Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 15

Tapdamas Arvydo Juozaičio telkiamos partijos steigėju, turi susimokėti jo asociacijai

Filosofo Arvydo Juozaičio kuriamos partijos „Lietuva yra čia“ steigėjų prašoma sumokėti 10 eurų stojamąjį nario mokestį. Kadangi partija nėra įsteigta, jį pervesti prašoma į tokio pat pavadinimo asociacijos kasą. Tačiau įstatymas draudžia partiją finansuoti asociacijos lėšomis, tiesa, kas gali apmokėti steigiamojo suvažiavimo išlaidas, nereglamentuota. Vienas partijos steigėjų Saulius Lapėnas 15min patikino, kad asociacijos lėšos politinei jėgai naudojamos nebus.
Arvydas Juozaitis
Arvydas Juozaitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Asociacijos „Lietuva yra čia“ puslapyje skelbiamos dvi anketos – jas užpildžius galima tapti asociacijos nariu arba planuojamos įkurti partijos steigėju.

Pastarojoje anketoje rašoma, kad steigėjas įsipareigoja sumokėti stojamąjį 10 eurų mokestį į asociacijos „Lietuva yra čia“ sąskaitą, jei nesusimokėjo anksčiau tapdamas asociacijos nariu.

Kadangi mokestis vadinamas stojamuoju, galima būtų suprasti, kad šios lėšos bus naudojamos kuriamai partijai.

Tačiau partijų finansavimas yra labai griežtai reglamentuotas. Politinių partijų įstatyme numatyta, kad partijų finansavimo šaltiniai yra nario mokesčiai, biudžeto dotacija, veiklos pajamos (partijoms leidžiama uždirbti iš leidybos ar kultūrinių renginių organizavimo ir kitos veiklos – aut.), banko paskola, palūkanos arba gyventojų skiriama GPM dalis.

Partijos gali imti nario ir stojamąjį mokesčius, tačiau jie turi būti mokami jau įkurtai politinei jėgai – juridiniam asmeniui, turinčiam savo sąskaitą. Tuo metu asociacijai „Lietuva yra čia“ suneštos lėšos tampa jos pinigais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Lapėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Lapėnas

Yra neapibrėžtumas

Ar rinkliava neprasilenkia su įstatymu, pirmadienį 15min paklaustas ketinamos įsteigti partijos atstovas spaudai S.Lapėnas tikino, kad bus elgiamasi taip, kaip numato įstatymas.

„Mes nežadame eiti prieš jokį įstatymą. Šiuo metu įregistruotas juridinis asmuo yra judėjimas „Lietuva yra čia“, yra atidaryta sąskaita ir iš esmės mes priimame paramą pačiam judėjimui. O partija galės naudoti pinigus tik tada – jau taip įstatyminiai aktai yra sudėlioti – kada bus įregistruota kaip juridinis asmuo, atsidarys savo sąskaitą“, – teigė jis.

Pašnekovas pridūrė, kad šiuo atveju yra šioks toks neapibrėžtumas.

„Nes yra partijos, kurios įsikuria per fizinį asmenį surinkusios pinigus. Kas tai – nauja finansavimo tarpininkavimo paslauga? Ar tai skaidru?“ – mįslingai kalbėjo jis.

Paklaustas, ką turi omenyje, jis teigė nenorintis baksnoti pirštu, tačiau vėliau atskleidė galvoje turintis vasarą įkurtą Laisvės partiją.

Daugiau apie tai kalbėti S.Lapėnas teigė neturintis laiko ir atsisveikino.

Laisvės partija panaudojo tik steigėjų lėšas

Skaitant įstatymą paraidžiui, iš jame nenumatytų šaltinių draudžiama finansuoti jau egzistuojančias partijas. Tačiau kas gali apmokėti partijos steigiamojo susirinkimo metu patiriamas išlaidas, pavyzdžiui, salės nuomą?

Pasirodo, to Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) prieš birželio 1 dieną įvykusį steigiamąjį susirinkimą klausė Laisvės partijos kūrėjai.

Kaip 15min teigė VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė, partijai atsakyta, kad šias išlaidas gali padengti partijos steigėjai.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė 15min sakė, kad gavus tokį atsakymą steigiamojo susirinkimo išlaidoms panaudotos tik steigėjų lėšos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„O tiems žmonėms, kurie netapo steigėjais, turėjome grąžinti pinigus“, – pabrėžė ji.

VRK atsakyme Laisvės partijai teigiama, kad iš steigėjų surinktos lėšos turėtų būti apskaitomos pasirašytinai, išlaidos įforminamos pagal buhalterinės apskaitos principus. O įsteigtoje partijoje minėtos lėšos turėtų būti laikomos partijos narių mokesčiais.

Tačiau kaip turėtų elgtis partijos „Lietuva yra čia“ steigėjai? Ar į asociacijos kasą sunešti pinigai vis dar jų, ar jau – asociacijos? Ar asociacijos pinigais galima būtų padengti partijos steigimo išlaidas?

L.Petronienė 15min pabrėžė, kad drąsiai į šį klausimą atsakyti yra sunku.

„Negalėčiau griežtai pasakyti, mano požiūriu, geriau būtų, kad steigėjai sumokėtų. Tačiau juridinių asmenų dalyvavimas, kol jos (partijos – aut.) neužregistruotos, nėra reglamentuotas“, – teigė VRK atstovė.

Pinigų reikia skoloms padengti?

Rugsėjo pabaigoje 15min jau skelbė, kad A.Juozaitį prislėgė per rinkimų kampaniją susikaupusi skola LNK televizijai. A.Juozaitis buvo be užuolankų pareikalavęs, kad apie 11 tūkst. eurų jam suneštų rinkimų štabo nariai.

Penktadienį dalyvaudamas LRT laidoje „Dienos tema“ jis teigė, kad anketas užpildė keli šimtai būsimųjų partijos steigėjų.

Kalbėdamas apie skolos grąžinimą A.Juozaitis teigė, kad jam skolą grąžinti padeda geradariai, kurie jį remia individualiai, o skola bus grąžinta iki Naujųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius