. Seinuose veikiantis fondas „Paribis“ poetui suteikė „Paribio žmogaus“ vardą. T.Venclovai suteikti Liublino Marios Sklodowskos–Curie, Krokuvos Jogailaičių ir Torūnės Mikalojaus Koperniko vardo universitetų garbės daktaro vardai. Poetas prisidėjo prie Lenkijos literatūros žurnalo „Zeszyty Literackie“ įkūrimo, yra jo redaktorių kolegijos narys. Jo kūryba dažnai pasirodo minėtame leidinyje, taip pat ji buvo spausdinama Paryžiuje leistame mėnraštyje „Kultura“, kituose periodiniuose Lenkijos leidiniuose.

Lenkų kalba išleistos T.Venclovos knygos: „Dialogas apie Vilnių“, „Septyni eilėraščiai“, „Pašnekesys žiemą“, „Vilties forma“, „Esė: publicistika“, „Vilnius: vadovas po miestą“. 2009 m. pabaigoje pasirodė naujausia T.Venclovos knyga „Seinų eilėraščiai“ (lietuvių, lenkų, rusų, anglų kalbomis). Artimiausiu metu lenkų kalba pasirodys profesoriaus knyga apie keliones „Kelionių dienoraščiai“ ir knyga „Vilniaus vardai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius