Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 16

Talkininkus kviečia švarinti ne tik pajūrį

Apsiginklavę pirštinėmis, šiukšlių maišais ir puikiai nusiteikę, šeštadienį mieste pasklis akcijos „Darom 2010“ dalyviai.
Įvairių staigų, organizacijų, mokyklų atstovams šią savaitę akcijos „Darom“ koordinatoriai išdavė nemažai pirštinių ir šiukšlių maišų.
Įvairių staigų, organizacijų, mokyklų atstovams šią savaitę akcijos „Darom“ koordinatoriai išdavė nemažai pirštinių ir šiukšlių maišų. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Tikimasi, kad šiemet švarinančių miestą bus gerokai daugiau nei pernai, kai Klaipėdą gražino 3000 žmonių. Tiesa, kiek baiminamasi, kad darbštuoliams pristigs pirštinių, mat rasti rėmėjų šiemet organizatoriams buvo nemenkas iššūkis.

„Klaipėdos savivaldybė mums skyrė 3000 porų pirštinių ir apie 9000 maišų šiukšlėms. Pastarųjų trūkumo nebus, o su pirštinėmis – problematiška. Vienam valymo plotui galime skirti apie šimtą porų pirštinių, tačiau kai kuriose vietose, prie Ledo arenos, Melnragėje paprastai susirenka daugiau žmonių, tad atsinešti savas pirštines talkininkams tikrai ne pro šalį. Be to, žmonės gali pasiimti geresnes, gumines, nes mes turime medžiagines, o juk pasitaiko ir skystų atliekų“, – kalbėjo uostamiestyje šią akciją organizuojančios Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos „Apskritasis stalas“ pirmininkas Michailas Denisenko. Šiemet talkos pasklis dar plačiau ir vyks daugiau kaip 30-yje miesto vietų.

„Kol kas sunku pasakyti, kiek bus dalyvių, matyt, tikrasis vaizdas atsispindės tik rytoj, kai prieš talką bus vykdoma dalyvių registracija. Pernai talkoje dalyvavo 3000 klaipėdiečių, nors užsiregistravusių buvo 1000“, – sakė M.Denisenko.

Pernai talkoje dalyvavo 3000 klaipėdiečių, nors užsiregistravusių buvo 1000.

Anot „Darom“ koordinatoriaus Klaipėdoje, šiemet talkos dalyvių skaičius turėtų būti didesnis, nes talkoje dalyvauja daug moksleivių – dauguma jų savo mokyklų bei šalia esančias teritorijas tvarkė šiomis dienomis. Talkininkų gretose šiemet bus nemažai įstaigų ir organizacijų atstovų – Apsaugos policijos, Mokesčių inspekcijos, Prabavimo rūmų, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento, partijų atstovai. 

Veržiasi tvarkyti pajūrį

A.Pelakausko nuotr./Klaipėdoje akcijoje „Darom'09“ dalyvavo per 1700 aktyvių klaipėdiečių.
A.Pelakausko nuotr./Klaipėdoje pernai surinkta apie 90 tonų šiukšlių. 

Kokius miesto plotus reikėtų sutvarkyti, akcijos organizatoriams nurodė Klaipėdos savivaldybė, šie  sąrašą dar papildė. Kai kurie gyventojai patys pasisiūlė sutvarkyti šalia namų esančias apleistas teritorijas.

„Labai bijau dėl teritorijos prie jūros, nes visi nori ten tvarkyti. Skambino vienos gimnazijos atstovai, jie nori tvarkyti pajūrį, nors šalia savęs turi užterštą teritoriją“, – sakė koordinatorius. Jis ragino talkoje norinčius dalyvauti miestiečius atvykti į arčiausiai namų esančią švarinimo vietą.

Tokių plotų apstu: bus tvarkoma Vasaros estrada, Poilsio parkas, Jono kalnelis, Danės krantinės, Darbo biržos prieigos, teritorija prie Ledo arenos, Draugystės parkas, erdvės prie prekybos centrų „Big“ ir „Grandus“, Jūrininkų prospektas. Didesnį tvarkymo vietų sąrašą galima aptikti interneto svetainėje www.mesdarom.lt

Originaliausių neberinks


Akcijos „Darom 2010“ koordinatorė Klaipėdos apskrityje Vilma Grigišaitė-Tamolienė teigė, kad šiemet organizatoriams dirbti buvo daug sudėtingiau, nes užklupęs sunkmetis įmones privertė taupyti.

Smagu tai, kad šiais metais daugiau žmonių nori prisijungti prie akcijos. Tikimės, kad bus surinkta ir daugiau šiukšlių, bet, svarstau, ar dėl to didesnio kiekio reikia džiaugtis, ar verkti, - sakė V.Tamolienė.
„Galvojau, kad bus lengviau, bet situacija sudėtingesnė, nes neturime pagrindinio rėmėjo. Kiekvienas didesnis miestas ieškojo savo rėmėjo, tad rankiojom po kruopelytę“, – sakė apskrities koordinatorė. Dėl šios priežasties šiemet nebebus renkami ir originaliausią šiukšlę suradę talkos dalyviai. Simboliškai ketinama apdovanoti tik aktyviausią darbštuolį.

„Smagu tai, kad šiais metais daugiau žmonių nori prisijungti prie akcijos. Tikimės, kad bus surinkta ir daugiau šiukšlių, bet, svarstau, ar dėl to didesnio kiekio reikia džiaugtis, ar verkti“, – kalbėjo V.Tamolienė.

Plušės ne visur

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė sakė, kad surinktos šiukšlės bus išvežamos jau šeštadienį, o kas liks – pirmadienį. Pernai talkininkai surinko apie 90 tonų šiukšlių, iš jų – apie 8 tonas padangų.

Šiais metais Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras 100 tonų šiukšlių ketina į sąvartyną priimti nemokamai. Už šiukšlių nuvežimą mokės savivaldybė. Pasak valdininkės, šiemet talkoms, nelegalių sąvartynų likvidavimui skirta 280 tūkst. Lt, tad dalis šių lėšų ir atiteks akcijai.

Anot I.Šakalienės, nors klaipėdiečiai gali darbuotis daugiau kaip 30-yje teritorijų, kai kurias teks valyti specialia technika. „Kai kurių kitaip išvalyti neįmanoma, ten sumestos sunkvežimių padangos, statybinis laužas, stambiagabaritės atliekos“, – teigė I.Šakalienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius