-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 30

Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose budėjimą perims nauja karių pamaina

Nuo sausio 1 d. dviejų metų budėjimą Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose pradės nauja, iš beveik 950 karių sudaryta pamaina. Kaip ir iki šiol, TMU OP bus sudarytos iš Sausumos, Jūrų, Oro ir Specialiųjų operacijų pajėgų elementų.
Taikos meto užduočių operacinės pajėgos
Taikos meto užduočių operacinės pajėgos / KAM archyvo nuotr.
Temos: 1 Kariuomenė

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, pajėgų kariai bus pasirengę reaguoti į Lietuvos Respublikos suvereniteto pažeidimus, esant būtinybei, stiprinti valstybinės sienos apsaugą, vykdyti svarbių valstybės ar savivaldybių objektų apsaugą, jų gynybą nuo teroro ar masinio pobūdžio smurtinių išpuolių, teikti pagalbą valstybės institucijoms ekstremalių situacijų atveju.

Nuo 2010 m. pradžios TMU OP sausumos pajėgų elementui vadovavusį ir jo pagrindą sudariusį LDK Birutės motorizuotąjį pėstininkų batalioną pakeis LDK Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas. Be šio bataliono TMU OP Sausumos pajėgų elemente budės ir priskirti padaliniai iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos, Karo policijos, Logistikos valdybos ir LDK Gedimino štabo bataliono.

Pajėgų oro elemente budės du Karinių oro pajėgų sraigtasparniai su įgulomis ir karių būrys iš Oro gynybos bataliono. Jūrų elemente budės vienas Karinių jūrų pajėgų laivas su įgula, specialiųjų operacijų elemente – vienas Specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas.

Naujosios TMU OP pamainos pasirengimas budėjimui buvo teigiamai įvertintas spalį Pabradės poligone vykusių vienų didžiausių metų karinių pratybų „Tvirtas skydas 2011“ metu. Vertintas karių pasirengimas vykdyti taikos meto užduotis ir gynybos bei puolimo operacijas Lietuvos teritorijoje. Mokymuose dalyvavo daugiau nei 1 tūkst. karių iš visų kariuomenės pajėgų, Logistikos valdybos, Karo policijos ir Karo medicinos tarnybos.

Praėjusiais metais TMU OP kariai ne tik treniravosi, bet ir realiai dalyvavo ekstremalių situacijų likvidavimo operacijose. 2011 m. teikti pagalbą gyventojams nuolat buvo pasirengęs TMU OP būrio dydžio padalinys, taip pat dvi amfibijos, ledų sangrūdų sprogdinimo grupė ir Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis. Nuo 2011 m. sausio pabaigos vikšrinė amfibija su įgula buvo dislokuota Pagėgių savivaldybėje, kur per apsemtą kelio ruožą į Rusnę kėlė vietos gyventojus.

Vasario mėn. Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai vykdė Neries sangrūdų įvertinimą tiek nuo žemės, tiek ir pasitelkdami Karinių oro pajėgų sraigtasparnį. Surinkti duomenys ir kariuomenės vertinimai dėl sangrūdų sprogdinimo buvo teikiami savivaldybių atstovams.

Birželio mėn. penkias dienas apie 60 karių iš LDK Birutės ir LDK Kęstučio motorizuotųjų pėstininkų batalionų bei du Karinių oro pajėgų sraigtasparniai dalyvavo ekstremalios situacijos likvidavimo darbuose gesinant gaisrą Traksėdžių durpyne (Šilutės r.).

TMU OP suformuotos ir pradėtos rengti 2009 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius