Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 23

Taisyklės jiems negalioja: A.Gedvilas ir D.Kepenis Seimo salėje nusiėmė kaukes

Nors Seimo rūmuose privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes, tokio reikalavimo laikosi ne visi. Sparčiai augant susirgimų koronavirusu skaičiui ir plintant greičiau užkrečiamai omikron atmainai Aidas Gedvilas ir Dainius Kepenis Seimo plenarinių posėdžių salėje ketvirtadienį leido sau nepaisyti taisyklių – į ministrus kreipėsi nusiėmę kaukes. Jų nuomone, taip elgtis galima. Parlamento vicepirmininkas Jurgis Razma tvirtino, kad ne, ir teigė, jog peržiūrėjusi vaizdo įrašą policija galėtų už tai politikams išrašyti baudas.
Dainius Kepenis ir Aidas Gedvilas
Dainius Kepenis ir Aidas Gedvilas / 15min nuotr.

Pastarajame Seimo plenariniame posėdyje vykusio Vyriausybės pusvalandžio metu pasisakydamas apie siektus įteisinti privalomus skiepus medikams bei užduodamas klausimą sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui, ar reikalavimas dėvėti respiratorius per renginius nėra perteklinis, A.Gedvilas buvo be apsauginės veido kaukės.

Iš ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės jis sulaukė pastabos, kad užsidėtų kaukę.

Seimo Darbo frakcijos narys atsakė, kad laikosi atstumo.

A.Dulkys, panašu, irgi norėjo sureaguoti, kad kaukę dėvėti privalu, tačiau baigti sakinio nespėjo, mat įsikišo ir netoli A.Gedvilo parlamento plenarinių posėdžių salėje sėdintis D.Kepenis, šūktelėjęs, jog nėra prieš ir panašiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės nariai Seimo posėdyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės nariai Seimo posėdyje

A.Dulkiui ir premjerei Ingridai Šimonytei atsakius į A.Gedvilo klausimus bei pastebėjimus, į ministrų kabinetą kreipėsi Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys D.Kepenis.

Iš pradžių jis kalbėjo dėvėdamas medicininę veido kaukę. Jam pasisakant, ji vis smukčiojo, atidengė nosį. Parlamentaras mėgino ją taisytis, bet nesėkmingai.

Galiausiai paėmęs respiratorių, kita ranka D.Kepenis nusiėmė medicininę veido kaukę ir juos laikydamas, klausė:

„Koks biznis, vat, pakeitus šitą kaukę į šitą kaukę? Kokį procentą jūs asmeniškai gausite? O jeigu tikrai tikrai jūs nesuinteresuotas, tai kiek kainuoja Lietuvoje skiepai, tų testų branginimas, visa šita velniava? Verslininkų akimis, čia yra super biznio projektas, kurio centre esate jūs ir kai kurie jūsų kolegos. Sėkmės.“

A.Dulkys į tai tik skėstelėjo rankomis ir kilstelėjo antakius.

Tvarka ir atsakomybė – kaip visur

Seimo kanceliarijos Spaudos biuro vedėjos Justės Radzevičiūtės-Laugalienės teigimu, parlamento rūmuose galioja tokia pati tvarka ir atsakomybė, kaip visoje valstybėje.

Seimo nariai posėdžių salėje, kuri yra jų darbo vieta, turi dėvėti apsaugines veido kaukes.

Pasak jos, Seimo kanceliarija nuolat informuoja parlamentarus, kanceliarijos darbuotojus apie Seimo rūmuose taikomus reikalavimus, apie pokyčius prevencijos priemonių reglamentavime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdis

„Seimo nariai ir kanceliarijos darbuotojai gauna atitinkamo turinio žinutes el. paštu, reikalavimai skelbiami Seimo intranete, prie apsaugos postų ir salių, kuriose vyksta renginiai. Renginių iniciatoriai telefonu, el. paštu ir „gyvai“ yra informuojami apie reikalavimus ir galimybes vienoje ar kitoje patalpoje tuos reikalavimus užtikrinti.

Tokiu būdu padedama renginį organizuoti saugiai. Prevencijos klausimais telefonu konsultuoja atsakingi Seimo kanceliarijos specialistai – jų numeriai pateikiami su el. žinutėmis“, – aiškino J.Radzevičiūtė-Laugalienė.

Ji pažymėjo, kad Seimo nariai yra informuoti apie atsakomybę už tvarkos, kuri taikoma kaip ir visiems asmenims, nesilaikymą.

„Pažeidimus konstatuoja teisėsaugos institucijos. Jos ir įvertina kokia atsakomybė turi būti taikoma konkrečiais atvejais“, – teigė Seimo kanceliarijos atstovė.

Trukdė kalbėti

A.Gedvilas aiškino, kad Seimo plenarinių posėdžių salėje dėvėjo veido kaukę, ją nusiėmė tik kalbėdamas į mikrofoną.

„Noriu atkreipti jūsų dėmesį, kad salėje nebuvo aplinkui nė vieno parlamentaro. Pakankamai buvo saugus atstumas ir tuo momentu, kada kalbėjau per mikrofoną – o pas mus yra tokia tvarka, kad pranešimo metu galima kaukę nusiimti, jeigu leidžia atitinkami atstumai“, – teigė jis.

Seimo narys tvirtino, kad kaukę nusiėmė sąmoningai. Jo žodžiais, tai nekėlė nepatogumų ar grėsmių aplinkiniams.

Jis pakartojo, kad aplink nebuvo nė vieno parlamentaro – esą artimiausias žmogus salėje „radosi gal už 20 ar 30 metrų“.

Tačiau tai netiesa. Visai netoli, per vieną parlamentaro kėdę į kairę nuo jo, sėdėjo D.Kepenis.

„Na, nežinau. Jeigu D.Kepenis – D.Kepenis nebijo, taip kad turbūt nekyla problemų dėl to“, – atsakė A.Gedvilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aidas Gedvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aidas Gedvilas

Paklaustas, ar nebijo iš Seimo kanceliarijos ar teisėsaugos sulaukti pastabų ar klausimų dėl to, politikas atsakė:

„Klausykit, apie ką mes kalbame. Mes kalbame – reikšmė yra to epizodo kokia nors ar ne.“

Pastebėjus, kad yra nustatyta tvarka ir jos reikia laikytis, A.Gedvilas kalbėjo, jog tvarka tokia, kad jam reikėjo užduoti klausimą, ir kaukė, kurią, parlamentaro teigimu, jis dėvi visą laiką, trukdė tai padaryti.

„Garsas sklinda ne taip aiškiai, varžo kvėpavimą, visa kita. Ir įvertindamas tai, kad nebuvo aplinkui, kaip minėjau, žmonių, aš tą dariau ir galvoju, kad dėl to jokių pasekmių neturėtų būti“, – kalbėjo A.Gedvilas.

Galvoju, kad dėl to jokių pasekmių neturėtų būti.

Sako, kad niekam negalėjo pakenkti

D.Kepenis aiškino, kad tai, kodėl nusiėmė apsauginę veido kaukę, pakomentavo kalbėdamas per Seimo posėdį.

„Aš kai nusiėmiau kaukę, aš sakau: va, dvi kaukės, ir matau komercinį projektą. Antra vertus, aplink mane nebuvo nė vieno žmogaus, aš niekam negalėjau pakenkti, net būdamas užkrėstas pačiomis baisiausiomis ligomis. Tą aš ir pasakiau: vat, aplink mane yra saugi erdvė, aš jums rodau pavyzdį, kokios pas jus kaukės ir kodėl taip skiriasi tos kainos“, – pasakojo jis.

Patikslinus, kad Seimo plenarinių posėdžių salėje tuo metu buvo kitų parlamentarų, Vyriausybės narių, stebinčiųjų posėdį iš balkono, be to, kad pažeista galiojanti tvarka, D.Kepenis klausė, ar kai kuriems aukštiems pareigūnams, kai jie mitinguose, susirinkimuose būna be kaukių, užduodami panašūs klausimai.

„Jūs tą klausimą visiems uždavinėjate ar tik man vienam?“ – teiravosi parlamentaras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Kepenis

„Paimkime Sausio 13-ąją mitinguose, visokiuose susirinkimuose – pilna nuotraukų, pilnas feisbukas. Tai vat sudėkite mūsų nuotraukas visų – Vytauto Landsbergio, Dalios Grybauskaitės, Viktorijos Čmilytės-Nielsen, kai be kaukių sėdi, mane įdėkite ir kitus. Dabar sakykite, kiek kokiam duodame baudą“, – kalbėjo jis.

D.Kepenis kartojo pasakęs, kad aplink jį 2 metrai yra saugūs, o „užkrėsti negalima niekaip žmogaus už 2 metrų“.

„O jūs dabar, reiškia, norite mane parodyti kaip kokį patį baisiausią pažeidėją. Aš tiktai nusiėmiau kaukę laikinai. Mano klausimas truko vieną minutę ir, va, tą vieną minutę aš ir parodžiau, kaip atrodo dvi kaukės, – pakėlęs, kad nufilmuotų“, – sakė jis.

Dėl kaukių žino visi

Seimo posėdžiui, kurio metu minėti politikai kurį laiką nedėvėjo veido kaukių, pirmininkavęs parlamento pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma pabrėžė, kad iš savo vietos salėje klausimus užduodami Seimo nariai privalo dėvėti kaukes.

Išimtis taikoma tik kalbantiems iš plenarinių posėdžių salės tribūnos.

„Visi, man atrodo, tą tvarką žino ir aišku, kad tai yra pažeidimas. Pagal vaizdo įrašą policija galėtų išrašyti baudą“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Razma
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Razma

Paklaustas, kodėl jis nesudrausmino kolegų, J.Razma sakė nematęs, kad jie nusiėmė veido kaukes.

Pirmasis Seimo vicepirmininkės teigė daug kartų davęs pastabas parlamentarams.

Pavyzdžiui, kad kai kurie parlamentarai plenarinių posėdžių salėje būdavo su veido skydeliais ir „vaizdavo, jog taip galima“.

„Nebuvo iš esmės reakcijos. Bet pamažu pradėjo geriau dėvėti ir kaukes ėmė dėvėti. Bet vakar aš, ko gero, nepažiūrėjau į patį klausiantį Seimo narį. Tiesiog kadangi aš ekrane pažiūriu pavardę, tuoj pat paskelbiu ir nebūtinai žiūriu į Seimo narį. Gal būčiau ir perspėjęs, jei būčiau matęs. Taip nebuvo, kad mačiau ir abejingai reagavau.

Po to įtempto balsavimo laikotarpio dėl smurto artimoje aplinkoje, matyt, mano dėmesys buvo toks atslūgęs šiek tiek. Bet šiaip buvo momentų, kai ir kiti Seimo nariai ankstesnėje dalyje šaukė, jog kai kurie nedėvi kaukių. Reaguoja, bet taip vangiai kartais. Nežinau, kam tas toks demonstravimasis. Matyt, pirmininkaujantiems irgi jau atsibodę tie priminimai, nes ne maži vaikai juk Seimo nariai, tikrai visi žino, kad reikia dėvėti“, – komentavo J.Razma.

Bauda – nuo 500 iki 1500 eurų

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis aiškino, kad pastebėjus galimą nustatytos tvarkos pažeidimą reikia pranešti policijai.

„Mes nestebime posėdžių, tikrai nežinome, kokios ten situacijos. Be to, reikia išgirsti žmogaus paaiškinimą, kas ten atsitiko. Gal ten kažkokia iš tikrųjų rimta priežastis“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Pasak R.Matonio, apsauginės veido kaukės, kaip numato dabar galiojanti tvarka, nedėvintiems asmenims gresia bauda nuo 500 iki 1500 eurų.

Pirmą kartą paprastai skiriama 250 eurų siekianti bauda.

Šiais metais, Policijos departamento atstovo teigimu, dėl privalomo kaukių nedėvėjimo buvo surašyti 25 protokolai.

Dažniausiai pranešimų sulaukiama apie žmones, kaukių nedėvinčius prekybos centruose, maitinimo įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius