-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 28

Taikdarių atstovas Sergejus Grabskis: Ukrainai reikia ne ginklų, o vaistų ir miegmaišių

Ukrainai reikia pagalbos ne ginklais, o padedant vystyti sistemas, sako taikdarių asociacijos Ukrainoje vadovas Sergejus Grabskis.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kalbėti, kad dabar Ukrainai visų pirma reikia ginklų, aš taip nesakyčiau. Ginklų kol kas pakanka ir Ukraina daro viską, kad pakankamai apsirūpintų ginkluote, atsargų kol kas užtenka. Bet, deja, užtrukusi suirutė atvedė į tai, kad Ukrainos karinis sektorius dabar yra maždaug praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio vidurio lygio, pagal sistemų valdymo lygį, ryšio sistemos lygį, pagal aprūpinimą. Ir tik pastarąjį pusmetį ir tai daugiausia savanorių, neabejingų žmonių jėgomis kažkas bandoma daryti“, – su Seime vykusios diskusijos dalyviais susisiekęs programa „Skype“ sakė S.Grabskis.

Ginklų kol kas pakanka ir Ukraina daro viską, kad pakankamai apsirūpintų ginkluote, atsargų kol kas užtenka.

Jo teigimu, Lietuva, kaip NATO narė, galėtų padėti plėtojant valdymo sistemas, ypač logistikos. Antrą kryptį, kuria laukiama pagalbos, taikdarių atstovas nurodė mediciną, ypač psichologinę pagalbą Rytų Ukrainoje su separatistais kovojusiems kariams.

„Labai svarbi medicinos pagalba ir parama. Tai, su kuo dabar Ukraina susiduria, tai medicinos, psichologinė pagalba kariams, kurie dalyvavo veiksmuose Rytų Ukrainoje. Deja, mes dabar turime duomenis, kad apie 80 proc. jų turi psichologines traumas, o Ukraina nebuvo pasirengusi tokiems įvykiams, todėl sukurti kažką praktiškai nuo nulio labai sudėtinga“, – sakė Ukrainos atstovas.

Anot jo, kariuomenei trūksta ne tik ryšio priemonių, bet ir tokių elementarių dalykų kaip miegmaišiai, net šildymo krosnelės.

„Armijoje nėra krosnelių, vadinamųjų „buržuikų“, jei jūs dar pamenat, kas tai yra. Ukrainos kariuomenė XXI amžiuje pagal šildymą tebėra praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje“, – sakė S.Grabskis.

Antradienį Seime surengta diskusija tarptautinė karo Ukrainoje padariniams aptarti. Joje dalyvavo Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenka, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataras, pirmas faktinis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis, kino filmų kūrėjas, paramos organizacijos „Blue/Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas, kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius