-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 08

Tabako direktyvą Europos Parlamente pristatęs Vytenis Andriukaitis atskleidė, kad du jo broliai mirė dėl rūkymo sukeltų ligų

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, antradienį Europos Parlamente pristatydamas Tabako direktyvą, paragino atsižvelgti į visuomenės interesą ir papasakojo apie asmenines netektis dėl rūkymo sukeltų ligų.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Leiskite man plačiau pažvelgti į visuomenės interesą šiame pasiūlyme. Tabako vartojimas yra didžiausia išvengiama grėsmė sveikatai ES. Statistika aiškiai rodo, kad didžioji dauguma rūkalių – daugiau kaip 90 procentų – pradeda rūkyti nesulaukę 25-erių“, – europarlamentarams Strasbūre kalbėjo V.Andriukaitis.

Kaip ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos atstovas jis kalbėjo apie savo, kaip gydytojo, patirtį, ir atskleidė, kad du jo broliai mirė dėl tabako sukeltų ligų.

„Mano asmeninė gydytojo patirtis leidžia man jums pasakyti, kokia skausminga mirtis dėl tabako sukeltų ligų (...). Du mano broliai mirė nuo su tabako vartojimu susijusių ligų ir aš dar negaliu pamiršti jų kančių prieš mirtį“, – kalbėjo V.Andriukaitis.

Ministras pakvietė ES rengti visuotinę kampaniją prieš rūkymą bei rodyti pavyzdį pasauliui.

Dėl Tabako direktyvos Europos Parlamentas balsuos vėliau antradienį. Anksčiau balsavimas buvo planuotas per rugsėjo mėnesio plenarinę sesiją, tačiau tuomet jis buvo nukeltas. Tada dėl stringančios Tabako direktyvos Lietuvos sveikatos ministras kaltino tabako kompanijų lobistus, kurie galbūt paveikė Europos Parlamento narius.

Tabako direktyva numato, kad Europos Sąjungoje nebus galima prekiauti cigaretėmis bei tabaku, kuris turi skonio ir kvapo priedų, taip pat nebus galima prekiauti plonomis cigaretėmis, o pakeliai turės bus paženklinti atgrasiais vaizdais.

Kasmet ES nuo rūkymo miršta apie 650 tūkst. žmonių, dar apie 13 mln. kenčia dėl tabako sukeltų lėtinių ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius