Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 23

Tapti atviru, veržliu ir saugiu miestu Šiauliams padės ES investicijos

Šiauliai, kaip ir kiti keturi didieji Lietuvos miestai, naująjį 2014 – 2020 m. Europos Sąjungos (ES) investicijų laikotarpį pasitinka su didelėmis ambicijomis esmingai pasikeisti. Ateinančias investicijas planuojama nukreipti į problemiškiausių ar labiausiai apleistų kiekvieno Lietuvos didmiesčio dalių – tikslinių teritorijų – atgaivinimą. Šiauliams kompleksiškai plėtoti ir atnaujinti, didinti jo investicinį patrauklumą ir tarptautinį konkurencingumą vien per Vidaus reikalų ministerijos administruojamas priemones bus skiriama daugiau nei 70 mln. litų ES struktūrinių fondų lėšų.
Planuojama sutvarkyti centrinį parka ir jo prieigas
Planuojama sutvarkyti centrinį parka ir jo prieigas

Investicijos – į miesto centrą

ES struktūrinių fondų investicijomis Šiauliuose tikimasi atgaivinti daugiau nei 422 ha užimantį plotą. Jame telkiasi miesto centras, Didžiadvario ir centrinis parkai, buvusio Ch. Frenkelio fabriko teritorija ir Talkšos ežeras su prieigomis. Ši teritorija buvo išskirta kaip tikslinė, nes centrinė Šiaulių dalis yra ekonomiškai neaktyvi ir fiziškai nusidėvėjusi, mažai patraukli gyvenimui ir verslo plėtrai. Pietinėje ir kitose miesto dalyse pradėjus veikti didiesiems prekybos centrams, didžioji Šiaulių gyventojų ir atvykstančių žmonių koncentracija stebima būtent ten, o centrinėje miesto dalyje vyrauja sąstingis.

Planuojama rekonstruti pėsčiųjų bulvara Vilniaus g.
Planuojama rekonstruti pėsčiųjų bulvara Vilniaus g.

„Šiai miesto daliai būtinos kompleksinio pobūdžio investicijos siekiant atgaivinti bendruomeninę bei viešąją infrastruktūrą, skatinant verslo grįžimą ir investicijas, geriau išnaudojant šios teritorijos potencialą bei didinant teritorinę sanglaudą“, – apie planuojamus įgyvendinti pokyčius pasakoja Šiaulių miesto savivaldybės, administracijos direktoriaus pavaduotojas Romanas Kančauskas. Įgyvendinus kompleksinio pobūdžio projektus Šiaulių miesto centrinėje teritorijoje tikimasi sukurti patrauklias sąlygas gyventojams, miesto svečiams ir verslo plėtrai.

Miestą reprezentuos ir pokyčiai

Centrinė Šiaulių dalis reprezentuoja visą miestą ir yra lankoma tiek miesto gyventojų, tiek atvykusių svečių bei turistų. Tačiau nepaisant šios teritorijos svarbos, didžioji dalis infrastruktūros yra fiziškai ir morališkai pasenusi. Siekiant sukurti patrauklią aplinką gyvenimui, darbui ir laisvalaikiui būtina kompleksiškai sutvarkyti centrinę Šiaulių dalį, pagerinti miesto estetinį vaizdą, patrauklumą, padidinti eismo saugumą, sumažinti aplinkos taršą ir svarbiausia sukurti patrauklesnę investicinę aplinką. ES struktūrinių fondų investicijos leis įrengti ir atnaujinti gatvių, pėsčiųjų ir dviračių takų infrastruktūrą, pasirūpinti apšvietimu ir inžineriniais tinklais.

Planuojama tvarkyti Šiaulių centrinio miesto parką
Planuojama tvarkyti Šiaulių centrinio miesto parką

„Abiejų pasaulinių karų metu tikrasis Šiaulių senamiestis, išskyrus atskirus pastatus, buvo sugriautas ir tinkamai neatstatytas. Todėl buvusio Ch. Frenkelio („Elnio“) fabriko teritorija apibūdinama kaip galimas Šiaulių miesto senamiestis“, – teigia Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas. Jis džiaugiasi, kad jau rekonstruota buvusi Ch. Frenkelio vila, kurioje įsikūręs „Aušros“ muziejus, kad yra išlikę nesugriautų pastatų. „Tačiau teritorijoje įsikūrusios gamybinės, prekybos ir paslaugų įmonės, dalis pastatų apleisti ir apgriuvę, gerai sutvarkytos infrastruktūros niekada nebuvo, o dabartinė yra apgailėtinos būklės. Šiuo metu ES struktūrinių fondų lėšomis ši miesto dalis jau valoma nuo taršos, teritorijoje kuriamas Menų inkubatorius, šalia bus įrengta 120 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, iškirtus krūmynus atsivers vaizdas į Talkšos ežerą“, – planuojamus centrinės miesto dalies pokyčius vardija R. Kančauskas. Pasak jo, nukreipus ES struktūrinių fondų investicijas ir atlikus numatytus darbus, tikimasi paskatinti gyventojus sugrįžti į centrinę miesto dalį, kuri šiuo metu yra mažiau patraukli nei didžiųjų prekybos centrų siūlomos paslaugos ir pramogos po vienu stogu.

Planuojama Elnio fabriko teritorijos konversija į komercinę zoną
Planuojama Elnio fabriko teritorijos konversija į komercinę zoną

Talkšos pakrantė rengiama tapti poilsio oaze

Šiauliai – vienas iš tų miestų, kurie gali didžiuotis beveik centrinėje miesto dalyje tyvuliuojančiu ežeru. Ilgus metus ši vieta buvo teršiama nevalytais odų pramonės nutekamaisiais vandenimis. Norint Talkšos ežero pakrantę paversti poilsio zona, kuri būtų pritaikyta smulkaus ir vidutinio verslo bei visuomenės poreikiams, būtina sustabdyti ežero ir visos aplinkos taršą. „Tikimės, kad integruotų teritorijų vystymo programos lėšomis įrengus drenažą ir paviršinius vandenis nukreipus į valymo įrenginius, pavyks išsaugoti Talkšos ežero ekosistemą ir sukurti poilsio bei rekreacinę zoną“, – pasakoja Romanas Kančauskas.

Talkšos ežerui ir jo prieigoms sutvarkyti jau yra panaudota nemažai ES struktūrinių fondų lėšų. Už jas išvalytas ežeras, pradėtas infrastruktūros įrengimas. Savivaldybės lėšomis pastatyta nedidelė prieplauka. „Ežeras – natūralus traukos šaltinis, todėl čia lankosi gyventojai, miesto svečiai ir turistai. Tam, kad ši teritorija galėtų pasiūlyti įvairesnių laisvalaikio formų bei taptų daugelio mėgstama vieta, reikia sukurti ir tobulinti infrastruktūrą“, – tikina Šiaulių miesto savivaldybės atstovas. Pasak jo, šiuo metu rengiama Talkšos ežero ir jo prieigų ilgalaikio išvystymo programa. Ketinama įrengti pėsčiųjų ir dviračių takus, apšvietimą ir riedlenčių parką, pritaikyti pakrančių erdves miesto šventėms ir kitiems renginiams. Pietinėje ežero dalyje planuojama įrengti sportui ir laisvalaikiui pritaikytą paplūdimį, prie „Šaulio“ skulptūros – apšvietimą, numatoma atlikti skulptūros kolonos remontą. „Visi šie darbai padėtų sutvarkyti aplinką teritorijoje aplink ežerą. Norime, kad ne tik šiltuoju, bet ir šaltuoju metų laiku čia lankytųsi turistai ir miesto gyventojai“, – teigia Romanas Kančauskas.

Planuojama remontuoti Šaulio skulptūros koloną
Planuojama remontuoti Šaulio skulptūros koloną

Šiauliuose – daugiau saviraiškos galimybių

Nukreipus ES investicijas į tikslinę Šiaulių miesto teritoriją ir pasitelkus kraštovaizdžio bei kitų sričių specialistus, planuojama taip pat sutvarkyti miesto centrinį parką, jo prieigas, atgaivinti Didžiadvario parko zoną. Šiose vietose gyventojams ir turistams bus pasiūlyta naujų pramogų, daugiau galimybių aktyviai ar ramiai praleisti savo laisvalaikį. Taip pat rengiamasi rekonstruoti daug metų netvarkytą pėsčiųjų bulvaro Vilniaus gatvėje dalį, renovuoti šalia jo esantį amfiteatrą, kuriame vyksta miesto bendruomenės renginiai, šventės ir koncertai. Kaštonų alėjoje bus suformuota nuolat veikianti atvira jaunimo kūrybos erdvė.

Parengta bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius